Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Topfield TF5400PVR zvládne pozemní i satelitní DVB

15.10.2007, Radek Jahoda, recenze
Po modelu TF5100PVRt se podíváme na velice podobný přístroj od Topfieldu, který je ale mírně odlišný. Oproti předchozímu modelu sice nemá HDMI výstup, ale přidává příjem satelitního signálu.
Systém menu je velice podobný s TF5100, dokonce můžeme říci, že je identický, protože rozdíl je pouze v některých položkách, která chybí resp. přebývají. Rozdělení hlavního menu je zcela totožné. Nebudeme tedy popisovat vše.


V Nastavení systému můžeme nakonfigurovat čas, který je buď řízen vysíláním nebo lze nastavit ručně. Dále zde najdeme nastavení časovače (tedy plánovače nahrávání), rodičovskou kontrolu, preferovaný jazyk menu, titulků a zvuku a také On Screen Display (OSD). Časové zpoždění nastavuje uspávání disku, při povolení běží disk stále, což může být samozřejmě nepříjemné, pokud vložíme nějaký hlučnější disk. Pokud povolíme uspání disku, tak timeshift funguje stále, pouze zastavení obrazu je provázeno zpožděním. Disk se uspí za přibližně pět minut nečinnosti.

Při zapnutí přístroje musí disk startovat vždy, takže touto volbou start přístroje neurychlíme. Pokud disk vložen není, tak je start okamžitý (1-2 vteřiny), jinak závisí na rychlosti startu disku (cca 10 vteřin).


Časovač lze nastavovat buď ručně nebo přímo z EPG, funguje stejně jako u svého dvojčete.


Nahrávat lze nejen v určitý čas, ale i každý den, každý týden, jednou za týden nebo každý víkend.


Změnit je možné i název nahraného souboru.


V tomto menu oproti TF5100 přibyla položka MediaHighway EPG. Ta slouží pro využití speciálních transpondérů, které vysílají pouze EPG. Právě zde můžeme tuto funkci aktivovat a zvolit si požadovaný transpondér.


Zde najdeme i nastavení výstupů. Jednak je to TV norma (pal, NTSC), formát výstupu na TV SCART konektoru - RGB, YUV, S-video nebo CVBS, VCR SCART typ nastavuje automatické přepnutí druhého SCARTu na TV SCART při detekci signálu, lze zvolit poměr stran výstupu 4:3 nebo 16:9 a případný ořez (Letterbox nebo Centrální výřez) a také zvukový režim (Stereo, Mono, Levý nebo Pravý). Poslední dvě položky nastavují výstup modulátoru - TV normu (PAL G/I/K nebo NTSC M) a kanál (21-68).


Tříděním programů se zabývat nebudeme, to je identické s TF5100, takže přejděme rovnou k menu Instalace, kde je vyhledávání stanic. Je rozděleno na vyhledávání satelitních a pozemních stanic zvlášť.


Satelitní vyhledávání je malinko složitější, má další podmenu Satelitní nastavení, kde nejprve nastavíme LNB konvertor. Přijímač zvládá obsluhovat konvertory s podporou DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 i 1.3 a podporuje i "motorizované" antény (což je DiSEqC 1.2). Má i svou databázi satelitů a jim příslušných rozsahů frekvencí, takže není nutné vše nastavovat ručně. Samotné vyhledávání je buď automatické přes všechny dostupné frekvence (tedy nastavené pro daný satelit) nebo ruční s nastavením frekvence, rozšířené hledání funguje i s nastavením přenosové rychlosti (zde myšleno symbol rate), polarizace a PID. Hledání lze omezit i na volné programy. Během hledání se zobrazuje průběh, frekvence, polarizace a rychlost a také nalezené stanice.


Hledání pozemních stanic je podobné. Lze hledat automaticky přes všechny kanály nebo ručně pro zvolený kanál. Chybí zde možnost rozšířeného nastavení jako u TF5100, dle mého názoru ho ale stejně člověk prakticky nevyužije.


Ještě náhled na průběh vyhledávání, u satelitního vyhledávání je obrazovka shodná.


Další nastavení se již od TF5100 neliší, lze zformátovat pevný disk, aktualizovat firmware (zde vlastně přibyla možnost aktualizace ze satelitu), zobrazit informace o přijímači atd. atd. Stejné jsou i tři hry a kalendář.