Windows 7 Media Center: centrum digitální domácnosti?

, , recenze
Před časem jsme si představili multimediální centrum MythTV, nyní se nabízí porovnání s něčím jiným. A nejlépe s největším protikladem, kterým je bezesporu Windows Media Center z aktuální verze Windows 7.
K oblíbeným
Kapitoly článku:
  1. Windows 7 Media Center: centrum digitální domácnosti?
  2. Nastavení
  3. TV
  4. Média
  5. Doplňky
  6. Závěr
Těch protikladů je více.
  • MythTV je zdarma, Windows Media Center (dále jen WMC) koupíte spolu s Windows 7.
  • MythTV běží na Linuxu, WMC pod Windows.
  • MythTV je otevřený, stále se vyvíjí, každý se může zapojit, WMC je konečný produkt.
  • MythTV je zaměřen na otevřené formáty a sdílení, WMC je napojen na prodej hudby s DRM
  • MythTV je děláno samotnými uživateli pro sebe, WMC je pokus komerční firmy vypálit rybník ostatním přibalením dodatečného software k systému, který používá většina lidí, takže již nebudou mít potřebu stahovat nic jiného (podobně jako s Windows Media Playerem).
  • MythTV je koncipováno jako jediný (the one and only) program pro samostatný běh na počítači v obývacím pokoji, WMC je spíše doplněk Windows.
  • MythTV má koncepci klient-server, WMC je samostatný program.

Ať tak či onak, WMC rozhodně stojí za vyzkoušení, obzvlášť pokud ho již máte standardně nainstalován a pak také proto, že MythTV prostě do Windows nenainstalujete (existují i jiné programy, na ty se pak podíváme někdy v budoucnu). WMC tak může dobře posloužit v situacích, kdy je prostě zbytečné instalovat robustnější systémy - například na notebooku, na studentských kolejích, v dětském pokoji apod. V neposlední řadě pak WMC vypadá moderně s některými novými prvky, které konkurenční produkty nenabízejí.

Podobně jako ostatní software typu multimediálních center i WMC nabízí kombinaci příjmu televize s možností nahrávání, přehrávání nahrávek i libovolného videa nebo hudby s knihovními funkcemi. Právě tato kombinace je v poslední době kvůli pohodlí velice vyhledávána, obzvláště pokud vše lze ovládat dálkovým ovladačem z pohodlí vzdáleného křesla. Přímo od Microsoftu lze i dokoupit dálkový ovladač nebo lze využít dálkového ovladače, který je dodáván k mnoha TV tunerům.

K instalaci nejde co dodat, protože vše je předinstalováno spolu s Windows 7, nainstalovat je nutné jen ovladače k TV kartě. Já testoval s pomocí USB přijímače Leadtek WinFast DTV Dongle H. V plánu bylo i vyzkoušet jednu starší kartu ATI TV Wonder, tu se mi ale pod Windows 7 nepodařilo rozchodit kvůli chybějícím ovladačům. V Linuxu přitom tato karta funguje bez problémů. Je to prostě naopak - na LInuxu nefungují nové karty, ve Windows nefungují staré.

První spuštění WMC zobrazí uvítací obrazovku, kterou je nutné "odkliknout".

Další krok je opět jen informační - uvítací. Zde ale již uživatel získá částečnou představu o fungování grafického rozhraní programu. To je opravdu pěkně provedené, moderní a přítulné.

Poté ale je již nabídnuta možnost konfigurace a zjištění dalších informací. Konfigurace může být expresní kdy nenastavujeme vůbec nic, nebo vlastní.

U vlastního nastavení je nabídnuta konfigurace televizních karet, zobrazení, reproduktorů a knihoven médií.

Všechna tato nastavení jsou dostupná rovněž z normálního menu programu.