Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Zoner Photo Studio X: obstojí i jako střihový software?

15.7.2019, Milan Šurkala, recenze
Zoner Photo Studio X: obstojí i jako střihový software?
Zoner Photo Studio X je sice už dle svého názvu software určený pro správu a editaci fotografií, v posledních verzích se ale začaly rozšiřovat i schopnosti editace videa a podporuje dokonce i H.265. Obstojí jako střihový software?
Dnes jsme se podívali na český software Zoner Photo Studio X z trochu netradičního pohledu. Jde sice o editor fotografií, má ale i modul pro střih a převod videa. My jsme se podívali právě na tuto část a snažili se zjistit, zda by mohl obstát i jako software pro stříhání videa, ačkoli pro něj není primárně určen a jde spíše o funkci navíc. Jak se ukázalo, pokud bychom jej srovnali s jednoduchým Windows Movie Makerem ze starších verzí Windows, jde určitě o pokročilejší software. Pokud byste jej ale chtěli srovnat s běžnými střihovými programy, jako je např. Adobe Premiere Elements, zde už je nutno trochu brzdit.
 
Zoner Photo Studio X
 
Zatímco Photo Studio X v oblasti fotografií míří nad Photoshop Elements a snaží se nabídnout více funkcí navíc zkombinovanými s funkcemi, které naleznete např. v Lightroomu, v oblasti videa je to jiná písnička a je vidět, že Zoner s videosekvencemi jen začíná. Každopádně se od vytváření slideshow dostal přeci jen o něco dále a je vidět, že se s každou další verzí dějí pokroky a můžeme jen odhadovat, co se zlepší ve velké podzimní aktualizaci.
 
Je však nutno podotknout, že nevíme, jaké má Zoner vlastně s video-funkcemi ve Photo Studiu X záměr a kam ho chce vlastně v této oblasti posunout. Proto se nepřísluší jej hodnotit optikou video editorů, když v nynějších verzích ani o video editor přímo nejde. Pokud by však v Brně chtěli na tomto zapracovat a vytvořit reálného konkurenta alespoň pro Premiere Elements, bude potřeba zvýšit kompatibilitu s různými formáty videoklipů, nabídnout možnosti grafických úprav (jas, barvy, natočení/zoom) a přidat uživatelům o něco větší kontrolu nad výstupem. Pro střih rodinných dovolených to ale není vůbec špatné.
 
 
Za poskytnutí softwaru Zoner Photo Studio X děkujeme Zoneru.



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.