Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

ZyXEL DMA-2501: bez rodokmenu

7.9.2011, Jakub Doležal, recenze
Když se řekne multimediální centrum, tak si jistě představíte zkušené matadory jako WD, Xtreamer, Asus a mnoho dalších. Naopak společnost ZyXEL v tomto odvětví moc známá není. Změní tento fakt model DMA2501?
Společnost Zyxel se na svém přehrávač DMA2501 dopustila několika nedostatků, které jej řadí do kategorie „nedoporučím“. Jakožto online uživateli žijícím v 21. století mi vadí velmi omezená nabídka internetových služeb. Nicméně jistě se najdou tací, kterým tento fakt zase tolik vadit nebude.

Opomenout však nemohu nedotažený firmware, který se zasekává u náročnějších náhledů, občas odmítá lokalizovat sdílené disky či služby a navíc ani nedovolí ruční prohledání sítě. Zklamal i výkon přehrávače po síti, a pokud by Zyxel nevyráběl zrovna síťové prvky, asi bych tomu nepřikládal tak velký význam.



Malým bonusem je přibalený Media Server, nicméně i ten se svojí kvalitou nemůže s konkurencí srovnávat. Pokud bych měl model DMA2501 za něco ocenit, pak to jistě bude slušné dílenské zpracování a malá spotřeba při přehrávání. V případě, že disponujete externím diskem, si Zyxel DMA2501 paradoxně poradí i s těmi nejnáročnějšími videi, jen počítejte s tím, že USB port je jediný a navíc vzadu.

Model DMA2501 stojí přibližně 3300 Kč a tím se staví do cesty výrazně lepším modelům, ostatně pro lepší přehled doporučuji článek: Doporučená multimediální centra. Doufejme, že se Zyxel z těchto nedostatků poučí, nakoukne ke konkurenci a pro příště připraví vyladěnější verzi.


Dílenské zpracování
Absence internetových služeb
Nízká spotřeba
Nedostatečný výkon na LAN
Výkon při přehrávání (USB)
Zamrzání při náhledech
Dálkový ovladač
Nedotažené připojování sdílených disků
Ikona Odkaz na databázi
Media Server - nestabilní, málo funkcí
Cena v době testování: cca 3300 Kč s DPH

 
Za zapůjčení DMA2501 děkujeme ZyXELu.



Vývoj ceny testovaného produktu: