Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Trojice DVD rekordérů: Orava, Panasonic, Sony

17.9.2007, Jan Dedek, recenze
Po testu DVD přehrávačů se dnes zaměříme na DVD rekordéry, avšak pouze na tři modely značek Orava, Panasonic a Sony, jelikož samotné rekordéry jsou na ústupu a ani výrobci už o jejich výrobu a propagaci nemají moc velký zájem. Běžný uživatel si buď koupí pouze přehrávač a pokud chce i něco nahrávat, pořídí si raději HDD/DVD rekordér, tedy rekordér s pevným diskem (oproti DVD rekordéru poskytuje neporovnatelné pohodlí).

Co si přinesete domů


Rekordér Panasonic DMR-ES15 je zabalen v obyčejné kartónové krabici, s modro-černým potiskem, která není tak povedená jako u Oravy a trpí stejným neduhem (chybí jí také držadlo na přenášení). Jak už bylo řečeno v předchozí kapitole, Panasonic stejně jako Orava se moc ekologicky nechovají, jako výplně používají stále ještě polystyren. V krabici najdete následující:
  • DVD rekordér
  • 1x dálkové ovládání
  • 1x CZ manuál
  • 1x PL manuál
  • 2ks baterií AA
  • 2x anténní kabel
  • 1x AV(audio-video) kabel
  • 1x odpojitelný napájecí kabel


Zde musím Panasonic pochválit, dálkový ovladač s kabely umístil do zvláštní krabičky, a to nejspíše proto, aby se při přenášení krabice nepohybovaly a nějak nepoškodily samotný rekordér. Druhým důvodem, proč jsou v krabičce, může být i zabránění nějakému chrastění v krabici, což by mohlo kupujícího odradit, protože chrastění vyvolává dojem poškozeného zboží.


Vzhled


Šasi přehrávače je vyrobeno z tenkého ocelového plechu, ve stříbrné barvě. Čelní panel přehrávače je vyroben ze stříbrného plastu s integrovanou černou lištou. V levé části lišty jsou umístěna dvířka vypalovačky, v pravé polovině čela je pod kouřovým plastem umístěn stavový displej.



Základní ovládací prvky jsou umístěny na šikmé straně čelního panelu. Kdybyste hledali konektory vstupu, jsou skryty pod dvířky, která jsou umístěna na přední straně uprostřed přístroje a oproti Oravě dokonale lícují.



Pod dvířky se skrývají konektory vstupu - kompozitní AV (audio L+R a video), konektor S-Video a DV konektor (FireWire).

Zadní panel je osazen dvěma konektory SCART, výstupem kompozitního videa, dále analogovým stereo audio výstupem, optickým digitálním audio výstupem, výstupem S-Video a komponentním výstupem (YPbPr) a nesmíme zapomenout na konektory tuneru.



Designově je přístroj Panasonic velmi povedený, vyniká zejména povedenými detaily a výborným lícováním plastových i kovových částí.


Co najdete uvnitř


Panasonic jde jinou cestou než převážná většina konkurence, celou levou polovinu přístroje zabírá tišťák s naletovanými drátky, které nahrazují kabely. Jediná místa, kde najdete "kabelový" spoj, je připojení tišťáku zdroje (v pravé zadní části) a připojení vypalovačky.

Uprostřed přístroje je umístěn zelený tištěný spoj s ovládacím čipem. Vypalovačka je umístěna hned vedle, a to v pravé části přístroje. Vypalovačka nemá klasické rozhraní IDE jako počítačové mechaniky.



Následující obrázek ukazuje v detailu tištěný spoj s ovládacím čipem, na kterém sedí pasivní chladič, to zaručuje čipu vyšší životnost.

Zajímavější je ale umístění vypalovačky. Samotná vypalovačka je umístěna v plechovém boxu, ke kterému je upevněna přes antivibrační (tlumící) prvky, pravdou je, že to skutečně potřebuje, protože vibrace jsou citelné i přes tuto konstrukční úpravu.