Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer nad 20 000: Sony HDR-CX6

20.8.2008, Michal Učeň, recenze
Prvním zástupcem od společnosti Sony je v našem testu videokamera s označením HDR-CX6. Jedná se již o starší model, který ovšem stále dokáže konkurovat aktuálním produktům od ostatních výrobců. Za nablýskanou "tváří" se ukrývá svět detailního obrazu plného barev a kvalitních fotografií. Pouhé zdání nebo skutečnost? To se dozvíte v naší recenzi.
V první části praktického testu se podíváme, jak se kameře daří v režimu fotografování. Podobně jako u jiných modelů od Sony jsme se opět dočkali velmi dobrých výsledků, které jsou už srovnatelné s levnějšími kompaktními fotoaparáty.

V nastavení si můžete zvolit jednu ze tří variant rozlišení - 2848 x 2136, 2848 x 1602 a 640 x 480, přičemž snímky jsou ukládány ve formátu JPEG. Lepší kvalitě často pomáhá optický stabilizátor SteadyShot, který oceníte hlavně při zoomování. Kamera nabízí i fotografování přímo u pořizování záznamu a máte zde i možnost pokročilého nastavení. Výhodou tohoto modelu je fakt, že se jedná o jednu z lepších kamer od společnosti Sony, která je díky delší době na trhu dostupnější. Můžete se tak těšit na opravdu kvalitní snímky, a tím máme na mysli nejen fotografie, ale i video.


Exteriér


Začneme již tradičně zhodnocením kvality fotografií pořízených v exteriéru. U prvního snímku při horším počasí si můžete všimnout docela dobrých detailů a kresby, snímek druhý naopak prezentuje lepší počasí, které kameře nedělalo prakticky žádné problémy. Díky rozlišení jsou snímky použitelné i pro vyvolání a můžeme je již považovat za možné konkurenty oproti levnějším kompaktům.

- Exteriér město - pro zvětšení klikněte -
- Exteriér krajina - pro zvětšení klikněte -

U fotografie domu máme výtku pouze k trochu přepálené obloze. Snímek scény pískoviště naznačuje dobré podání barev a detaily při snímání na kratší vzdálenost.

- Exteriér budova - pro zvětšení klikněte -
- Exteriér scéna - pro zvětšení klikněte -


Interiér


Kamera má výhodu integrovaného blesku, který má poměrně dobrý výkon a v interiéru na kratší vzdálenosti je docela účinný. Je možné u něj nastavit i různé režimy podobně jako u fotoaparátů nebo upravit jeho úroveň. Bez použití blesku je scéna samozřejmě tmavá, ovšem kamera si velmi dobře poradila s bodovým světlem a stejně dobré je i barevné podání.

- Interiér bez použití blesku - pro zvětšení klikněte -
- Interiér s použitím blesku - pro zvětšení klikněte -


Speciální režimy a další testy


Další testy nám ukazují schopnosti kamery snímat za určitých podmínek. V prvním snímku si tak můžete prohlédnout, jak se automatika zachovala při snímání objektu v popředí se vzdálenějším pozadím. Výsledky jsou slušné a to i v případě druhého snímku zaměřeného na barevné podání.

- Objekt s pozadím - pro zvětšení klikněte -
- Barevné podání - pro zvětšení klikněte -

Noční scénu jsme vyfotografovali pouze v základním režimu, lze samozřejmě využít i funkce NightShot, ale na tu se podíváme až u záznamu videa. V podstatě nejsou objekty příliš rozpoznatelné a kamera ve tmě nevykazuje příliš dobré výsledky. Nemůžeme si ale na druhou stranu stěžovat na výrazný šum. Portrét dítěte asi nejlépe ukáže schopnosti kamery při klasických záběrech, které bude většina uživatelů pořizovat a na které se vlastně i kamera hodí. Přece jen snímky krajin apod. budete nechávat na fotoaparátu a kameru k fotografování využijete právě spíše k momentkám, které se při natáčení naskytnou.

- Noční režim - pro zvětšení klikněte -
- Portrét - pro zvětšení klikněte -

Zoom má průměrný rozsah 10tinásobného zvětšení. To je mezi kamerami této třídy obvyklá hodnota, v praxi bychom ale raději měli k dispozici větší možnosti. Škoda je to zejména z důvodu, že má kamera optickou stabilizaci, která by jistě zvládla i snímky se zvětšením 15x jako třeba u kamery HDR-SR10E. Přesto můžeme být s výsledkem při maximálním přiblížení spokojeni, protože se jedná o ostrý snímek bez viditelných vad.

- Zoom (oh. 5,4 mm) - pro zvětšení klikněte -
- Zoom (oh. 54,0 mm) - pro zvětšení klikněte -

S kamerou se nám dařilo pořizovat i kvalitní makro snímky, které měly dobré barevné podání i vyvážený kontrast. Při zapnuté funkci telemakra jsou díky optické stabilizaci objekty ostré a to i přes fakt, že se během snímání mírně pohybovaly vlivem větru.

- Makro - pro zvětšení klikněte -
- Telemakro - pro zvětšení klikněte -


Vady


U části věnované vadám objektivu se budeme věnovat chybám, kterými trpí v menší či větší míře každý objektiv. Pokud vás zajímá teorie této problematiky podrobněji, přečtěte si článek věnovaný vadám objektivů na Digimanii. Sférické zkreslení bylo znatelné pouze velmi málo v podobě soudkovitosti u nejkratšího ohniska, poduškovitost na nejdelším ohnisku jsme nezaznamenali. Výraznější problém neměla kamera ani s vinětací, ikdyž mírný náznak postupného ztmavění směrem k rohům zde viditelný je.

- ohnisko 5,4 mm -
- ohnisko 54 mm -

Dalšími sledovanými jevy byla aberace a reflexe. První vada nebyla nijak viditelná, zato mírné náznaky reflexe jsme už viděli v podobě zelených a fialových skvrn.

- Aberace - pro zvětšení klikněte -
- Reflexe - pro zvětšení klikněte -

Kamera umožňuje čtyři režimy vyvážení bílé, které nám nepřipadaly nijak zvlášť odlišné a výsledky byly velmi podobné i v případě nastavení pro interiér. Nejvhodnější byla asi možnost manuálního nebo automatického vyvážení.

- Vyvážení bílé: automaticky -
- Vyvážení bílé: venku -

- Vyvážení bílé: uvnitř -
- Vyvážení bílé: manuální -


Další snímky


Tradičně jsme ještě zařadili poslední snímek na výšku, který ukazuje, jak si kamera dokáže poradit s nerovnoměrně jasnou scénou. V tomto případě nemůžeme nic moc vytknout a snímek lze označit za velmi podařený.


- pro zvětšení klikněte -

Rychlost kamery při fotografování je uvedena v následující tabulce. Videokamera je průměrně rychlá a první fotografii pořídíte už za 7,4 sekundy po spuštění. Velmi svižně ovšem najíždí kamera z pohotovostního režimu. Na stisk spouště v zapnutém stavu reaguje kamera prakticky ihned.

První fotografie
7,4 s
Fotografie z pohotovostního režimu
2,8 s
Fotografie (zapnutá kamera)
ihned
Rychlost zoomu
2,0 s