Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test MPEG-4 kodeků: 2. část

26.2.2008, Radek Jahoda, recenze
Konečně se dostáváme ke druhé části našeho testu MPEG-4 kodeků. V první části jsme komprimovali čisté nezašuměné video, ve druhé části to bude video horší kvality se šumem, kde budeme testovat kodeky na jejich maximu. Oproti první části bude ale několik změn.
Jdeme dále a jsme u 1500kbit/s. Průměrný bitrate vykazuje stejnou tendenci - VP7 přetáhl o téměř 9kbit/s a XviD je o 10kbit/s níže.


Celkový datový tok v kbit/s

Ani průběh v čase neukazuje žádné překvapení, WMV9 má svou vlastní hlavu, ostatní kodeky mají podobný průběh, u XviD pak s největším rozkmitem.


Velikost snímků v čase v bytech (~bitrate)

U rozdílového testu je opět nejlepší x264 před VP7, WMV9 jen těsně vyhrál nad XviDem, dále následuje DivX a s velkým odstupem libavcodec.


Rozdíl vůči originálnímu videu - průměr

V čase pak vidíme extrémní hodnoty u WMV9 v některých scénách, které překonávají i libavcodec.


Rozdíl vůči originálnímu videu - průběh v čase

Maximální rozdíl vyhrál x264 před VP7, na třetím místě je ale překvapivě WMV9, který předběhl DivX i libavcodec, poslední zůstává XviD.


Maximální rozdíl vůči originálnímu videu - průměr

V časovém průběhu je opět vidět "zlobivý" WMV9.


Maximální rozdíl vůči originálnímu videu - průběh v čase

U DCT testu se k sobě hodně přiblížily tři kodeky v tomto pořadí - WMV9, x264 a VP7. Právě VP7 hodně ztrácí kvůli tomu, jak si extrémně přidává v některých scénách. Na čtvrtém místě je XviD a pole uzavírají libavcodec a DivX.


Průměr rozdílu počtu nenulových DCT koeficientů

Na časovém průběhu pak kromě VP7 vyčnívá i WMV9 u zmiňované scény s motýlem. Jinak lze vysledovat v první polovině dvě skupiny kodeků, které mají podobné výsledky, ve druhé je ale vše jinak.


Rozdíl počtu nenulových DCT koeficientů v čase

Sečteme body a vítězí opět x264 s téměř plným počtem 1,99 bodů ze dvou možných, druhý je VP7 a třetí WMV9. Dále je s odstupem XviD a se stejným odstupem pak DivX. Poslední libavcodec je opět značně zpět. Všimněme si také, že x264 sbírá s vyšším bitrate více bodů, když začínal s 1,88, velmi se zlepšuje i WMV9, který začínal pouze s 1,13 body, VP7 si pak drží přibližně stejně bodů.


Celkové bodové ohodnocení