Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Windows 7 Media Center: centrum digitální domácnosti?

4.1.2011, Radek Jahoda, recenze
Před časem jsme si představili multimediální centrum MythTV, nyní se nabízí porovnání s něčím jiným. A nejlépe s největším protikladem, kterým je bezesporu Windows Media Center z aktuální verze Windows 7.
Neméně důležitou součástí média centra je i přehrávač videa, hudby a prohlížeč fotografií. Tyto funkce nechybí ani ve WMC. Jsou všechny řešeny podobně, menu je horizontálně v horní části. Třídit lze podle názvu, složek nebo datumu. Přehrávač plní svou funkci dobře, ale nedisponuje rozšířenými funkcemi, které mají jiné přehrávače - například chybí podpora externích titulků. To lze obejít například přes DirectShow.



Zajímavě řešené je procházení hudebních alb. Zobrazují se náhledy obalů alb, které se stahují z internetu (pokud jsou k dispozici). Vypadá to zajímavě, ale na druhou stranu to není příliš přehledné. Navíc při větší kartotéce je nutné hodně listovat.



Procházení a třídění je ale možné i podle interpretů, žánru nebo třeba podle roku vydání. Ty jsou ale řešeny jako klasický seznam bez obrázků. Toto bude asi častěji využíváno.



Pokud Vám něco chybí v kartotéce, můžete přímo z programu přejít na online obchod s hudbou a stáhnout si ji do počítače.



Před koupí si můžete hudbu poslechnout, takže nekupujete zajíce v pytli. Celé je to řešeno uživatelsky velice jednoduše a přítulně, téměř jako bysme stále procházeli vlastní disk. Člověk se málem zapomene a začne zběsile nakupovat...



Ale zpět na zem - tedy do počítače. Při přehrávání je možné zapnout i vizualizace, vhodné pro domácí párty.



Prohlížení fotek je řešeno podobně jako u hudby. Při procházení adresářů se zobrazují ikonky, které zobrazují jeden ze snímků, které jsou v tomto adresáři uložené.



Seznam obrázků je podobný, procházení je rychlé a přehledné.



Při zobrazení přes celou obrazovku lze listovat ručně nebo spustit automatickou slideshow. Nechybí ani přechody mezi obrázky a také malá animace.



Další možností dostupnosti mediálních souborů je přes DLNA. WMC se v síti chová jako DMP (Digital Media Player) zařízení, dokáže tedy z jiných DMS (Digital Media Server) zařízení přehrávat obsah, který je na nich uložený. Nevýhodou pak je, že DLNA podporuje jen určitý typ formátů. Zde lze ale využít jiných služeb Windows 7. To totiž může působit i jako DMS, pak dokáže provést kompresi do DLNA podporovaného formátu. Lze tak provést připojení a přehrávání například na TV, které podporuje jen určitý druh videa a kodeku. V podstatě lze říci, že pokud lze video přehrát ve WMC nebo WMP, tak půjde přehrát i tam.