Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Toshiba Camileo X100: nejlepší z řady

20.4.2010, Jan Vítek, recenze
Dnes přinášíme recenzi nové videokamery Toshiba řady Camileo. Model X100 stojí na vrcholu své řady s rozlišením 10 megapixelů, desetinásobným zoomem, třípalcovým dotykovým displejem či 4GB vestavěnou pamětí. Pojďme na ni.
Nyní přišel čas na to, abychom si zhodnotili výkon videokamery Toshiba Camileo X100. Jedná se o nejvyšší model své řady, který nabízí rozlišení až 1080p/30 či 1080i/60, fotografie v 10Mpix, desetinásobný optický zoom, i když pouze s elektronickou stabilizací, dotykový displej s úhlopříčkou 3" a také interní 4GB paměť doplněnou o slot pro karty SD/SDHC. Pokud máme kameru objektivně hodnotit, musíme si také uvědomit, že její cena je něco málo přes 6 000 Kč s DPH, a že ji tedy nemůžeme přímo srovnávat s modely Canon, Panasonic, Sony a jinými za 10 000 Kč a víc, které toho nabídnou víc.



To se týká také jejího zpracování využívajícího plasty s lesklou povrchovou úpravou. S tím jsem osobně příliš spokojen nebyl, protože jednak působilo levně a ne moc odolně a také lesklé plasty nejsou pro pohodlné držení kamery nic příjemného. Nehledě na to, že je třeba kameru neustále leštit, aby nevypadala upatlaně. Na druhou stranu budou mít notoričtí uklízeči žně.

Dále také nečekejme, že nám budou zpřístupněny nějaké pokročilé funkce, však už jen takový "detail", jako proměnlivá rychlost zoomování pomocí kolébkového ovladače, nám bude v tomto případě zapovězen. U dražších modelů je to přitom samozřejmost. Kamera také nenabízí žádný manuální režim, funkci pro filtrování hluku způsobeného větrem opírajícím se do mikrofonů a zkrátka je její nastavení dost zjednodušené. Náročnější uživatelé si tedy odfrknou, ale opačný tábor může být naopak potěšen, protože jeho zástupcům bude stačit zvolit si rozlišení, případně vyvážení bílé a scénický režim a stisknout spoušť. Nemusí se ani starat o předsádky či filtry objektivu, neboť na ten nemůžeme ani žádné umístit a drážku pro připojení videosvítilny a jiných doplňků tu také nenajdeme.

Cena se tedy v možnostech a výbavě kamery odrazila citelně, ale co samotné záznamy? Co se týče fotografií, pak ve venkovním prostředí při dobrém světle jsou výsledky nad očekávání dobré, i když se projeví jako i v jiných případech chromatické vady objektivu a při větším zoomu také vinětace. V interiérech se musíme obávat především šumu v obraze, což se můžeme pokusit napravit bleskem či "digitálním přísvitem". Při opravdovém nedostatku světla si můžeme nastavit vyšší hodnotu ISO až 3200, ovšem v tom případě je šum už velmi výrazný. Nejlepších výsledků tak dosáhneme při použití stativu s režimem bez blesku a to je samozřejmě vykoupeno nutně delší závěrkou. Škoda jen, že manuální nastavení ISO startuje až na hodnotě 800.

Natáčení videoklipů je poznamenáno kromě vad objektivu také problémy s ostřením, což se projeví především při zoomování a pak kamera trošku nestíhá natáčet v rozlišením 1080p/30 rychlejší záběry, v nichž dochází k deformaci obrazu. Uživatel si ale může zvolit rozlišení 1080i/60, v němž je situace daleko lepší a vůbec nejlepší výkon kamera podá při 720p/60. Myslet musíme také na to, že stabilizace obrazu není všemocná a digitální teprve ne, tudíž se zoomem je třeba pracovat velmi opatrně. Zkrátka a dobře, kvalita zde odpovídá ceně a my se musíme se svými požadavky přizpůsobit, nebo sáhnout do kapsy pro více barevných papírků.


Slušné fotografie
Zpracování s výhradně lesklými plasty
Nízká cena
Objektiv bez závitu
10násobný optický zoom
Omezené funkce
Rozlišení 1080p/30 i 1080i/60
Chrom. aberace a vinětace
Dotyková obrazovka
Jedna rychlost zoomu + ostření
Ikona Odkaz na databázi
Natáčení rychlých scén v 1080p
Cena v době testování: 7 500 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Toshiba Camileo X100 děkujeme společnosti Toshiba.
Videokameru Toshiba Camileo X100 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz