Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer nad 20 000: Sony HDR-SR10E

25.8.2008, Michal Učeň, recenze
Dnes si představíme model Sony HDR-SR10E. Spadá do kategorie videokamer s vyšší cenou a disponuje řadou zajímavých funkcí. Robustnější vzhled je dán pevným diskem o kapacitě 40 GB. Přívlastek Hybrid si vysloužila díky možnosti záznamu na volitelnou kartu Memory Stick. Vzhledem k formátu AVCHD nabízí záznam v rozlišení Full HD 1920 x 1080.

Popis a zpracování


Masivní tělo videokamery Sony HDR-SR10 ji na první pohled řadí k největším kamerám v našem testu. Její rozměry 81,0 x 76 x 129,0 mm a mírně vyšší hmotnost 480 g mají však své opodstatnění. Tento model se totiž může pochlubit integrovaným 40GB pevným diskem, což je u videokamery se záznamem v kvalitě Full HD celkem postačující kapacita. Kamera je vyrobena z kvalitních materiálů, které jsou příjemné na dotek a zároveň dostatečně odolné.


- Pro zvětšení klikněte -

Objektiv nese známé jméno Carl Zeiss Vario-Sonnar, má už celkem dobré optické zvětšení 15x (digitálně 180x), světelnost F1,8-2,6 a rozsah ohniskových vzdáleností od 3,1 do 46,5 mm. Nechybí ani možnost instalovat předsádky, závit má pak průměr 30 mm. Za objektivem je umístěný snímač typu ClearVid CMOS o velikosti 1/5,0 s rozlišením 4,0 Mpx. Při pohledu zepředu je možné postřehnout i stroboskopický blesk, který napomáhá při fotografování v interiéru. Pod bleskem v přední části se také skrývá infračervená dioda (o ní více v kapitole s testy videa).



Zadní strana je řešena velmi zajímavě. V podstatě lze kameru rozdělit na část s objektivem a vlastně celým systémem určeným na snímání a část věnovanou pevnému disku. Právě na ní jsou ze zadní strany umístěny všechny ovládací prvky. Najdeme zde otočné kolečko pro přepínání mezi módy a zapnutí kamery, tlačítko na započetí a ukončení záznamu a tlačítko Quick On, tedy systém rychlého zapnutí kamery z režimu spánku. Nechybí ani indikační diody činnosti disku a nabíjení kamery (respektive připravenosti blesku). V dolní části zadní strany je pak krytka skrývající zdířku napájení z elektrické sítě.



Dvířka LCD displeje kamery jsou polepena štítky, které popisují hlavní přednosti tohoto modelu. Můžete si všimnout trčící baterie, která i v základní verzi bohužel trochu zvětšuje rozměry kamery.



Po vyklopení displeje se objeví ovládací prvky na těle kamery, které mají za úkol rychlou volbu některých doplňujících funkcí. Najdete zde redukci protisvětla, noční režim NightShot, zobrazení informací o stavu baterie, automatické nastavení Easy, vypálení dat na CD/DVD a prohlížení zaznamenaných videí a nasnímaných fotografií. Po pravé straně je ještě krytka slotu paměťových karet Memory Stick a u horního okraje reproduktor určený pro přehrávání na kameře a kontrolu záznamu.



Pravá strana je narozdíl od té levé podstatně vyšší a to zejména kvůli integrovanému pevnému disku. Po levé straně můžete spatřit krytku s USB portem a AV výstupem, napravo zase HDMI. Popruh na pravou ruku je dostatečně široký, což usnadňuje držení a manipulaci s kamerou.



Svrchní strana nám dává najevo zmiňovanou robustnost kamery, jelikož rozměr na šířku nemá příliš daleko od toho na délku. Páčka zoomu je překvapivě velmi dobře dostupná a její citlivost je na dobré úrovni, což zajišťuje velmi citlivé krokování. Všimnout si můžete i spouště pro režim fotografování (a vlastně i videa, kde lze fotit přímo u záznamu). V přední části je ještě mikrofon snímající zvuk v režimu 5.1 či stereo.



Na horní straně nechybí ani připravený systém pro uchycení nástavby, který jistě potěší náročnější uživatele. Výrobce u tohoto modelu rád využívá posuvných krytek, které najdeme například u již zmíněných portů USB a AV. Na první pohled působí velmi stabilně a neočekáváme výraznější problémy ani po častém používání.



Na spodní straně najdeme port pro spojení s kolébkou, závit pro uchycení videokamery na stativ a posuvné tlačítko pro uvolnění baterie. Zajímavé jsou zde i gumové nožky, které při této velikosti jistě mají už nějaký význam.




Ovládání


Ovládání je překvapivě velmi snadné a tím nemáme na mysli pouze dotykový displej, ale také tlačítka na zadním panelu kamery. Ta jsou velmi dobře dostupná a přestože byste asi kvůli velikosti kamery hádali, že se díky tomu bude špatně držet, opak je pravdou. Tvar totiž velmi dobře padne do ruky a ani při delším záznamu vám nebrání mírně vyšší hmotnost.



Kameru lze stabilně držet i v jedné ruce. Napomáhá tomu její vyvážená hmotnost a samozřejmě také optická stabilizace SteadyShot. Videokameru ovšem můžete držet i druhou rukou v místě levé strany displeje, kde také najdete možnost zoomování nebo započetí/zastavení záznamu.




LCD displej


Displej má úhlopříčku 2,7" a rozlišení velmi dobrých 211 200 bodů. Navíc můžete (tedy spíše musíte) využít dotykového ovládání menu, které je přesné a bez problémů trefíte i menší ikonky.




Baterie


V kameře je použitá baterie typu Li-Ion s kapacitou 1000 mAh a napětím 7,2 V. Výrobce výdrž baterie jsme naměřili slušných 94 minut záznamu videa v nejvyšší možné kvalitě. U nabíjení úplně vybité baterie na maximální kapacitu jsme dostali čas 133 minut (2 hodiny a 13 minut).



Tradičně se zde setkáváme s funkcí zobrazení aktuálního stavu baterie, kapacity pevného disku a paměťové karty. Vše opět lze vyvolat z vypnutého stavu a zjistit zbývající možnou dobu záznamu.



Typ baterie
Li-ion
Kapacita baterie
1000 mAh
Napětí
7,2 V
Výdrž baterie (kvalita FH, zapnutý LCD)
94 minut
Doba nabíjení baterie
133 minut


Kapacita média


Pevný disk má kapacitu 40 GB, kterou můžete navýšit ještě pomocí paměťových karet Memory Stick Pro Duo. Kapacita je ovšem postačující a v plném rozlišení a maximální kvalitou vám vydrží na necelých 5 hodin. V tomto ohledu má kamera velkou výhodu oproti těm s paměťovými kartami, které tento model používá spíše jako doplňující možnost. Disk navíc využívá pokročilé indexace, takže je velmi rychlý a není problém se orientovat a přecházet mezi záznamy.


Rozhraní


Na kameře najdete všechny potřebné výstupy pro spojení s okolními zařízeními. Kromě USB rozhraní, AV portu, S-Video či komponentnímu výstupu zde najdete i HDMI. Bohužel ale chybí vstup externího mikrofonu a výstup na sluchátka.



Rychlost rozhraní USB se při přenosu testovacího souboru o velikosti 700 MB pohybovala v průměru necelých 8,24 MB za sekundu, celková doba přehrávání tohoto souboru pak činila 85 sekund (1 minuta 25 sekund). V podstatě jde o slušnou rychlost a tak nebudete muset zbytečně dlouho čekat, než se vám vaše výtvory zkopírují do počítače.



Menu


Menu videokamery se liší podle módu, který se nastavuje kolečkem na zadní straně. Z důležitých funkcí, které naleznete v režimu nahrávání videa, je volba scény, nastavení vyvážení bílé nebo různé digitální efekty. Sony už tradičně rozdělilo menu na dvě části. Tím se sice oddělí více a méně používané funkce, ovšem zase na druhou stranu si budete muset zvykat na jejich rozmístění.



U snímání fotografií je v podstatě menu skoro stejné jako u videa, dokonce v rozšířeném menu je možné se přímo mezi módy přepínat. Oproti modelu HDR-CX6 je volba režimu blesku přímo v menu, u zmíněného modelu bylo pro tento účel na kameře speciální tlačítko.

Prohlížení fotografií a videa je jednoduché a lze si přepínat mezi těmi, které jsou uložené na paměťové kartě a na pevném disku. Lze také provádět základní úpravy videa a samozřejmě také pracovat se soubory.

Protože je menu videokamery značně členité a rozdělené také do několika částí podle režimu, pro zobrazení jsme vybrali pouze část věnovanou záznamu videa. Pozorně si tedy projděte možnosti, které menu nabízí, a které byste postrádali.