Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer nad 20 000: Canon HF100

14.8.2008, Michal Učeň, recenze
V dalším testu se podíváme na kameru Canon HF100, která umožňuje záznam v maximálním rozlišení 1920 x 1080i Full HD. Rozdílem oproti předchozímu HF10 je zejména absence vnitřní paměti. V článku se dozvíte, který model od Canonu má lepší poměr ceny a výkonu.

Popis a zpracování


Popis kamery je vlastně totožný s modelem HF10, rozdíl je pouze ve stříbrném nástřiku, který nahradil možná trochu elegantnější černé provedení. Kamera má na dnešní dobu už trochu zastaralé tvary, ovšem to neznamená, že by vypadala špatně. Zpracování je velmi dobré a odpovídá vyšší ceně. Na kameře byly použity kvalitní materiály, které jsou dostatečně odolné proti drobnému poškrábání. Rozměry jsou přijatelných 73 x 64 x 129 mm, což ještě splňuje třídu kompaktních osobních videokamer vhodných na cesty. Hmotnost 380 g je sice už trochu vyšší, ovšem je adekvátní k velikosti kamery a zlepšuje tak manipulaci a stabilitu v ruce.


- Pro zvětšení klikněte -

Na čelní straně naleznete objektiv s optickou stabilizací Super Range, rozsahem ohniskových vzdáleností 4,8–57,6 mm a tedy 12tinásobným optickým zvětšením, které lze digitálně navýšit až na 200násobné zvětšení. Objektiv umožňuje namontování předsádek, průměr závitu je 37 mm. Snímač CMOS má velikost 1/3,2" s rozlišením 3,31 Mpx, což je velmi dobrá hodnota. Krytka objektivu je samozřejmě vestavěná a otevírá se automaticky. Vpravo od objektivu je umístěn stroboskopický blesk, který napomáhá při fotografování v horších světelných podmínkách a pod objektivem je ještě umístěný integrovaný mikrofon a nasvětlovací dioda. Její účinek sice nenahradí výkonnější přídavné lampy, lze ji ale použít v nouzi zejména na kratší vzdálenost.



Na zadní straně najdeme baterii, která v základní verzi netrčí zbytečně ven. Na druhou stranu je tu díky konstrukci možnost dokoupit další baterii s většími rozměry a v důsledku toho také kapacitou (což byl náš případ, protože nám výrobce dodal kameru s baterií s větší kapacitou 1780 mAh). Systém výměny je docela jednoduchý a rychlý, takže ani při delším natáčení nebude problém se zdlouhavým otevíráním apod. Napravo od baterie je umístěno důležité tlačítko započetí a ukončení záznamu, které je ideálně umístěno pro palec pravé ruky. Naopak na levé straně jsou krytky výstupu AV, port pro sluchátka, vstup mikrofonu a také zdířka pro napájení z elektrické sítě. Stejně jako u jiných modelů od Canonu i zde nás trochu zklamala nutnost zapojit kameru do napájení při přehrávání videí do počítače.



Ze zajímavých prvků obsahuje levá strana pouze výklopný LCD displej. Kamera oproti modelu HF10 je výrazně světlejší a stříbrný nástřik někteří profesionálnější uživatelé odsuzují kvůli nechtěným odrazům, které se mohou na rozdíl od černého provedení objevit. V praxi se ale na úrovni, které je tato kamera určena, asi nic podobného vyžadovat nebude.



LCD displej opět není dotykový, což trochu zhoršuje ovládání, které není už tak intuitivní. Na druhou stranu je poměrně dobře vyřešeno díky pětisměrnému joysticku po levé straně LCD, který je doplněn pěti tlačítky určenými k nastavení funkcí a ovládání přehrávání. Po vyklopení displeje se objeví ovládací prvky a porty na těle kamery. Najdeme zde tlačítka pro zapnutí automatického nastavení Easy a zobrazení informací o stavu baterie a nastavených funkcích, dále pak slot pro paměťové karty SD či SDHC a komponentní výstup. Ještě je zde malý reproduktor pro kontrolu záznamu, který svým výkonem samozřejmě nijak neoslní, ale svůj účel splní.



Pravá strana kamery toho tentokrát nabízí více, než je u většiny výrobců běžné. Canon sem ještě přidal otočné kolečko pro volbu módu mezi záznamem videa, fotografováním, přehráváním videí a prohlížením fotografií. Jeho dostupnost pro palec je dobrá, díky jeho zapuštění se vám ale nestane, že byste omylem přepnuli na jiný mód. Pod popruhem pro pravou ruku najdete ještě schovaný ještě port HDMI a USB.



Na svrchní straně jsou umístěny některé ovládací prvky, z nichž musíme pochválit velmi citlivý zoom s precizním krokováním. Ve snímcích tak není problém scénu přibližovat či oddalovat velmi pomalu, což u levnějších kamer bývá kvůli rozsahu a citlivosti páčky velký problém. Nalezneme zde také tlačítko spouště pro pořizování fotografií a tlačítko Power, které je schválně zapuštěno a nelze jej jen tak snadno stisknout, což by mohlo znamenat přerušení záznamu.



U tlačítka zapnutí a vypnutí kamery je ještě indikační dioda, která svítí v zapnutém stavu a v případě nabíjení baterie. Protože se jedná o kameru pro pokročilejší uživatele, najdete na ní v zadní části i systém úchytu pro doplňky.



Na spodní straně je ze zajímavých prvků zejména posuvné tlačítko pro uvolnění baterie, které je dobře dostupné a baterii tak lze rychle v případě nutnosti vyměnit. Dále zde najdeme také závit pro připevnění kamery na stativ a krytku s porty HDMI a USB. Zajímavostí je, že Canon ani nenabízí konektor pro nasazení kamery na kolébku, který bývá i u levnějších kamer ostatních výrobců.




Ovládání


Manipulace s kamerou je velmi dobrá, zejména díky dobře rozmístěným tlačítkům. Kamera se dobře drží a má vcelku ergonomický tvar, ikdyž to tak na první pohled asi nevypadá. Díky dobrému poměru hmotnosti a rozměrů je manipulace s kamerou dostatečně stabilní a v kombinaci s optickou stabilizací toho nemůžeme moc vytknout. Jak už jsme se zmínili, páčka zoomu umožňuje velmi jemné doladění přiblížení a nemáme k ní co dodat. Ovládání nastavení je pak dominantou tlačítek kolem LCD displeje, které si popíšeme kousek níže. Je pravda, že sice Canon opět nevyužil dotykový displej, ovšem i tak lze ovládání označit za celkem snadné. Zásluhu na tom má hlavně joystick a docela rychlé menu, které bude popsáno níže.



Držení kamery je stabilní a díky válcovitému tvaru dobře padne do ruky. Lze ji držet jak jednou rukou, tak i dvěma, což je kvůli stabilitě určitě lepší. Při takovém držení je výhodná právě pozice joysticku nalevo od displeje, takže můžete přímo u záznamu upravovat nastavení funkcí, možná lépe než s dotykovým displejem.




LCD displej


Displej má úhlopříčku 2,7" se zobrazením snímků v poměru stran 16:9 a s rozlišením 211 000 pixelů, což je téměř dvojnásobek oproti levnému modelu od Canonu s označením FS11. Displej má podle výrobce pozorovací úhel 135°, což by mělo stačit i při sledování nahrávky více osobami najednou. Barevné podání je velmi dobré a skoro bychom jej mohli označit jako jedno z nejlepších v testu.




Baterie


V kameře je použitá baterie typu Li-Ion s kapacitou 890 mAh a napětím 7,4 V. Výrobce výdrž baterie udává 90 minut, my jsme naměřili 78 minut záznamu videa v nejvyšší možné kvalitě. Tato hodnota tedy není nijak skvělá a pravděpodobně sáhnete po možnosti dokoupit další baterii s větší kapacitou. U nabíjení úplně vybité baterie na maximální kapacitu jsme dostali čas 113 minut (1 hodina a 53 minut).



Výrobce opět zahrnul klasickou funkci zobrazení zbývajícího času záznamu vzhledem ke kapacitě baterie. Funkci lze samozřejmě spustit i při vypnutém stavu kamery, abyste vždy mohli rychle zkontrolovat aktuální stav.



Typ baterie
Li-Ion
Kapacita baterie
890 mAh
Napětí
7,4 V
Výdrž baterie (kvalita XP, zapnutý LCD)
78 minut
Doba nabíjení baterie
113 minut


Kapacita média


V tomto oddíle se budeme věnovat kapacitě média, které je součástí balení. V tomto případě má Canon HF100 velkou nevýhodu, protože na rozdíl od svého sesterského modelu HF10 nemá integrovanou interní paměť. Můžete tak využít pouze slotu na paměťové karty typu SD nebo SDHC, ovšem ty nejsou součástí balení. Cena karet ale není v současné době nijak vysoká a lze předpokládat, že tento faktor cenový rozdíl mezi oběma modely nijak nevynahradí. K tomu se dostaneme ale až v poslední kapitole.

Pro účely testování jsme využili paměťovou kartu SDHC s kapacitou 8 GB, celkově se nám na ní vešla 1 hodina a 10 minut záznamu v maximální kvalitě.


Rozhraní


Videokamera už patří k tomu lepšímu, co náš trh aktuálně nabízí, a tak jsou integrovány široké možnosti výstupů. Kromě USB rozhraní, AV portu a komponentního výstupu zde tak najdete i HDMI nebo výstup na sluchátka. Nechybí ani vstup pro externí mikrofon, který navíc lze na kameru uchytit.



Rychlost rozhraní USB se při přenosu testovacího souboru o velikosti 700 MB pohybovala v průměru necelých 2,95 MB za sekundu, celková doba kopírování tohoto souboru pak činila 237 sekund (3 minuty 57 sekund). V podstatě jde o slušnou rychlost, a tak nebudete muset zbytečně dlouho čekat, než se vám vaše výtvory zkopírují do počítače.


Menu


Menu videokamery je opět totožné s modelem HF10 a liší se podle módu, který se nastavuje kolečkem na pravé straně. Z důležitých funkcí, které naleznete v režimu nahrávání videa, je volba scénického režimu, nastavení vyvážení bílé nebo různé digitální efekty. Pokud budete chtít přejít do podrobnějšího nastavení, pak budete muset přejet menu až na spodní položku. Zde je pak možné upravit rychlost zoomu, zapnout stabilizaci obrazu nebo třeba nastavit časování. Další záložky se věnují nastavení kamery, například jazyku, zobrazení na LCD apod.



U snímání fotografií je v podstatě menu skoro stejné. Režimy nastavení vyvážení bílé jsou totožné, stejně tak i scény. Pokročilejší nastavení je trochu ochuzeno a pak následuje opět výčet několika záložek s nastavením kamery. Nestandardní je volba režimu blesku mimo menu, který lze změnit docela rychle pohybem páčky joysticku. Stejně tak se ovládá i dioda nasvětlující scénu u videa.



Prohlížení fotografií a videa je jednoduché a lze si přepínat mezi těmi, které jsou uložené na paměťové kartě a v interní paměti. Lze si také vytvořit playlist a po zapojení kamery k výstupnímu zobrazovacímu zařízení sledovat už jen to, co opravdu chcete.

Protože je menu videokamery značně členité a rozdělené také do několika částí podle režimu, pro zobrazení jsme vybrali pouze část věnovanou záznamu videa. Upozorňujeme, že funkce nasvětlení scény diodou, citlivost mikrofonu, manuální ostření a úprava expozice se ovládají joystickem, nikoliv přes menu. Proto je v následujícím výčtu nehledejte.