Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Satelitní přijímače a jejich výrobci

29.4.2009, Michal Koláček, článek
Zaměříme se na dnešní satelitní přijímače od různých společností, na které můžeme na našem trhu narazit. Se zvyšujícím se počtem korporací v uvažované oblasti není situace příliš přehledná, a tak se pokusíme v tomto ohledu o jisté přehledné uspořádání.
Kapitoly článku:



Za slovenskou značkou Opensat (oficiální web) stojí někomu možná neznámá společnost ABC Biznis. Jejím zájmem je velkoobchodní prodej a distribuce satelitní techniky, a to od roku 2004. V průběhu několika následujících let si získala silnou pozici na trhu a vyústěním bylo založení vlastní značky - psal se rok 2007. Postupně se na trhu objevovaly digitální set-top-boxy s vestavěnými čtečkami dekódovacích karet, HD přijímače se sloty Common Interface atp. Mezi další aktivity můžeme zařadit výrobu vhodné kabeláže, měřících přístrojů nebo DiSEqC přepínačů.


- XT-9500HD -

Stejným způsobem je rozdělena také produktová nabídka. Korporátní jedničkou v oblasti HDTV je model XT-9500HD (< 7 000 Kč). Je pravdou, že technická specifikace by mohla být ze strany ABC Biznis trochu podrobněji zpracovaná, ale to jen těžko ovlivníme. Jde o jednotunerový přístroj s plnou podporou norem DVB-S a DVB-S2. Ve výbavě jsou dvě volné pozice pro moduly CI a čtečka dekódovacích karet. Na straně konektorů musíme zmínit HDMI, komponentní YPbPr nebo vysokorychlostní USB 2.0 pro aktualizaci programového vybavení.


- 3500 CI HDMI PVR -

Mezi ostatními přijímači najdeme nejčastěji modely 3000CR PVR, 3000CRCI PVR, 3500CIHDMI PVR, 3500HDMI PVR a X7000 s případnou CI šachtou. Zkratky jsou velmi výmluvné a po přečtení dostupných článků v rámci naší tematické přílohy "Satelitní HDTV" nebudete mít problém s jejich identifikací. Cena uvedených produktů se pohybuje kolem částky 2 500 Kč a liší se jen mírně svoji výbavou.



Z popisu historie společnosti Strong (oficiální web) je patrný dlouholetý vývoj. Původně rodinná korporace vznikla v Yokohamě (Japonsko) v roce 1868. Následkem diverzifikace rozložila své síly a začala působit v mnoha oblastech trhu. Pro nás jsou zajímavé zejména multimediální služby a spotřebitelská elektronika. V roce 1989 vstoupila značka Strong na satelitní trh v Londýně, kde dokumentujeme také první oficiální filiálku pro Evropu. V současnosti se setkáváme s divizí Strong Digital, která disponuje velkým počtem poboček napříč evropským kontinentem.


- STR 6500 CI -

Díky svému rozmanitému vývoji se nezaměřuje čistě na satelitní přijímače, ale také na bohaté příslušenství (paraboly, LNB členy, motory, komponenty pro pozemní vysílání atp.). V rámci ČR je nabídka, ve srovnání například s Britskými ostrovy, relativně omezená. Jednotlivé výrobky jsou rozřazeny do několika skupin, což není dvakrát přehledné. Na našem domácím trhu narazíte nejčastěji na modely z řady SRT 60xx, SRT 65xx. Ty mohou být doplněny určitým počtem CI slotů, interními čtečkami CryptoWorks nebo jejich kombinacemi. Pro všechny platí jedno společné, a to velmi přijatelná cena (< 2 500 Kč). Vynikají jednoduchou obsluhou a funkcemi, které zvládne i začátečník.



Velmi oblíbeným a především uznávaným německým výrobcem je TechniSat (oficiální web). Ten je známý i díky svému neotřesitelnému sloganu "Das original". Rozepisovat se o jeho historii a produktovém obsahu od roku 1989 by zabralo mnoho stránek, a tak se pojďme raději podívat na zcela jistě zajímavou nabídku, která v sobě ukrývá i tolik populární počítačové satelitní produkty. Dopředu musíme zmínit, že pokud se rozhodnete pro nákup uvažované značky, zajíce v pytli se bát nemusíte.


- DigiCorder HD S2 -

Z oblasti digitálních receiverů máte na výběr opravdu mnoho modelů (včetně pozemního a kabelového příjmu), my se však omezíme pouze na normu DVB-S/S2. Zde bychom rádi uvedli high-endový kousek DigiCorder HD S2 s volitelným pevným diskem 160/320/500 GB pro příjem televizního vysílání ve vysokém rozlišení. V jeho útrobách se ukrývá dvojice tunerů (DVB-S a DVB-S2) a svým uživatelům nabízí digitální rozhraní HDMI a jeden pár CI slotů. Další výbava se dá považovat za standardní (podpora protokolu DiSEqC v1.x, funkce USALS, optický zvukový výstup, české EPG, 2x SCART, YPbPr, RCA, USB 2.0, RJ-45 atp.). Cena v závislosti na zvoleném interním HDD a výbavě nepřesahuje 17 100 Kč.


- Digit S2 -

V levnější cenové relaci najdeme modely Digit MF4-S CC, Digit S2 nebo DigitSim S2 s integrovanou čtečkou karet SIM (dekódovací systémy Conax a CryptoWorks). Všechny patří mezi osvědčené set-top-boxy se spolehlivou funkčností.

Doposud jsme se věnovali stolním variantám uvažovaných FTA přístrojů. Pokud ale chcete sledovat satelitní vysílání třeba na svém počítači nebo notebooku, tak zbystřete. Zakoupit totiž můžete interní kartu SkyStar HD 2 (< 2 400 Kč) respektive SkyStar 2 (< 1 300 Kč).


- SkyStar HD 2 (vlevo) a SkyStar USB 2 HD (vpravo) -

Dále to jsou externí "adaptéry" SkyStar USB 2 HD (< 3 800 Kč) a SkyStar USB 2 (< 2 000 Kč). Při výběru je velmi důležité dbát na systémové požadavky každého z nich. V součinnosti s dodávaným SW nástrojem jsou schopné poskytnout uživateli standardní funkce jako klasické receivery (PVR, české EPG, ovládání pomocí dálkového zařízení, TimeShift atp.).



Pomalým krokem se blížíme k závěru našeho povídání. Před tím však zbývá uvést významnou značku Topfield (oficiální web). Její nabídka je také rozsáhlá a "rozlévá" se do mnoha oblastí obecného standardu DVB. My jsme se zaměřili pouze na HDTV a SDTV satelitní receivery. Všechny jsou opět dostupné v mnoha konfiguracích (funkce PVR v několika kapacitách, CI šachty, HDMI rozhraní atp.), přičemž zkratky v názvu symbolizují dostupnou výbavu.

Vybírat tedy konkrétně můžete z řad TF 7700 (< 7 000 Kč) a 7710 (< 15 000 Kč) pro vysílání ve vysokém rozlišení a TF 4010/5010/6000 pro standardní kvalitu. S uvažovanou značkou se také dost často setkáte při nákupu satelitních kompletů.


- Dvoutunerový TF 7710 HD PVR s vestavěným pevným diskem, dvojicí CI slotů a digitálním rozhraním HDMI -



Posledním zástupcem je taktéž uznávaná značka Vantage (oficiální web). Musíme napsat, že více jsou mezi uživateli oblíbené její HDTV receivery a až za nimi se prodávájí set-top-boxy série X100, a to konkrétně X101S CI (< 3 500 Kč) a X121S CI (< 5 000 Kč). Klenotem společnosti jsou řady HD 1100S/6000S/7100S a HD 8000S PVR. V popisu zboží můžete objevit také zkratku TS, jejíž význam spočívá v kombinaci satelitního a pozemního digitálního příjmu.

U těchto luxusních přístrojů je samozřejmostí plná kompatibilita s normou DVB-S respektive DVB-S2, mnoho dostupných konektorů včetně nejmodernějšího HDMI, čtečky karet včetně volných slotů Common Interface. Jejich cena je úměrná nabízenému komfortu a je jen na vás, čemu dáváte přednost.


- HD 8000S PVR -