Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Windows 7 Media Center: centrum digitální domácnosti?

4.1.2011, Radek Jahoda, recenze
Před časem jsme si představili multimediální centrum MythTV, nyní se nabízí porovnání s něčím jiným. A nejlépe s největším protikladem, kterým je bezesporu Windows Media Center z aktuální verze Windows 7.
Hlavní menu programu je pojato trošku jinak, než na co jsme byli dříve zvyklí. Jednak je vše animované, takže žádné poposkakování, ale plynulé popojíždění položek. Menu ale hlavně funguje ve dvou dimenzích. Ve svislém směru se pohybujeme mezi hlavními položkami, vybraná položka je přitom stále na stejném místě a přesouvá se ne posuvník, ale položky mezi sebou rotují kolem dokola. Podpoložky jsou ve směru horizontálním, přičemž jde o ikonky, které opět rotují, jedna vybraná je barevná a zvýrazněná, ostatní jakoby splývají s pozadím. Při sledování TV je celé menu poloprůhledné, jinak je celé modré (podle zvoleného tématu). Menu je asi to nejlepší, co WMC potkalo. Je přehledné a intuitivní, zpočátku sice uživatel bude některé položky hledat, ale to je jen otázka ovládání.

Podobná koncepce je i v dalších menu. Po vybrání požadované funkce je menu v horní části, kde také rotuje, zvýrazněná položka je první a ostatní jsou vidět jakoby mizející v dáli. To ostatně uvidíme později.



Při příjmu televize a ovládání myší je ve spodní části bar s tlačítky, kterým můžeme přehrávání pozastavit a aktivovat tak funkci timeshift. Nedochází k automatickému nahrání jako u MythTV, takže se nelze náhle vrátit zpět, při pozastavení ale můžeme přeskakovat do budoucnosti, ale i zpět. Lze i zapnout nahrávání a jsou zde tlačítka pro přepínání stanic a změnu hlasitosti.

Při přepnutí stanice se objeví informace o právě vysílaném pořadu a také jednoduchý programový průvodce, ve kterém vidíme další pořady a lze v něm vidět i ostatní stanice, mezi kterými můžeme listovat. Máme k dispozici ale jen dvě řádky, takže to slouží opravdu jen pro informaci o následujícím pořadu na přijímané stanici.



Zobrazit si ale můžeme i většího průvodce EPG, kde je řádků sedm a je tedy o řád přehlednější. Odtud se můžeme dostat na podrobnější informace k vysílanému pořadu nebo nastavit jeho nahrávání.



Podrobné informace jsou v samostatném okně.



Časové nahrávání můžeme nastavit i opakovaně, funguje i vypršení nahrávek, pokud již není místo na disku. Nepodařilo se mi ale jednoduše zařídit vypínání a zapínání počítače mezi nahrávkami.



Pořady můžeme i vyhledat podle názvu, takže není nutné listovat a hledat zdlouhavě v seznamu EPG.



WMC je ale zařízeno i pro příjem internetového vysílání. Podporovány jsou placené služby některých poskytovatelů, ty musí umět PlayReady a uživatel musí souhlasit s ujednáním PlayReady. Tato technologie vychází z WMV DRM 10 a je s ní zpětně kompatibilní, dovoluje ale definovat skupinu různých zařízení, pro která lze použít vygenerovaný klíč. Tolik tvrzení výrobce. Osobně jsem to nezkoušel a nenechával si klíč vygenerovat.