Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Topfield SBI-2050: připraven na Irdeto

12.8.2010, Jiří Piškula, recenze
Tento HDTV satelitní přijímač je na českém trhu novinkou. Jde o jeden z prvních exemplářů, které obdržely certifikaci „Skylink READY“, díky přítomnosti čtečky karet pracující v systému Irdeto PI-sys, jehož nasazení rozjel Skylink koncem roku 2009.
Jednotunerový přijímač Topfield SBI-2050 s možností záznamu na externí disk připojený do USB portu patří rozhodně k tomu lepšímu, co lze na českém trhu sehnat. Kvalita obrazu i zvuku je na slušné úrovni. HDTV programy přehrává bez jakýchkoliv problémů. Upscaling obrazu z menších rozlišení do HD formátů není tak kvalitní jako u dražších přístrojů, pro běžné použití je však dostačující. Obraz u stanic vysílaných ve vysokém rozlišení je kvalitní a bez výpadků.

Počáteční nastavení může připadat laikům trochu složitější, neboť lze nastavovat mnoho detailních parametrů ovlivňujících způsob prohledávání satelitů a jejich příjmu. Díky všudypřítomným ukazatelům síly/kvality signálu a rychlé integrované nápovědě je to zvládnutelné bez větších potíží. Zapeklité může být nastavení DiSEqC pro příjem z většího počtu družic současně (např. při použití LNB Duo), krátkým laborováním lze však vždy dospět k optimálnímu nastavení.



Přepínání mezi programy je velmi rychlé (včetně kódovaných HD kanálů), delší prodlevu má přijímač pouze po zapnutí. Do favoritních seznamů lze uložit až 7000 televizních a 3000 rádiových kanálů. Možnosti editace a třídění položek v seznamech jsou velmi široké a je zde k dispozici několik velmi efektivních nástrojů, které urychlují práci se seznamy. Přijímač je dostatečně výkonný – dokáže souběžně zpracovávat dva kódované HDTV kanály vysílané z jednoho transpondéru (jeden lze nahrávat, druhý sledovat). Záznam vysílání (včetně všech zvukových doprovodů a titulků) na externí disk probíhá kódovaně, přímo v přijímači je možné vytvořit jeho nekódovanou kopii, kterou je pak možné přehrávat bez přístupové karty nebo i mimo přijímač.


Výrobce do krabice přidal také HDMI kabel.

Zařízení má certifikaci „DivX HD“ a dokáže přehrávat i další multimediální formáty, včetně MKV a Nero Digital. Škoda, že si neporadí s více formáty titulků (umí jen SRT a ještě ne dokonale). Podobně jako jiné přístroje umí rovněž přehrávat soubory mp3 a obrázky JPEG. Vzhledem k tomu, že set-top-box není vybaven aktivním chlazením a má poměrně kompaktní rozměry, může se při dlouhodobém sledování HDTV vysílání (obzvláště v kombinaci se záznamem) dost zahřívat a vydávat u toho mírný zápach, teplota zařízení však nestoupá do kritických hodnot.


HD satelitní přijímač Topfield SBI-2050.

Největším přínosem tohoto přijímače je integrovaný dekodér se slotem pro karty pracující v systému Irdeto PiSYS (ICE), dva další CI sloty dávají dostatečné možnosti širokého využití přijímače i na jiných platformách. Pochvalu si zaslouží výborně zpracovaná česká uživatelská příručka, která mnohé pojmy z oblasti satelitní techniky vysvětluje způsobem srozumitelným i pro naprosté začátečníky.

Přijímač byl testován s verzí firmwaru TF-BCHSGnlr 1.00.07.


Souběžný záznam/sledování dvou HD kanálů (ze stejného transpondéru)
Problematické nastavení parametrů LNB pro příjem některých stanic
Přehrává mnoho multimédií včetně DivX a MKV
Nezobrazuje vícedenní program daného kanálu v EPG
Integrovaný dekodér Irdeto
Špatné zobrazování češtiny v TXT titulcích
Kvalitní český manuál
Nepraktický kryt USB portu na předním panelu
Přiložený HDMI kabel
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 7 000 Kč s DPH
 

Za zapůjčení přijímače Topfield SBI-2050 děkujeme společnosti Eltasat.
Za poskytnutí techniky pro příjem satelitního TV vysílání děkujeme firmě CS Link.