Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer nad 20 000: Sony HDR-SR10E

25.8.2008, Michal Učeň, recenze
Dnes si představíme model Sony HDR-SR10E. Spadá do kategorie videokamer s vyšší cenou a disponuje řadou zajímavých funkcí. Robustnější vzhled je dán pevným diskem o kapacitě 40 GB. Přívlastek Hybrid si vysloužila díky možnosti záznamu na volitelnou kartu Memory Stick. Vzhledem k formátu AVCHD nabízí záznam v rozlišení Full HD 1920 x 1080.
Pokud jste článek četli pozorně, pak vám asi bude jasné, že kameru Sony HDR-SR10E budeme hlavně chválit. V prvé řadě nás překvapila kvalita videozáznamu a fotografií. Tím ovšem nemáme na mysli pouze rozlišení Full HD, ale také technickou kvalitu. Například vady objektivu jsme prakticky nezaznamenali a stejně tak ani větší problémy při natáčení.

Předností kamery je integrovaný pevný disk s dostatečnou kapacitou pro několik hodin záznamu v plném rozlišení, navíc s možností rozšíření v podobě paměťových karet. Efektivita optické stabilizace SteadyShot se nám potvrdila i v praktických testech, stejně tak jako další funkce (například detekce obličeje). Někdo by se mohl obávat případného poškození pevného disku. Samozřejmě tady riziko je, ovšem vzhledem ke konstrukci a kvalitě materiálů kameře v tomto ohledu věříme. Pokročilejší uživatele potěší i velký výběr výstupů.

Negativních vlastností má tato kamera jen málo. Někomu může vadit její mírně vyšší hmotnost a větší rozměry, ovšem na druhou stranu se i přesto kamera velmi dobře drží a skvěle se s ní manipuluje. Dále se nám příliš nelíbí menu od tohoto výrobce, které chaoticky odděluje některé funkce do dvou odlišných nabídek.


- Pro zvětšení klikněte -

Sony HDR-SR10E je podle nás jednou z nejlepších variant, které trh v oblasti takto malých osobních videokamer v současné době nabízí. Nejde sice úplně o kompaktní kameru, na druhou stranu ale budete mít k dispozici dostatečný prostor na pevném disku, kvalitní záznam a možnost nastavení. Určitě ji můžeme doporučit i pokročilejším uživatelům, kterým se jistě bude hodit široká paleta výstupů a možnosti nástavby a pokročilých funkcí.


Výborná kvalita videa i fotografií
Mírně vyšší hmotnost a rozměry
Kapacita pevného disku
Zdvojené menu s horší orientací
Zpracování a odolnost kamery
Ikona Odkaz na databázi
Optická stabilizace
Ikona Odkaz na databázi
Možnosti nastavení a funkce
Ikona Odkaz na databázi
Výstupy
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 22 800 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Sony HDR-SR10E děkujeme firmě Sony.