Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer nad 20 000: Sony HDR-CX11E

27.8.2008, Michal Učeň, recenze
Jednou z novinek tohoto léta je kamera Sony HDR-CX11E. Jde o nástupce modelu HDR-CX6 a můžete se u něj těšit na nejnovější funkce, lepší senzor s rozlišením až 10,2 Mpx a manuální úpravu ostření, expozice a dalších parametrů pomocí regulátoru vedle objektivu.
Nyní si shrneme, co se nám na kameře Sony HDR-CX11E líbilo a co nikoliv. Začneme tou podstatně obsáhlejší částí, kterou jsou pozitivní vlastnosti. Kamera překvapila vynikající kvalitou záznamu videa a zároveň i fotografií. Ty už lze považovat za konkurenci kompaktním fotoaparátům a uživatelé jistě ocení i takové funkce, jako je detekce obličeje a úsměvu. Stejně tak je už velmi dobré rozlišení fotografií.

U záznamu videa ve formátu 1920 x 1080i si na moc problémů stěžovat nemůžeme. Už předchozí model HDR-CX6 neměl téměř žádné neduhy a jeho nástupce v této tradici pokračuje, navíc v ještě lepší kvalitě. Pokročilejší uživatele jistě potěší přítomnost regulátoru, který zajistí manuální úpravu obrazu přímo při záznamu, což je v této kategorii kamer docela výjimečná vlastnost. Optická stabilizace Optical SteadyShot je velmi dobrým pomocníkem a i na plný zoom budete schopni pořizovat velmi dobré videosnímky. Nechybí ani již tradiční funkce jako je pomalý záběr, NightShot, Quick On, pětikanálový zvuk s možností zoomování apod. Zkrátka se můžete připravit na celou řadu příjemných překvapení, které vám usnadní natáčení a vylepší finální výsledek.

Konstrukce kamery je velmi odolná a je vyrobena z kvalitních materiálů. Hmotnost i rozměry jdou ruku v ruce s mobilitou a zároveň stabilním držením při záznamu. Manipulace s kamerou je tak pohodlná. Trochu nás zklamala opětovná volba starého designu, který na první pohled nevypadá moc přitažlivě. Ovšem v tomto bodě s námi nemusí někteří uživatelé souhlasit, zejména pokud preferujete elegantní a konzervativní vzhled. Nevýhodou je absence USB portu přímo na kameře. Je pak nutné využívání kolébky, kterou byste třeba při cestě na dovolenou raději nechali doma. Poslední výtku máme k menu, které se sice pomocí dotykového displeje velmi dobře ovládá, ale je rozděleno do dvou částí. S orientací tak budete mít zejména ze začátku problém. Počítejte také s dodatečnými náklady, jelikož přiložená 4GB paměťová karta jistě na delší záznamy v maximální kvalitě nevystačí.


- Pro zvětšení klikněte -

Závěrem tedy musíme tuto kameru hodnotit velmi pozitivně. I přes přetrvávající chybičky, které kamery Sony mají, se jedná o jednoho z favoritů našeho srovnávacího testu. Její zaměření je zejména na náročnější uživatele, kteří požadují vysokou kvalitu záznamu, pokročilé funkce a možnosti rozšíření. S manuální regulací si tato kamera za téměř totožnou cenu na úrovni konkurence získá jistě mnoho nadšenců, kteří nejen chtějí natáčet, ale chtějí natáčet kvalitně a s většími možnostmi ovlivnit výsledek.


Zpracování a odolnost kamery
Výstup USB pouze přes kolébku
Výborná kvalita videozáznamu i fotografií
Zdvojené menu s horší orientací
Optická stabilizace
Opět stejný design
Možnosti nastavení a pokročilé funkce
Ikona Odkaz na databázi
Manuální regulace
Ikona Odkaz na databázi
Vyvážená konstrukce a dobrá manipulace
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 22 000 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Sony HDR-CX11E děkujeme firmě Sony.