Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer nad 20 000: Sony HDR-CX6

20.8.2008, Michal Učeň, recenze
Prvním zástupcem od společnosti Sony je v našem testu videokamera s označením HDR-CX6. Jedná se již o starší model, který ovšem stále dokáže konkurovat aktuálním produktům od ostatních výrobců. Za nablýskanou "tváří" se ukrývá svět detailního obrazu plného barev a kvalitních fotografií. Pouhé zdání nebo skutečnost? To se dozvíte v naší recenzi.

Popis a zpracování


Videokamera HDR-CX6 patří už ke starším modelům v nabídce Sony a je to vidět zejména na designu, který je poněkud zastaralý. Na druhou stranu se kamera může pochlubit velmi dobrými funkcemi a kvalitou záznamu, tedy alespoň co se informací od výrobce týče. Rozměry kamery jsou 69 x 67 x 129 mm a hmotnost 370 g, což je mezi osobními kamerami průměr. Kvalita zpracování je velmi dobrá, stejně tak jako použité materiály. Vzhled je i tak subjektivní záležitostí a konzervativní design se může naopak některým uživatelům líbit.


- Pro zvětšení klikněte -

Objektiv nese známou značku Carl Zeiss Vario-Sonnar a díky závitu o průměru 37 mm je možné využívat předsádky. Dosahuje průměrného optického zvětšení 10x (digitální 20x), jeho světelnost je F1,8-2,9 a rozsah ohniskových vzdáleností 5,4-54,0 mm. O snímání se stará senzor ClearVid CMOS s rozlišením 6,1 Mpx, u fotografií a videa je pak efektivní hodnota v režimu 16:9 2,28 Mpx. U kamery této kategorie samozřejmě už nemůže chybět optický stabilizátor obrazu SteadyShot. Pro lepší kvalitu fotografií v horších světelných podmínkách je vedle objektivu umístěn i stroboskopický blesk. Pod logem SONY v přední části se také skrývá infračervená dioda (o ní více v kapitole s testy videa).



Na zadní straně si můžeme všimnout variabilního prostoru pro baterii, která tak může mít různou kapacitu. Na trhu je hned několik variant, které značně prodlouží dobu záznamu, což jistě spousta uživatelů ocení. Dále zde vidíme otočné kovové kolečko pro volbu módu, kterým lze přepínat mezi fotografováním a záznamem videa. Samozřejmě slouží i k samotnému zapnutí kamery. Vpravo od baterie je pak umístěno tlačítko pro započetí a ukončení videozáznamu, naopak na druhé straně jsou ukryty porty HDMI, AV výstup a zdířka pro napájení z elektrické sítě.



Levá strana už tradičně patří výklopnému LCD displeji s rozsahem otáčení 270°, žádné další zajímavé prvky zde nenajdeme. Můžeme snad jen zmínit konstrukci, která je opravdu na první pohled odolná a v kombinaci s povrchovou úpravou kameru jen tak nepoškodíte.



Po vyklopení displeje se nám ukáže hned několik tlačítek, které zajišťují některé vedlejší funkce. Nejedná se tedy přímo o ovládání hlavních funkcí kamery, ty totiž zvládá dotykový displej. Najdeme zde tedy ovládací prvky pro redukci protisvětla, zobrazení informací na displeji, přehrávání videí, zapnutí funkce Easy pro automatické nastavení a přepínací tlačítko funkce nočního režimu NightShot. U spodního okraje si ještě můžete všimnout slotu pro paměťové karty Memory Stick Pro Duo a malého reproduktoru, který postačuje pro účely kontroly záznamu.



Na pravé straně kamery je umístěn široký popruh, který napomáhá stabilitě při držení. Můžete si také všimnout indikace aktuálně zvoleného módu (video, fotografování) a kontrolky nabíjení či připravenosti blesku. Na této straně je ukryto i tlačítko blesku, jehož části si můžete všimnout právě pod indikačními diodami. Musíme přiznat, že nám trvalo, než jsme si tlačítka všimli a jeho pozici jsme našli až po kontrole v uživatelském manuálu.



Horní pohled nám ukazuje již zmíněné ovládací prvky na zadní straně, dále pak velmi citlivou a přesnou páčku zoomu a tlačítko pro fotografování. Všechny prvky jsou velmi dobře dostupné a jejich rozmístění by nemělo činit problémy.



V přední části si můžete všimnout mikrofonu, který snímá i prostorový 5.1 zvuk a samozřejmě si můžete zvolit i klasické stereo. Hned za ním je připraveno místo pro případné nástavby v podobě klasických sáněk.



Spodní strana obsahuje uvolňovací tlačítko baterie, dále závit pro uchycení kamery na stativ a v neposlední řadě také port pro spojení s kolébkou. Jak se dozvíte později, kamera nemá sama o sobě port USB, což je trochu nevýhoda. Musíte tak využít právě kolébky, abyste ji s počítačem spojili. Sony ale nabízí možnost zakoupení redukce na kabel s koncovkou miniUSB, takže lze tuto situaci vyřešit, zejména pokud například potřebujete přehrávat data na cestách.




Ovládání


Tlačítka na kameře a vlastně všechny ovládací prvky jsou dobře dostupné. Manipulace s kamerou je vcelku dobrá, ikdyž tělo není zrovna ergonomické a nese se ještě ve stylu starších typů. Ovládání pomocí dotykového displeje je pohodlné, na druhou stranu musíme uznat, že změna nastavení v průběhu záznamu je asi lepší pomocí joysticku, který používají konkurenční modely od Canonu.



Držení kamery je i přes zmíněný horší tvar pohodlné, což má na svědomí hlavně široký popruh pro pravou ruku. Kameru lze přidržovat i levou rukou v místě hrany displeje, kde také nalezneme některé duplikované ovládací prvky jako zoom nebo započetí a ukončení záznamu. To jistě napomáhá stabilitě při záznamu, ovšem například u zoomu je páčka podstatně citlivější než dvojice tlačítek.




LCD displej


LCD displej má úhlopříčku klasických 2,7" s dobrým rozlišením 211 200 bodů. Navíc je dotykový, takže o pohodlné ovládání je postaráno. Během záznamu můžete po stranách sledovat aktuálně nastavené funkce. Čitelnost displeje je velmi dobrá a to i z horších úhlů.




Baterie


Balerie je typu Li-Ion s napětím 7,2 V a kapacitou 1 000 mAh. Výdrž baterie jsme naměřili slušných 94 minut záznamu videa v nejvyšší možné kvalitě, což znamená postačující čas i na delší akce. Možnosti rozšíření jsou celkem dobré a od Sony lze zakoupit i větší kapacity, které výdrž značně prodlouží. U nabíjení úplně vybité baterie na maximální kapacitu jsme dostali čas 131 minut (2 hodiny a 11 minut).



Výrobce opět nabízí zobrazení aktuálního zbývajícího času záznamu podle stavu baterie a volného místa na paměťové kartě. Vše je již tradičně možné provádět i z vypnutého stavu.

Typ baterie
Li-ion
Kapacita baterie
1000 mAh
Napětí
7,2 V
Výdrž baterie (kvalita FH, zapnutý LCD)
94 minut
Doba nabíjení baterie
131 minut


Kapacita média


Videokamera bohužel nemá integrovanou paměť, můžete tedy využít pouze paměťového slotu pro karty typu Memory Stick Pro Duo. Při našem testování jsme použili výrobcem přiloženou paměťovou kartu Memory Stick s kapacitou 4 GB.


Rozhraní


Videokamera obsahuje všechny potřebné výstupy. Najdete zde vedle AV, S-Videa a komponentního výstupu i HDMI. Překvapivě ale není na kameře port USB, který je pouze na kolébce, a tak ji musíte v tomto případě použít. Chyběl nám zde například vstup pro externí mikrofon nebo výstup na sluchátka.



Rychlost rozhraní USB se při přenosu testovacího souboru o velikosti 700 MB pohybovala v průměru 4,9 MB za sekundu, celková doba přehrávání tohoto souboru pak činila 142 sekund (2 minuty 22 sekund). V podstatě jde o slušnou rychlost, a tak nebudete muset zbytečně dlouho čekat, než se vám vaše výtvory zkopírují do počítače.


Menu


Menu videokamery se liší podle módu, který se nastavuje otáčením kolečka na zadní straně. Z důležitých funkcí, které naleznete v režimu nahrávání videa, je volba scény, nastavení vyvážení bílé nebo různé digitální efekty. Menu je ovšem rozděleno do dvou částí, které tak trochu narušují orientaci mezi jednotlivými funkcemi. V podstatě je menu ale celkem dobré a napomáhá tomu i jeho česká verze.



U snímání fotografií je v podstatě menu skoro stejné. Režimy nastavení vyvážení bílé jsou totožné, stejně tak i scény. Nestandardní je volba režimu blesku mimo menu - tlačítko najdete na pravé straně kamery. Prohlížení fotografií a videa je jednoduché a intuitivní a nabízí základní funkce editace.

Protože je menu videokamery značně členité a rozdělené také do několika částí podle režimu, pro zobrazení jsme vybrali pouze část věnovanou záznamu videa. Upozorňujeme, že některé funkce jako nastavení blesku nebo protisvětlo se nastavují přímo tlačítky na kameře, takže je v následujícím výčtu nehledejte.