Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer do 20 000: Samsung VP-HMX20C

11.8.2008, Michal Učeň, recenze
Dnes se podíváme na kameru Samsung VP-HMX20C, která za cenu pod 20 000 Kč nabízí funkce, jež jsou u jiných vidět až u vyšší třídy. To vše je zabalené v pěkném designu, se záznamem ve Full HD a výborným ovládáním, kterému prospívá kompaktní válcovitý tvar.
Závěrem tedy můžeme zhodnotit, jak se kamera v našem testu činila a co od ní mohou uživatelé čekat. Za prvé je nutné podotknout, že kamera jako jediná v testu s omezením ceny do 20 000,- Kč umožňuje záznam ve Full HD. Cena je sice oproti jiným modelům v této kategorii vyšší, ovšem stále můžeme říci, že jde o cenově dostupnou kameru i běžným uživatelům. Předností je tedy hlavně kvalita videa, která s sebou ovšem nese i další problémy s editací, která si vyžaduje výkonnější hardware. Velmi dobré jsou u kamery fotografie, které už můžeme považovat za alternativu ke kompaktním fotoaparátům a méně nároční uživatelé by tak mohli na dovolenou brát pouze jedno zařízení.

S cenou roste u Samsungu i kvalita zpracování, odolnost materiálů a propracovanost designu kamery, a tak se můžete těšit na opravdu pěknou kameru, která na první pohled působí už dražším dojmem. Zásluhu na tom má také velký objektiv, který sice neumožňuje přílišné zvětšení a znatelné je i sférické zkreslení, ale jinak je jeho kvalita poměrně dobrá. Při natáčení nás zklamala asi nejvíce automatická expozice, která někdy nezvládá ostré přechody. Opět Samsung také zakomponoval celkem tenký popruh pro pravou ruku a vzhledem k vyšší hmotnosti je tak ztížená manipulace s kamerou. U takto vybaveného modelu nám chyběla optická stabilizace, a to zejména z důvodu, že ta elektronická nefunguje příliš dobře. Vzhledem k ceně je to už ale spíše nadstandardní požadavek.

Horší je to také s výdrží baterie, což je ale následek záznamu ve Full HD. Spíše než maximální doba je problémem fakt, že díky umístění baterie ji nebude možné objemově zvětšit a nabízet tak větší kapacitu. Budete tak odkázaní na výměnu stejných modulů. Pokročilejším uživatelům jistě přijde vhod i závit na objektivu, na který lze nainstalovat přídavné doplňky. Na druhou stranu ale chybí sáňky například na svítilnu nebo externí mikrofon.


- Pro zvětšení klikněte -

Ovládání napomáhá kvalitní dotykový displej a vzhledem k použitelným fotografiím je užitečný i integrovaný stroboskopický blesk. Na kameře sice chybí výstup HDMI, ovšem na kolébce jej již najdete, a tak v případě nutnosti lze využít i tuto variantu. Poslední plus si Samsung VP-HMX20C odnáší za příslušenství, které podobně jako u modelu VP-HMX10C zahrnuje obal či zmíněnou kolébku.

Zaměření kamery je tedy řekněme na pokročilejší uživatele, kteří si už žádají lepší kvalitu a pokročilé funkce. Samozřejmě se neztratí ani u běžných uživatelů, kteří by rádi vyzkoušeli kvalitu Full HD. Do modelů střední třídy jí chybí snad jen možnost úchytu doplňků a zmíněná optická stabilizace. Jedná se tedy o kompromis mezi cenou a kvalitou, který právě díky nízké ceně výrazně hovoří pro Samsung, než pro sice kvalitnější, ale také mnohem dražší konkurenty.


Full HD video a kvalita fotografií
Automatická expozice
Pěkné zpracování a design
Tenký popruh na ruku
Příslušenství
Slabší výdrž baterie ve Full HD
Integrovaný blesk
Pouze elektronická stabilizace
Výstupy
Ikona Odkaz na databázi
Dotykový displej
Ikona Odkaz na databázi
Integrovaná paměť
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 16 400 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Samsung VP-HMX20C děkujeme firmě Samsung.