Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Toshiba Camileo P30: HD z pistole?

6.10.2009, Jan Vítek, recenze
Levnější kamerka Toshiba Camileo P30 nabízí v kompaktním těle vysoké rozlišení díky 5MPix senzoru, pětinásobný optický zoom a ukládání dat buď na interní paměť nebo na karty SD/SDHC. Je ale možné nabídnout kvalitu v tak malém provedení?
Nyní nám půjde o videotesty, které budou pochopitelně na kameru Toshiba Camileo P30 klást ještě větší nároky. Dovoleno je nám snímání v rozlišeních FH (1080p); HD (720p); WVGA; VGA; QVGA, přičemž kamera podporuje také elektronickou stabilizaci obrazu, ale zádrhelem je, že toto neplatí pro rozlišení 1080p a WVGA. To je celkem škoda, avšak vyvstanou i jiné problémy. Například rozlišení 1080p má fyzicky ne 1920 x 1080, jak bychom čekali, ale 1440 x 1080.

Co se týče speciálních funkcí, pak je nabídka velmi chudá. Samozřejmostí jsou scénické režimy a různé způsoby vyvážení bílé, o tom se ani nemusíme příliš zmiňovat, ale mezi specialitky se dá počítat pouze přisvícení pomocí jedné bílé vysokosvítivé LED. Vyzkoušíme si tedy i tuto možnost, ale jinak budou testy standardní - exteriér, interiér, zoomování, pohotovost ostření a nakonec ono přisvícení.

Kamera zaznamenává do formátu MOV, jenž náleží aplikaci Apple QuickTime a využívají kodek H.264 a zvuk v AAC. Metadata dále hovoří o framerate 30 FPS ve zkoušených rozlišením 1440 x 1080 i 1280 x 720 a také o bitrate 8291 kbps, respektive 4029 kbps. A nyní k testům.


Exteriér


Nejdříve si předvedeme testy z venkovního prostředí, které byly brány v rozlišení 720p s elektronickou stabilizací, aby výsledky nakonec za něco stály. Proč, to uvidíme ve třetí ukázce v rozlišení 1080p, kde se stabilizace nedočkáme a kde vyvstanou i jiné problémy a nakonec si předvedeme video v 720p brané bez stabilizace.

720p se stabilizací
- stiskněte pro stažení -
720p se stabilizací
- stiskněte pro stažení -

Bohužel, výsledná videa mají tolik much, že ani nevím, kde pořádně začít. Především si ve všech případech můžeme poslechnout občasné praskání zvuku způsobené kdoví čím. Pak je zřejmé, že kamera leckdy jednoduše nestíhá a z hlediska plynulosti videa je jasně nejlepší výsledek v rozlišení 720p bez stabilizace. V prvních dvou videích nahoře můžeme jasně zaznamenat trhání, které bylo patrné už při natáčení na displeji, i když byl pohyb samotné kamery daleko plynulejší.

1080p - pohled z Ještědu
- stiskněte pro stažení -
720p bez stabilizace
- stiskněte pro stažení -

Dále se při natáčení se stabilizací dočkáme občas i trhání jednotlivých částí obrazu (svislých pruhů) a tato situace je vůbec nejhorší při svislém pohybu kamery. Další vadou na kráse je stejně jako u fotografických testů tendence kamery zobrazovat zeleň v nesprávných, do fialova přecházejících barvách a i na jiných objektech se toto projevuje, i když ne tolik. Pak už nám ani příliš nebude vadit, že se sem tam objevuje chromatická aberace a rozostření v rozích, protože to jsou v porovnání s předchozími problémy už jen prkotiny.

A pokud se snad rozhodneme natáčet v rozlišení 1080p, připravme se, že společně k trhání obrazu nám kamera naservíruje ještě jeho zvlnění, či jak to lépe popsat. To je velmi patrné při zazoomování, kde se navíc ještě připomene neschopnost kamery zaostřit. Tak to bychom měli neslavné testy z exteriéru.


Interiér


Testy byly tedy doposud neslavné a co se především ukázalo, je, že stabilizace obrazu zde skutečně nefunguje a výsledky vypadají daleko lépe bez ní. Proto se nebudeme trápit a další testy už budou bez jejího použití, protože i v interiérech se ukázalo to, co v předchozím případě: elektronická stabilizace u této kamery výsledná videa zhorší.

interiér WVGA
- stiskněte pro stažení -
interiér 720p
- stiskněte pro stažení -

Rozhodl jsem se také na chvíli zapomenout na 1080p i 720p a využít rozlišení WVGA, tedy 848 x 480 pixelů, to v prvním případě a 720p až v druhém. Vidět můžeme sami úplně jasně, že kamera podává ve WVGA daleko lepší výkon, obraz už není trhaný, ale stabilizaci ani využít nemůžeme, protože v tomto rozlišení kamera natáčí v 60 snímcích za sekundu. Dle mého názoru se tedy vyplatí používat právě toto rozlišení a na vyšší raději u Camilea P30 rovnou zapomenout.

V druhém videu se již ukáží staré známé kusy trhaného obrazu, i když ten je sám o sobě celkem plynulý a kamera jako by nevěděla, jak se rozhodnout při zaostřování. To se ukáže zejména při záběru na trošku pochroumaný model létajícího tanku A10 Warthog. A opět nám uši oblaží praskající zvuk.


Zoom a ostření


Předposlední testy se dotýkají zoomování kamery a schopnosti rychle ostřit a přizpůsobovat se změně světelných podmínek. Ty nás doprovázejí skrze všechny testy videokamer ve stále stejné podobě.

zoom
- stiskněte pro stažení -
ostření
- stiskněte pro stažení -

Co se dozvíme, není v podstatě nic nového. Kamera má problémy s podáním barev, na největší optický zoom nedokáže pořádně doostřit, ale jinak je její pohotovost ostření adekvátní.


Přisvícení


A nakonec si už jen povíme, jaký smysl má přisvícení pomocí jedné integrované LED pod objektivem. Především je nutno říci, že aktivace či deaktivace lampy zastaví záznam a pak je to nakonec stejně jedno, protože samotná lampa nemá šanci osvítit scénu natolik, aby na ní bylo něco poznat a pokud je kolem světla dostatek, pak už celou věc nijak nevylepší. Větší užitek bude tato lampa mít, když si s ní budete ve tmě svítit na cestu domů.