Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer nad 20 000: Panasonic HDC-SD9EP

18.8.2008, Michal Učeň, recenze
Panasonic se řadí mezi oblíbené výrobce v různých oblastech domácí zábavy, mezi kterými nechybí ani digitální videokamery. Model HDC-SD9EP je jednou z lepších kamer, které jsou sice už dražší, ovšem zase na druhou stranu nabízí spoustu výborných funkcí a slibuje i záznam Full HD s rozlišenéním 1920x1080p. Skutečné schopnosti kamery jsme prověřili v naší recenzi.

Popis a zpracování


Videokamera Panasonic HDC-SD9EP je vyrobena převážně z plastu, najdeme na ní ovšem i kovové doplňky, jako je třeba stříbrný kroužek kolem objektivu. Kombinace šedého a černého nástřiku kameře opravdu sluší a podtrhuje velmi propracovaný a funkční design. Rozměry 65 x 67 x 126 mm patří k těm průměrným, vynikající je ale nízká hmotnost 275 g. Výhodou kamery je ergonomický tvar, který výborně padne do ruky a tím je ve finále usnadněna i manipulace.


- Pro zvětšení klikněte -

Objektiv nese dobře známou značku Leica (například i z digitálních fotoaparátů od Panasonicu). Jeho ohniskový rozsah je 3,0 - 30 mm a světelnost F1.8 - 2.8. Optické zvětšení je tedy 10x, digitálně je možné zoomovat až 700x. Na objektiv lze díky závitu o průměru 37 mm našroubovat další nástavby. Snímač typu 3CCD má rozměry 1/6" a rozlišení 0,56 Mpx. Výhoda kamery je zejména v integrovaném optickém stabilizátoru Advanced O.I.S., který by měl bez zbytečného snížení kvality efektivně regulovat otřesy a vibrace. Vedle objektivu ještě narazíte na stroboskopický blesk s dostatečným výkonem pro nasvětlení scény cca 1,5-2 metry před kamerou při fotografování. Nenajdeme zde bohužel nasvětlovací diodu, která by napomáhala při natáčení ve tmě a na kameře není ani možnost připevnit další doplňky.



Skoro celou zadní plochu zabírá baterie, která se uvolňuje posuvným tlačítkem z levé strany. U horního okraje najdeme ovládací prvek, který zajišťuje přepínání mezi módy natáčení a přehrávání záznamů a je vlastně určený i k zapnutí kamery. Jak jste si asi všimli, není zde možnost přepnout do režimu fotografování. To je totiž spojeno právě se záznamem videa, a tak stačí klidně stisknout spoušť a nemusíte zbytečně přecházet na jiný mód. U spodního okraje je schována krytka slotu pro paměťové karty SD či SDHC a po pravé straně tlačítko pro započetí a ukončení záznamu.



Na levé straně jsou dvířka vyklápěcího LCD displeje, která jsou polepena štítky propagujícími hlavní přednosti kamery. I v zavřeném stavu jsou také viditelná dvě tlačítka detekce obličeje a PRE-REC (tedy záznam 3 sekundy v předstihu).




Pokud vyklopíme displej, objeví se na těle kamery celá řada ovládacích prvků. Kamera nemá dotykové LCD, což znamená, že je vše zajištěno pouze tlačítky, v tomto případě jsou navíc umístěny výhradně na jejím těle. Kolem displeje je tak prázdno a ovládání není zrovna jednoduché. Alespoň zpočátku si musíte zvyknout na umístění joysticku, kterým se ovládá menu. Dále zde najdete tlačítka pro vymazání záznamu, kopírování obsahu paměti, zapnutí optické stabilizace, zvýšení jasu displeje, resetování nastavení a přepínání mezi manuálním a automatickým ostřením. U spodní hrany je krytka pro zapojení AV, komponentního a USB kabelu. Jak už jsme zmínili výše, je zde viditelná baterie a tlačítko, kterým se uvolňuje.



Na pravé straně není nic zvláštního, ovšem musíme vyzdvihnout velmi dobrý tvar, který padne do ruky. Také popruh je dostatečně široký a držení kamery je v kombinaci s její hmotností téměř ideální.



Svrchní strana obsahuje mikrofon snímající 5.1 zvuk s možností zoomování, dále je zde malý reproduktor určený na přehrávání a kontrolu záznamu a také ovládací prvky - páčka zoomu a tlačítko spouště při fotografování. Panasonic musíme pochválit za citlivost páčky a její tvar vůbec. Dobrý rozsah s jemným krokováním umožňuje kontrolovaný a pomalý přechod, což je u záznamu velmi důležité. Z tohoto pohledu si také všimněte tvaru pravé strany kamery, která ideálně kopíruje ruku včetně přizpůsobení pozice tlačítek.



Na spodní straně je závit pro upevnění kamery na stativ a krytka slotu pro paměťovou kartu. Jinak zde prakticky nic jiného nenajdete, my bychom snad jen uvítali konektor pro kolébku, ovšem ta se pro tuto kameru nevyrábí.




Ovládání


Pozici ovládacích prvků jsme si již popsali, teď se podíváme na ovládání a manipulaci s kamerou. Co se týká hmotnosti a velikosti kamery, pak většinou záleží na konkrétním uživateli. Z našeho pohledu se ovšem jednalo ergonomicky i po této stránce o nejlepší kameru v testu. Její velmi nízká hmotnost ulehčuje při delším natáčení a zároveň je díky optické stabilizaci a ideálnímu držení dosaženo stabilních snímků.



Dosah tlačítek je také dobrý a jedinou výtku máme tedy k umístění ovládacích prvků na boku kamery, čímž je jejich dostupnost omezena hlavně při probíhajícím záznamu.




LCD displej


Displej má úhlopříčku 2,7" se zobrazením snímků v poměru stran 16:9 a s rozlišením 300 000 pixelů. Kvalita displeje je velmi dobrá a nenašli jsme žádný výraznější problém. Naopak výrobce nabízí třeba funkci zvýšení jasu, což se hodí při venkovním natáčení na přímém slunci.




Baterie


V kameře je použitá baterie typu Li-Ion s kapacitou 1320 mAh a napětím 7,2 V. Výdrž baterie jsme naměřili slušných 103 minut záznamu videa v nejvyšší možné kvalitě. Při nabíjení úplně vybité baterie na maximální kapacitu jsme dostali čas 149 minut, což odpovídá kapacitě baterie a její výdrži. Doba záznamu je postačující a vydrží i na delší akci, ovšem vzhledem k delší době nabíjení je vhodné dokoupit záložní akumulátor.



Typ baterie
Li-ion
Kapacita baterie
1320 mAh
Napětí
7,4 V
Výdrž baterie (kvalita HA, zapnutý LCD)
103 minut
Doba nabíjení baterie
149 minut


Kapacita média


Výrobce bohužel nepřikládá ke kameře žádné paměťové médium a není v ní ani integrovaná paměť, jak je tomu u některých konkurentů. Najdeme zde pouze slot na paměťové karty SD/SDHC. Při koupi kamery tedy zvažujte ještě další náklady, zejména pokud se rozhodujete na základě ceny v poměru s jiným modelem s interní pamětí.



Při našem testování jsme využili 8GB paměťovou kartu SDHC, na kterou se nám podařilo nahrát 61 minut (1 hodiny 1 minuta) videozáznamu v maximální možné kvalitě HA (17 Mbps).


Rozhraní


Výstupy jsou na kameře koncentrovány ve dvou místech. AV, komponentní a USB port jsou umístěny po levém boku pod ovládacími tlačítky, zdířka HDMI je nezvykle ukryta pod baterií stejně jako napájení. Jak jsme se již zmínili v první kapitole, u přehrávání dat do počítače a vlastně i využití HDMI portu je tak nutné vytáhnout baterii a zapojit kameru do napájení. V konečném důsledku ale kamera splňuje základní požadavky na výstupy a komunikaci s okolními zařízeními.



Rychlost rozhraní USB se při přenosu testovacího souboru o velikosti 700 MB pohybovala v průměru necelých 3,95 MB za sekundu, celková doba přehrávání tohoto souboru pak činila 177 sekund (2 minuty 57 sekund). V podstatě jde o slušnou rychlost, která je v dnešní době standardem, a tak nebudete muset zbytečně dlouho čekat, než záznam zkopírujete do počítače.




Menu


Menu se liší podle módu, který se nastavuje posuvným tlačítkem na zadní straně videokamery. Je kompletně v češtině, což usnadňuje orientaci hlavně méně jazykově vybaveným uživatelům. V režimu videa je nabídka rozdělena do několika částí, které oddělují funkci fotoaparátu, základní nastavení a pokročilé nastavení videa. Najdete zde například volbu scény, kvality záznamu, režim záznamu zvuku apod. Další záložky se věnují nastavení kamery jako takové, tedy například jazyku, zobrazení na LCD apod.



Zaujalo nás třeba nastavení citlivosti mikrofonu, které je vizuální se zobrazením hranice čistého zvuku. Lze si tak vyzkoušet, jak mikrofon reaguje při různé úrovni a podle toho přizpůsobit jeho citlivost. V menším rozsahu je zobrazení možné i na displeji přímo při záznamu, ovšem v takovém případě se jedná o indikaci všech pěti kanálů dohromady.



Prohlížení fotografií a videa je jednoduché a je velmi podobné modelům od ostatních výrobců. Protože je menu videokamery značně členité a rozdělené také do několika částí podle režimu, pro zobrazení jsme vybrali pouze část věnovanou záznamu videa. Upozorňujeme, že funkce nasvětlení scény diodou, manuální ostření a úprava expozice se ovládají joystickem, nikoliv přes menu. Proto je v následujícím výčtu nehledejte.