Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

WD Elements Play: bezproblémový šikula

22.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Známý výrobce pevných disků se vrhnul do nových vod. Na trh zaútočilo jeho multimediální centrum Elements Play. To poskytuje kapacitu od jednoho do dvou TB a plný 1080p výstup. Jak si vede v záplavě ostatních center? Dozvíte se v recenzi.
Přehrávač má vestavěn docela známý software, který se vyskytuje u těchto levnějších multimediálních center. Pouze si jej WD upravil do svého kabátku. Lze tedy očekávat téměř stejnou funkčnost jako například u Eaget Play M17, který jsme také recenzovali. A nejde jen o funkčnost, ale také o ovládání, které bude prakticky stejné.




Velikost ikon je velmi dobrá a grafická podoba názorná


Co je však jiné, je grafika. Na té si WD dal docela záležet a má uhlazený styl. Nic vás zkrátka nebije přímo do očí, a to je u takto levného zařízení jedině plus.


Správce souborů


Pokud se rozhodnete soubory přeskupovat přímo přes televizi a pomocí vestavěného správce, tak očekávejte klasickou krkolomnou cestu. Označit soubor/soubory, vybrat funkci kopírování/přesun a zvolit cílovou složku. Je pravda, že vzhledem k jednoduchému dálkovému ovladači to je asi nejrychlejší možná cesta. Co je ale pozitivní, je možnost označit víc souborů či složek naráz. To některá multimediální centra zkrátka neumí.





Internet


Původně jsem chtěl zcela vynechat tento odstavec, protože zařízení nemá ani RJ45 ani Wi-Fi, tak těžko lze prohlížet nějaké webové stránky. Ale právě pro zdůraznění tohoto faktu jsem se rozhodl nechat alespoň zmínku. WD Elements Play tedy neumí nic ze síťových služeb.


Nastavení přístroje


Nějaké dlouhé nastavení po připojení k televizi vás nečeká. Stačí zvolit jazyk, kódování titulků a popřípadě nastavit rozlišení obrazu. Ten lze nastavit od SD po plné 1080p, a to včetně prokládaných verzí 720i a 1080i.





Dovolím si jednu odbočku zpět k designu. Zde bych poprosil výrobce, aby používali větší písmo. Myslím, že vypadá docela divně, když se na obrazovce nic neděje a uprostřed obrazu máte malé menu s nastavením. Čitelné to samozřejmě je, ale proč neudělat celé menu větší a bez zbytečného posouvání textu apod. Tento přístup opravdu nechápu, bohužel je to trend dnešních levných multimediálních center.





Vraťme se k nastavení zvuku, které je jen základní. Můžete si zvolit režimy SPDIF a HDMI a noční režim. Ten ztlumí velmi hlasité zvuky, které by vás mohly probudit :-)





V nastavení obrazu můžete nalézt již zmíněné rozlišení a poměr stran. V dnešní době však většina z vás nastaví 1080p a 16:9. Nic dalšího nastavovat netřeba.