Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Zapnout a dívat se: Mascom MC5301CR HDCI-PVR

19.8.2010, Jiří Piškula, recenze
Satelitní přijímač v dnešním testu je dosti všestranný – za jeho výbavu by se nemuseli stydět ani jiní, věhlasnější hráči na trhu. Nabízí mnoho funkcí pro vyložené nadšence a zároveň je už z výroby přednastaven tak, aby uživatel nemusel dělat téměř nic.
Základní OSD menu má u tohoto přijímače zajímavé a praktické provedení ve formě malých záložek (s animovanými grafickými prvky) zobrazovaných v dolní části obrazovky, díky čemuž dochází během jeho procházení k minimálnímu rušení obrazu. Po výběru konkrétní položky je již zobrazeno okno přes celou obrazovku s podkladem statického obrázku, což už tak skvělé není, mnoho přijímačů umí během listování ve většině položek menu ponechat na pozadí obraz i zvuk, tady to nelze.


Základní nabídka OSD menu zasahuje do obrazu jen minimálně.

Menu je počeštěné v „smskovém“ stylu s písmeny bez české diakritiky, což je zajímavé kompromisní řešení (a hlavně funkční). Ve struktuře menu najdeme pětici základních kapitol s 3–5 dalšími položkami:

INSTALACE
Antena: nastavení parametrů pro příjem satelitního signálu, podle kterých bude probíhat vyhledávání programů satelitního vysílání.
Automaticke vyhledavani: vyhledání satelitních programů bez dalších manuálních zásahů.
Rucni vyhledavani: vyhledání satelitních programů na základě ručně zadaných parametrů.
Úpravy transponderu: zrušení, editace, přidání satelitu nebo transpondéru.

NASTAVENI
Nastaveni vystupu: parametry výstupu obrazového a zvukového signálu.
Nastaveni jazyka: jazykové mutace menu rozhraní, zvukového doprovodu a titulků.
Nastaveni casu: parametry seřizování interního času přijímače.
Rodicovsky zamek: přístupové heslo, hraniční kategorie přístupnosti.
Nastavení OSD: způsob zobrazování informací na obrazovce.

PREDVOLBY
Setrideni: třídění seznamu předvoleb podle transpondéru, distributora nebo dělení na FTA/kódované podle CAM systému (Cryptoworks, Irdeto, Nagravision,…).
Rezervace poradu: vytvoření požadavku na automatické zapnutí například za účelem pořízení záznamu pořadu.
Vymazani predvoleb: zrušení naladění programů definovaných zadanými kritérii.


Některá nastavení jsou chráněna heslem (defaultně čtyři nuly).

SERVIS
Tovarni nastaveni: návrat parametrů přijímače k původním hodnotám nastaveným z výroby.
Export predvoleb: export parametrů naladěných předvoleb na jiný přijímač nebo na PC.
Export S/W: export řídícího S/W na jiný přijímač nebo na PC.
USB Transfer: přenos parametrů naladění programů nebo systémového software mezi přijímačem a USB zařízením.

SYSTEM INFO
Zakladni informace: verze softwaru a hardwaru satelitního přijímače.
Usporny rezim: nastavení úsporného režimu.
Cryptoworks: informace o rozhraní Common Interface např. o použitém CAM modulu a vložené kartě. Z výroby je vložen jeden CAM modul Cryptoworks.


Instalace a nastavení


Přijímač je již z výroby nastaven pro příjem českých satelitních televizí z družic Astra na pozicích 19,2° E a 23,5° E prostřednictvím twin LNB konvertoru (oba tunery nezávisle). Zrovna tak jsou v přístroji již naladěny a přednastaveny všechny aktuálně dostupné programy v češtině a slovenštině vysílané z pozice 23,5° E (Skylink, CS Link) a volné (FTA) programy z pozice 19.2° E.


V přijímači jsou přednastavené programy platforem Skylink/CS Link a spousta FTA.

Testovaný přijímač se choval podle očekávání a skutečně bylo možné ihned po připojení LNB a jeho zapnutí sledovat satelitní vysílání platforem CS Link a Skylink. Bylo potřeba pouze upravit nastavení některých transpondérů, kde došlo ke změnám v poslední době (např. u programu ČT HD). Výrobce umožňuje stáhnout ze svého webu aktuální konfigurační soubor s předvolbami programů obou preferovaných družic (v době psaní recenze dostupná verze z 26. 7. 2010).


Vyhledávat kanály lze i podle použitého systému kódování.

Abychom zjistili, jak rychlý je Mascom při vyhledávání programů v satelitních transpondérech, odstranili jsme konfiguraci z výroby a vyzkoušeli vše nastavit znovu. Vyhledávání kanálů je velmi snadné, v přijímači je přednastavena spousta satelitních pozic a jejich transpondérů, pokud by některé nebyly aktuální, je možné je snadno doplnit manuálně se všemi potřebnými parametry nebo editovat již uložené.



Prohledávání satelitů Astra na pozicích 19,2° E a 23,5° E trvalo jen 9 minut.

Vyhledání všech televizních a rádiových stanic vysílajících z pozic Astra 19,2° E a 23,5° E v kódování Cryptoworks nebo Irdeto a také FTA trvalo necelých 9 minut. Nalezeno bylo 85 televizních a 105 rádiových stanic. Po každém hledání jsou nově nalezené kanály připsány na konec favoritního seznamu s předvolbami. V něm je pak možné dělat dodatečné úpravy – mazání, přesun, změna názvu, zamčení, uložení do jednoho z 8 seznamů oblíbených stanic.


Manuální přidání (editace) transpondérů je snadné.


Aktualizace firmwaru, záloha nastavení


Import/export nastavení přístroje lze provádět několika způsoby. Nejjednodušší je aktualizace prostřednictvím externího USB disku a funkce USB transfer. Aktualizovat lze dva samostatné soubory – jeden s firmwarem, druhý s parametry ladění satelitních předvoleb. Příslušné soubory umístěné v kořenovém adresáři jsou na externích discích automaticky detekovány. Druhou možností je použít rozhraní RS-232 a software MCHD Edit, který lze volně stáhnout z webu výrobce. Aktualizaci prostřednictvím satelitního signálu (funkce OTA) výrobce neuvádí.


Import/export konfiguračních souborů je s funkcí USB transfer velmi snadný.