Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test MPEG-4 kodeků: 2. část

26.2.2008, Radek Jahoda, recenze
Konečně se dostáváme ke druhé části našeho testu MPEG-4 kodeků. V první části jsme komprimovali čisté nezašuměné video, ve druhé části to bude video horší kvality se šumem, kde budeme testovat kodeky na jejich maximu. Oproti první části bude ale několik změn.
Začneme opět podle abecedy, takže první je na řadě DivX kodek. Nejprve pohled na průběh bitrate. Jak je vidět, se zvyšujícím se nastaveným bitrate se zvyšuje i aktuální bitrate ve všech scénách. U nejvyšších bitrate 3500 a 4000kbit/s se ale začínají u některých scén rozdíly stírat, jinde zase naopak rozvírat. Dobře je to patrné v první polovině videa, kde dochází ke skoku, v druhé je naopak aktuální bitrate podobný. Až na konec to vypadá téměř jako CBR.


Velikost snímků v čase v bytech (~bitrate)

Celkové hodnoty pak vidíme na obrázku. Přesnost je dobrá, u nižších datových toků se kompresor vešel do stanoveného limitu, u vyšších jen mírně překročil.


Celkový datový tok v kbit/s

Podobný závěr lze udělat i z rozdílového porovnání. Všimněte si opět rozdílu mezi 3500 a 4000kbit/s. V první polovině je rozdíl mezi nimi patrný, ve druhé ale mají téměř totožné výsledky.


Rozdíl vůči originálnímu videu - průběh v čase

Průměrně se kodek zlepšuje nelineárně, největší rozdíly jsou samozřejmě u nejnižších bitrate.


Rozdíl vůči originálnímu videu - průměr

U maximálních hodnot je to v podstatě totožné, za pozornost zde stojí části videa s textem, kde dochází k velkému nárůstu.


Maximální rozdíl vůči originálnímu videu - průběh v čase

Celkový průměr má pak stejný průběh.


Maximální rozdíl vůči originálnímu videu - průměr

U DCT koeficientů si nelze nevšimnout pádu křivky do záporných hodnot v první minutě, tedy vygenerovaném videu. Nejvíce pak u poslední scény s jemným kouřem na pozadí. Se zvyšujícím se bitrate se to ještě zhoršuje.


Rozdíl počtu nenulových DCT koeficientů v čase

Průměrné hodnoty se pak zlepšují téměř lineárně se zvyšujícím se bitrate.


Průměr rozdílu počtu nenulových DCT koeficientů

DivX kodek provádí dobrou práci, rate control je výborný, ke zlepšení dochází s každým zvýšením bitrate, pouze u 4000kbit/s se začíná průběh bitrate zplošťovat a blíží se tak k CBR.