Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer nad 20 000: Sony HDR-SR10E

25.8.2008, Michal Učeň, recenze
Dnes si představíme model Sony HDR-SR10E. Spadá do kategorie videokamer s vyšší cenou a disponuje řadou zajímavých funkcí. Robustnější vzhled je dán pevným diskem o kapacitě 40 GB. Přívlastek Hybrid si vysloužila díky možnosti záznamu na volitelnou kartu Memory Stick. Vzhledem k formátu AVCHD nabízí záznam v rozlišení Full HD 1920 x 1080.
Další částí testu je prověření kvality záznamu videa. Kamera si nás získala už svými schopnostmi fotografování, ovšem videozáznam je podstatně důležitější a odráží se to samozřejmě i ve finálním hodnocení.

Video je zaznamenáváno ve formátu AVCHD s maximálním rozlišením 1920x1080i (prokládaně) a jedná se tedy o jeden z lepších modelů mezi osobními kamerami na trhu. Díky tomu, že jde o poměrně velká a na editaci náročná videa, doporučujeme zvážit problémy s editací a případně si pořídit výkonnější hardware. Kamera disponuje čtyřmi možnostmi nastavení kvality - vysoká jakost FH (16 Mbps), vysoká jakost HQ (9 Mbps), standardní HD (7 Mbps) a nízká LP (5 Mbps).

Vzhledem k tomu, že se jedná o videa ve velmi vysokém rozlišení, nechali jsme pro vás v tom původním pouze první dvě. V ostatních se totiž zaměřujeme na jiné vlastnosti, než je samotná kvalita snímku z pohledu rozlišení. Vybrali jsme scény, které by měly dostatečně ukázat kvality kamery při natáčení v interiéru, exteriéru, v noci a přidali jsme i testovací snímky prověřující rychlost ostření, optický zoom a společně s ním i stabilizaci. Pokud byste přesto měli zájem o video v originálním formátu .MTS, můžete si stáhnout první video i v této verzi.


Exteriér


Pokud jsme chválili kameru v případě fotografování, pak budeme muset pokračovat i v případě videa. Pokud si prohlédnete následující videosnímky, bude vám jasné, že kvalitativně je už jen málo možností na vylepšení, alespoň co se záznamu v exteriéru týče. Kameře nijak nevadil ostrý kontrastní přechod ani horší počasí. Snímky nepostrádají detaily a adekvátní barevné podání.

- Exteriér 1 [27,3 MB] - pro stažení klikněte -
- Exteriér 2 [35,1 MB] - pro stažení klikněte -


Interiér


Záznam v interiéru neměl také významnější problémy, podobně jako u fotografií jen musíme trochu vytknout horší vyvážení bílé v automatickém režimu. U snímku dítěte jsme nechali zapnutou detekci obličeje, což mírně vylepšilo expozici, ovšem výsledek by mohl být mírně jasnější. Na druhou stranu ostatní modely, které jsme měli zatím možnost vyzkoušet, o moc lepší výsledky nevykazovaly.

- Interiér 1 [6,8 MB] - pro stažení klikněte -
- Interiér 2 [8,8 MB] - pro stažení klikněte -

Záznam v různé kvalitě


Jak už jsme zmínili výše, v nabídce nastavení máte možnost volby mezi čtyřmi stupni kvality záznamu (LP, SP, HQ a FH). V následujících snímcích máte možnost porovnat jednotlivé úrovně a zhodnotit, která z nich je pro vás přijatelná. V případě kamery s pevným diskem ovšem moc šetřit místem nemusíte.

- FH 16 Mbps [6,7 MB] - pro stažení klikněte -
- HQ 9 Mbps [3,7 MB] - pro stažení klikněte -

- SP 7 Mbps [2,4 MB] - pro stažení klikněte -
- LP 5 Mbps [1,7 MB] - pro stažení klikněte -

Speciální režimy


Kamera nemá nasvětlovací diodu, kterou známe třeba z kamer Canon, na druhou stranu nabízí možnost rozšíření s připraveným upevňovacím systémem. Videokamery Sony mají ale jednu speciální vlastnost, kterou je možnost pořizovat snímky téměř v naprosté tmě díky funkci NightShot umožňující snímání infračerveného světla, jež je pro lidský zrak neviditelné. K dispozici je i druhý stupeň Super NightShot, což je kombinace snímání inračerveného světla a prodloužení doby expozice jednotlivých snímků, díky čemuž na snímač dopadne více světla a scéna je tak jasnější. V praxi je ale problém s tím, že se nesmí objekt na scéně příliš rychle pohybovat, zejména v režimu Super NightShot, jinak bude video trhané. Přesto je tuto funkci možné občas využít.

- Noční scéna [14 MB] - pro stažení klikněte -
- NightShot [12,4 MB] - pro stažení klikněte -


- Super NightShot [6,2 MB] - pro stažení klikněte -

V přední části kamery je umístěna infračervená dioda, jež je aktivní v režimu nočního vidění a pomáhá tak svým nasvícením kameře vidět v dosahu pár metrů i v naprosté tmě (třeba ve zcela uzavřené místnosti bez jakéhokoli zdroje světla, tedy i toho infračerveného).
Rozsah zoomu je dobrý a mezi konkurenty, kteří mají většinou optické zvětšení pouze 10x, je hodnota 15tinásobného přiblížení velkou výhodou. Už jsme zmínili i dobré ostření a účinnou stabilizaci, která při nejdelším ohnisku výrazně pomáhá. Rychlosti ostření při přechodu z blízkého objektu na nekonečno a zpět byla slušná a to v obou směrech.

Rozsah ohniskových vzdáleností je 3,1 - 46,5 mm, v přepočtu na kinofilm 35 mm 40 - 600 v režimu 16:9 a 37 - 555 mm v režimu 4:3. Už tradičně v této části popisujeme i citlivost páčky zoomu, která je v případě kamery Sony HDR-SR10 velmi dobrá. U videozáznamu můžete velmi jemně krokovat přiblížení či oddálení.

- Zoom a stabilizace: ohnisko 3,1 – 46,5 mm [6,8 MB] - pro stažení klikněte -
- Rychlost ostření [4,3 MB] - pro stažení klikněte -

V nastavení můžete najít i různé digitální efekty, kterými lze záznam přikrášlit už před editací na počítači. Pokročilejší uživatelé je pravděpodobně využívat příliš nebudou, pro méně náročné uživatele, kteří se se střihem a úpravami na počítači nechtějí trápit, ale může být tato funkce užitečná. Ať už je to jakkoliv, v následujícím videu si můžete jednotlivé efekty prohlédnout.


- Digitální efekty [6,7 MB] - pro stažení klikněte -

Otestovali jsme i kvalitu zvuku, takže si pomocí krátkého záznamu můžete udělat vlastní obrázek, zejména pak následným porovnáním s ostatními modely. Kamera umožňuje nahrávání v režimu 5.1 (3 MB), kvalita zvuku je vcelku dobrá a bez výrazného šumu v pozadí. Bohužel není možné instalovat externí mikrofon, pro který tu chybí port.

Rychlost kamery byla výborná, tedy hlavně co se pohotovostního režimu týče. První video pořídíte za 6,4 sekundy, z režimu spánku ale už za výborné 1,3 sekundy.

První video
6,4 s
Video z pohotovostního režimu
1,3 s
Rychlost zoomu
1,3 s