Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

WD TV Live jako trpaslík

15.4.2010, Martin Kuchař, recenze
Další z řady multimediálních přehrávačů pochází z dílen Western Digital, ale na rozdíl od hlavní divize této společnosti byste v přehrávači hledali pevný disk marně. Postačuje i takto malá krabička na moderní formáty a obejdete se tedy bez pevného disku?
Kapitoly článku:


Opravdu decentní a jednoduché menu celého přístroje se ovládá sadou čtyř šipek a tlačítka OK. Jeho struktura je opravdu velmi přímočará a uživatel se do ní nezamotá, jako tomu bývá například v menu konkurenčních zařízení, které využívají různé kombinace vertikálního i horizontálního uspořádání.

Decentní modrá barva působí opravdu hezky a v kombinaci se zcela černými hranami vypadá na obrazovce příjemně – ničím neruší a v případě, kdy se zařízením nepracujete, si jí ani nevšimnete.



V přístroji nechybí ani oblíbený souborový manažer, který ale není zrovna schopný a navíc kvůli malému dálkovému ovládání jej doporučujeme používat spíše ve stavu nouze. Přeci jen kopírování skrze počítač je výrazně jednodušší a to navíc i díky podpoře sdílení dat skrze WD TV Live. V Nastavení přístroje můžete povolit sdílení, díky čemuž bude veškerý obsah připojený skrze USB dostupný na lokální síti.

Tento souborový manager více méně funguje i jako nástroj k procházení připojeného obsahu – hezky vykresluje náhledy jednotlivých fotek a u filmů nebo hudby stručně vypíše dostupné informace. Nejedná se o nejlepší nástroj, s jakým jsme se setkali, ale jeho funkce jsou (stejně jako dálkové ovládání) dostačující.



Je dobrým zvykem, že u síťových přehrávačů přidá výrobce i pokročilé funkce v podobě služeb YouTube, Flickr apod. Ani zde tomu není jinak, a můžete si tak vychutnat kompletní obsah serveru YouTube hezky v televizoru. Je sice pravda, že ovládání a hlavně vyhledávání je lehce komplikované a zdaleka ne tak komfortní, jako při práci na běžném PC, ale máte alespoň něco.


Nastavení přístroje


všechny funkce týkající se nastavení se skrývají pod položkou Settings. Rozdělení je opět velmi přehledné a zcela jistě se v něm neztratíte – na rozdíl od dražších a pokročilejších zařízení navíc WD TV Live neobsahuje v menu zbytečně tolik detailních položek. Opět se tedy ukazuje, že je zařízení koncipováno spíše pro méně náročné uživatele, kteří ocení jeho jednoduchost a pokročilá nastavení nebudou postrádat.



Pod záložkou Video najdete překvapivě prakticky většinu položek týkajících se titulků. Můžete tak měnit nejen velikost fontu, ale jejich ohraničení nebo to, zda mají být titulky primárně zapnuty či nikoliv. Sami jistě uznáte, že hned na pohled je jasné, že ve srovnání s podobnými přístroji je dnes testovaný kousek poněkud jednodušeji vybaven.



Pokročilejší vlastnosti týkající se AV vlastností najdete pod záložkou Audio/Video, kde ale také nehledejte žádné zázraky. Především volíte aktuální obrazový výstup (HDMI je primární), nastavujete barevnou hloubku anebo volíte poměr stran – opět se ale jedná o zcela základní nabídku, která prostě nemůže chybět. Specialitky, kterými se pyšní přístroje vyšších tříd (například nedávno testovaný Netgear EVA8000), se v tomto modelu nějak nezabydlely.



Fotografie nastavujete také velmi omezeně. Pod touto záložkou totiž volíte pouze rychlost a způsob sekvenčního přehrávání snímků, způsob jejich zobrazení v nabídce anebo tradiční styly přechodových efektů. Ostatně bychom ale mohli říci, že pro fotografie ani více voleb nepotřebujete – je sice pravda, že pokročilé efekty ve stylu Ken-Burns zde nenajdete, ale to už opět zacházíme do jiné cenové hladiny.



Další z řady jednoduchých záložek, které skrývají pouze omezené množství parametrů. Zde ani není co popisovat.