Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer do 20 000: Samsung VP-HMX20C

11.8.2008, Michal Učeň, recenze
Dnes se podíváme na kameru Samsung VP-HMX20C, která za cenu pod 20 000 Kč nabízí funkce, jež jsou u jiných vidět až u vyšší třídy. To vše je zabalené v pěkném designu, se záznamem ve Full HD a výborným ovládáním, kterému prospívá kompaktní válcovitý tvar.
Po fotografiích, které dopadly nadmíru dobře, se zaměříme na důležitější testy záznamu videa. Samsung VP-HMX20C má oproti ostatním modelům ve srovnávacím testu jednu velkou výhodu. Jako jediná kamera umožňuje záznam ve Full HD, což zaručuje podstatně lepší kvalitu. Výborná je hlavně svou cenou, která právě spadá do nižší kategorie, přičemž funkce jsou téměř totožné s modely od konkurence, které jsou cca o 10 000 Kč dražší.

Zpět ale k testování videa. Kamera zaznamenává ve formátu H.264, soubory pak mají příponu .MP4. Videa lze přehrávat například v přiloženém programu Cyberlink DVD Suite a stejně tak i základní editaci je možné provádět ve slušně vybaveném programu CyberLink Power Director. Přehrát je ale zvládnou i některé běžné přehrávače. Bohužel je tu problém s velkou náročností při editaci videa ve Full HD, kde je potřeba si pečlivě zvážit, jestli nebudete potřebovat zakoupit sestavu s odpovídajícím výkonem.

Kamera disponuje třemi možnostmi nastavení kvality - nejlepší Super Fine (12 Mbps), standardní Fine (9 Mbps) a normální Normal (6 Mbps). Od ní se odvíjí i celková možná délka záznamu, kterou je 8GB integrovaná paměť kamery schopna pojmout. Dále je možné nastavit rozlišení záznamu buď ve Full HD s progresivně 1920x1080/25p, 1080/50i nebo i nižší rozlišení 576/50p. Zajímavá je funkce zpomaleného záběru, která ukládá video s větším počtem snímků, ovšem výhradně v nižším rozlišení.

Vzhledem k tomu, že se jedná o videa ve vysokém rozlišení Full HD, která jsou docela objemná, nechali jsme pro vás v tom původním pouze první dvě. V ostatních testech jde totiž především o vlastnosti, které změna rozlišení příliš neovlivní. Do testu jsme opět vybrali stejné scény, jaké jste viděli u ostatních kamer. Zaměřují se na typově rozdílné podmínky, s kterými se v praxi setkáte nejčastěji. Pokud byste měli zájem, můžete si první video stáhnout i v originálním formátu MP4.


Exteriér


A jaká jsou tedy vlastně videa z Full HD videokamery? V podstatě lze říci, že je jejich kvalita velmi dobrá a oproti modelům s menším rozlišením jde o značný rozdíl. Ovšem rozlišení neznamená vše, a tak se ukázalo, že kamera má v určitých oblastech menší mezery. Hned první je vidět na snímku z exteriéru s dobrými světelnými podmínkami. Zde je vše v naprostém pořádku až do chvíle, kdy přichází záběr s ostrým přechodem mezi domy a jasnou oblohou. Kamera si na rozdíl od levnějších modelů moc nedokázala poradit s expozicí v automatickém režimu, v praxi by tedy bylo nutné ji upravovat manuálně. Samozřejmě jde o specifickou situaci, ovšem tento jev je poměrně častý. Druhý snímek už je lepší a i přes horší počasí je podání barev lepší než u konkurence.

- Exteriér 1 [47,7 MB] - pro stažení klikněte -
- Exteriér 2 [33,5 MB] - pro stažení klikněte -


Interiér


V interiéru se kameře dařilo poměrně dobře. Dobré jsou detaily i zpracování barev, ovšem automatickou expozici opět trochu zmátlo bodové světlo. Na druhém snímku, kde byla použita i detekce tváře, byl výsledek co se týče expozice slabší, detaily ale byly opět pěkné. V interiéru obecně je typicky znatelný šum, který je ovšem ještě ve snesitelných mezích a těžko čekat výrazně lepší výsledek. U detekce obličeje bylo zajímavé, že zaměření fungovalo spíše na děti, než na dospělé. Jinak funkce pracuje dobře, ovšem až na zmíněnou automatickou expozici (AE).

- Interiér 1 [11,9 MB] - pro stažení klikněte -
- Interiér 2 [12,1 MB] - pro stažení klikněte -

 

Záznam v různé kvalitě


Jak už jsme zmínili výše, kamera nabízí tři úrovně kvality - Super Fine (12 Mbps), Fine (9 Mbps) a Normal (6 Mbps). Pro běžného uživatele by možná stačila i menší kvalita a v kombinaci se slabším rozlišením, ovšem přišli bychom o skvělou kvalitu porovnatelnou s dražšími modely. Na následujících záznamech si můžete snímky porovnat a zvážit, jaká kvalita by pro vás byla snesitelná. Podle toho se samozřejmě upraví i kapacita paměti, ovšem výdrž baterie bude vždy stejná a bude pravděpodobně hlavním omezujícím faktorem.

- Super Fine 12 Mbps [2,1 MB] - pro stažení klikněte -
- Fine 9 Mbps [2,0 MB] - pro stažení klikněte -


- Normal 6 Mbps [1,8 MB] - pro stažení klikněte -


Speciální režimy


Kamera sama o sobě nemá funkci nočního režimu, jakou je Night Shot u Sony, ovšem najdeme zde jí podobnou Super C.Nite, která horším světelným podmínkám přizpůsobí expozici. V praxi je to ovšem velmi špatně použitelné, protože u dynamických snímků jde o velmi pomalé exponování s následkem rozmazaného obrazu. Klasický režim noční scény je tak trochu použitelnější, přestože jsou objekty méně viditelné. V porovnání s konkurencí v testu jde ale o lepší výsledek a to i přes znatelný šum.

Zkusili jsme si také funkci zpomaleného záznamu, který dává možnost snímat s rychlostí 250 fps (snímků za sekundu). Jde spíše o doplňkovou funkci, kterou v praxi využijete jen málo, ovšem výsledky nejsou špatné. Funkce se tak hodí třeba u sportovních záběrů, ovšem její aktivace je nutná přes menu a nelze se tak třeba uprostřed natáčení přepnout pro zpomalení aktuálního záběru. Také je nevýhodou "dojezd" natáčení po ukončení záznamu, kdy kamera vstřebává data. Samozřejmě také chybí zvuk.

- Noční režim [19,3 MB] - pro stažení klikněte -
- Zpomalený záznam [4,6 MB] - pro stažení klikněte -

Zoom má docela slabý rozsah od 6,3 do 63 mm, tedy optické zvětšení 10x. Digitálně lze tuto hodnotu navýšit na 20x, ovšem za cenu snížení kvality. V testovacím snímku jsme zpozorovali problémy kamery s ostřením a to je u takto malého zvětšení docela nečekané. Také stabilizace, která je pouze v elektronické podobě (EIS), nebyla příliš účinná a snímek je dost rozklepaný.

Rozsah ohniskových vzdáleností je 6,3 - 63 mm, v přepočtu na 35mm kinofilm cca 30 - 300 mm. Citlivost páčky zoomu byla poměrně dobrá, zejména pokud ji porovnáme s levnějšími modely od tohoto výrobce.

Co se týče ostření, kamera opět nespadá mezi ty nejlepší. Rychlost je docela malá jak při přechodu z blízkého objektu na nekonečno, tak i v opačném směru. Je to trochu škoda, protože opět je kvalita Full HD trochu znehodnocena.

- Zoom a stabilizace: ohnisko 6,3 - 63 mm [13,8 MB] - pro stažení klikněte -
- Rychlost ostření [7,2 MB] - pro stažení klikněte -

Kamera nabízí několik efektů, které si můžete prohlédnout na následujícím snímku. Jedná se o klasické módy černobíle, sépie, negativ, umění a zvukový efekt kina. Pokročilejší uživatelé je asi moc využívat nebudou, ovšem v některých případech se můžou hodit.


- Obrazové efekty [9,3 MB] - pro stažení klikněte -

Kvalitu zvuku jsme otestovali pomocí záznamu jako u ostatních modelů ve srovnávacím testu, a tak si můžete udělat vlastní obrázek, zejména pak následným porovnáním s ostatními kamerami. Kamera umožňuje nahrávání pouze v režimu stereo (2,8 MB), kvalita je celkem dobrá, hlas je jasně srozumitelný a potlačen je i šum v pozadí.

Rychlost kamery v režimu nahrávání videa je o něco rychlejší, než je tomu u fotografií. První video tak pořídíte za 4,3 sekundy a vděčíme této rychlosti hlavně faktu, že není nutné přepínat mezi módy. Rychlost zoomu při přechodu z nejkratšího na nejdelší ohnisko je podobná jako u fotografování.

První video
4,3 s
Rychlost zoomu
2,0 s