Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer do 20 000: Samsung VP-HMX20C

11.8.2008, Michal Učeň, recenze
Dnes se podíváme na kameru Samsung VP-HMX20C, která za cenu pod 20 000 Kč nabízí funkce, jež jsou u jiných vidět až u vyšší třídy. To vše je zabalené v pěkném designu, se záznamem ve Full HD a výborným ovládáním, kterému prospívá kompaktní válcovitý tvar.

Popis a zpracování


Kamera je prakticky celá vyrobena z kvalitního plastu, který je na dotek příjemný a zároveň dostatečně odolný proti poškrábání. Vzhled kamery odpovídá faktu, že se jedná momentálně o nejlepší produkt od Samsungu. Osobně se mi design velmi líbil, i když u kamery není až tak důležitým faktorem. Mnohem důležitější jsou pro zákazníka jednak rozměry, které byly u tohoto modelu poměrně dobré - 6,6 x 6,72 x 13,9 cm - a také hmotnost, která v tomto případě dosahovala hodnoty 456 gramů. Jedná se sice o nadprůměr, ovšem v praxi to zase napomáhá stabilitě při natáčení.


- Pro zvětšení klikněte -

Čelní strana kamery je díky válcovitému tvaru tvořena pouze masivním objektivem. Po vybalení je chráněn velmi nenápadnou samolepkou, kterou jistě spousta uživatelů zapomene odlepit, protože svou barvou splývá s tělem kamery. Na druhou stranu nijak při natáčení nevadí a tak ji tam klidně můžete ponechat pro větší ochranu. Možná vás při pohledu na fotografii na objektivu něco chybí. A je to tak - krytka je totiž automatická a funguje tak jak u většiny kompaktních fotoaparátů. Ohnisková vzdálenost se pohybuje v rozmezí 6,3-63 mm a F je 1,8-2,5. Snímač CMOS uvnitř kamery má rozměry 1/1,8" s rozlišením 6,4 Mpx, efektivní počet pixelů je 2,1 miliónů u videa a 4,0 miliónů u fotografií. Objektiv má i závit pro předsádky v průměru 49 mm.



Nad objektivem je umístěný vyklápěcí blesk určený k fotografování. Bohužel tady chybí svítilna pro videozáznam v interiéru, ovšem zase u kompaktní kamery se to dalo očekávat. Blesk nelze vyklopit manuálně, ale pouze v případě, kdy je buď napevno nastaven, nebo si to světelné podmínky vyžadují.



Na zadní straně jsou již tradičně umístěny velmi důležité ovládací prvky určené na zapnutí/vypnutí kamery a započetí či zastavení záznamu videa. Li-Ion baterii a slot na paměťovou kartu chrání stříbrná krytka, která se uvolňuje posuvným tlačítkem v její dolní části. Kousek napravo od tohoto tlačítka je indikace nabíjení, která svítí oranžově v případě nabíjení, zeleně pak po nabití baterie.

Malý černý plastový kryt v pravém dolním rohu chrání vstup externího mikrofonu, který bohužel nemá možnost žádného standardního uchycení na kameře. Pod baterií je ještě další skrýš pro nabíjení z elektrické sítě. Tlačítko Mode na horní hraně zadní části slouží k přepínání mezi záznamem videa, fotografováním a přehráváním videa, respektive prohlížením fotek - o indikaci vybrané funkce se stará modrá dioda.



Levý bok patří skoro celý výklopnému LCD displeji, který nese logo výrobce a další samolepky poukazující na hlavní funkce kamery. Materiálem je lesklý černý plast, který na kameře najdete pouze a jen tady. Z levé strany je ještě viditelný integrovaný mikrofon umístěný v dolní části krytu objektivu.



LCD displej je dotykový, k jeho kvalitě a funkcím se dostaneme až později. Rozsah jeho otáčení je typických 270 stupňů s automatickým přetáčením obrazu. Po vyklopení displeje se nám odkryjí další tlačítka umístěná na těle kamery, konkrétně jde o funkci zobrazování dat na displeji (iCheck), módy blesku a funkci Easy Q, který slouží k přednastavenému režimu od výrobce. Dále je zde malý reproduktor a u dolní hrany kryt s USB portem a komponentním, AV a S-Video výstupem.



Po pravé straně od displeje jsou ještě duplikovaná tlačítka započetí a ukončení záznamu videa, zoom a speciální tlačítko pro rychlé menu. Důvod je prostý - pokud k držení kamery využíváte obě ruce, držíte ji levou rukou právě za LCD displej. V případě, že využíváte pouze jednu ruku, může při regulaci zoomu nebo stisku některých tlačítek dojít k nechtěným pohybům kamery, které se pak odrazí na výsledném videu. Takto je ovládání mnohem snazší a eliminuje se právě zmíněný problém.

Pokud kameru položíte na kolébku, bude mírně nahnutá. S otočeným displejem směrem od kamery se z této dvojky stane celkem dobré zařízení pro sledování nahraných záznamů či nasnímaných fotografií, pokud nemáte po ruce televizor.

Na pravé straně kamery se nezdá na první pohled nic zvláštního kromě poutka pro pravou ruku. To je také v podstatě pravda, ovšem zmíněné poutko je z hlediska pohodlí uživatele poněkud špatně řešeno. Upíná se klasicky pomocí suchého zipu s možností nastavení na velikost ruky, navíc je tu ale možnost vyklopit celý systém směrem dolů a získat tak ideální úchop pro držení kamery shora. Využít se toho dá zejména ve chvíli, kdy by bylo nutné se v jiných případech dřepnout nebo pokud chcete točit například úplně v úrovni země. Nevýhodou je ovšem jeho tloušťka, která neodpovídá hmotnosti kamery a zhoršuje tak manipulaci s ní.



Při pohledu shora je opět viditelný blesk a také ovládací prvky, z nichž jsme si ještě nejmenovali páčku zoomu a tlačítko pro pořizování fotografických snímků. Lepšímu držení napomáhá také prohlubeň pro prsty. Optický zoom dosahuje až desetinásobného optického zvětšení, digitální zoom pak zvládne až stonásobné přiblížení.



Jsme u spodní strany, která už má hlavně za úkol kontakt s kolébkou. Ten je zajištěn jedním speciálním portem, kterého využívají výstupy právě na kolébce. Posledním prvkem na spodní straně je závit pro uchycení kamery na stativ.




Ovládání


Tlačítka jsme si již popsali, stejně tak jejich umístění na kameře. Díky tomu, že má kamera dotykový displej, je jejich počet eliminován na minimum a všechna nastavení a menu jsou koncentrována právě na něm. Pro uživatele je důležité jen započetí a ukončení záznamu, které je řešeno velmi dobře zdvojenými tlačítky u LCD a zadní straně. Dostupnost potřebných tlačítek je tedy dobrá a nemáme k ní výhrady.



Už jsme zmínili i dvě pozice držení kamery, které pomáhají při různých úhlech natáčení. Samozřejmě mezi nimi nelze volně přecházet a je nutné zastavit záznam. Kamera má vcelku dobrou hmotnost, která ruku v ruce s rozměry umožňuje dobrou manipulaci. Absence hledáčku znemožňuje natáčení po zavření LCD displeje (technicky to jde, ale nevidíte, co natáčíte), což asi bylo důvodem zakomponování doplňujících tlačítek ovládání záznamu.


- Klasické držení -


- Držení kamery shora -

LCD displej


Displej o úhlopříčce 2,7" má postačující rozlišení 230 000 bodů a zobrazuje snímky v poměru stran 16:9. Dotykové ovládání je vynikající a i přes poměrně malé rozměry displeje není i s většími prsty problém vše potřebné nastavit. Zpočátku se občas se sice přeťuknete, ale to je spíše výjimka a postupem času si zvyknete. Horší je to s umazáním LCD, protože dotyky jej samozřejmě zašpiníte. Je dobré ho tedy čas od času vyčistit.



Kvalita displeje je dobrá a i barevné podání není nejhorší. Indikace je možné rychle vypnout tlačítkem iCheck, abyste měli přehled o kompletním dění na scéně. Čitelnost displeje i z nestandardních úhlů je uspokojující.


Baterie


V kameře je použitá baterie typu Li-Ion s kapacitou 850 mAh a napětím 7,4 V. Výdrž udávaná výrobcem by měla být při maximální kvalitě videa 80 minut, nabíjení by pak mělo trvat přibližně 100 minut. Při testování jsme překvapivě naměřili lepší hodnoty. Je ale pravda, že vytížení kamery bylo menší a záznam byl spíše statický pouze s občasným zoomováním. Výsledné 104 minuty (1 hodina 44 minut) záznamu v kvalitě Full HD jsou tak velmi dobrou hodnotou.



Nabíjení baterie v našem testu trvalo 98 minut, krátkodobé nabíjení v podobě 30 minut pak ale dodalo kameře dostatek energie na necelých 50 minut záznamu. Znamená to, že v případě nouze můžete dát na chvíli baterii nabíjet a máte opět slušný potenciál na další záznam. Opět Samsung implementoval funkci zobrazení aktuálního stavu baterie a kapacity paměti.


Typ baterie
Li-ion
Kapacita baterie
850 mAh
Napětí
7,4 V
Výdrž baterie (kvalita SF, zapnutý LCD)
104 minut
Doba nabíjení baterie
98 minut


Kapacita média


V tomto oddíle se budeme věnovat kapacitě média, které je součástí balení. U Samsungu VP-HMX20C není přiložená žádná paměťová karta, ovšem samotná kamera obsahuje postačující interní paměť 8 GB. Jinak je samozřejmě možné dokoupit i další média typu SDHC / MMC+.

Při našem testování měla paměť kapacitu 123 minut (2 hodiny 3 minuty), což považujeme za velmi dobrý výsledek, zvláště když vezmeme v úvahu kvalitu záznamu ve Full HD s rozlišením 1920 x 1080. Výrobce opět uvádí nižší hodnotu, pouhých 70 minut.


Rozhraní


Videokamera vzorně obsahuje prakticky všechny potřebné vstupy a výstupy. Jedinou výjimku tvoří FireWire, jinak zde najdete rozhraní USB, S-video, AV a komponentní výstup. Zajímavé je, že kamera má i podporu HDMI výstupu, konektor na ní ovšem nenajdete. Ten je totiž umístěný pouze na kolébce a pro využití této možnosti výstupu třeba na televizor tak musíte mít kolébku s sebou.



Rychlost rozhraní USB se při přenosu testovacího souboru o velikosti 700 MB pohybovala v průměru necelých 2,9 MB za sekundu, celková doba kopírování tohoto souboru pak činila 238 sekund (3 minuty 58 sekund). V podstatě jde o slušnou rychlost a tak nebudete muset zbytečně dlouho čekat, než se vám vaše výtvory zkopírují do počítače.


Menu


Menu videokamery je velmi dobře zpracováno a díky dotykovému displeji se výborně ovládá. U režimu záznamu videa máte k dispozici dvě záložky. První z nich je věnována úpravě nastavení snímání, takže jsou zde klasické položky jako volba scénického režimu (šest voleb - automaticky, noc, sport, portrét, bodové osvětlení, pláž/sníh), vyvážení bílé (automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka, wolfram a manuální) nebo korekce expozice (automatická, manuální). Kamera nabízí i funkci Super C.Nite, která usnadňuje filmování v horších světelných podmínkách.

Dnes už je nutností také elektronická stabilizace obrazu (EIS), přidání digitálního efektu (černobíle, sépie, negativ, kosmetiké a zvuk kina) nebo makro či samospoušť. Nechybí samozřejmě ani běžné funkce nastavení rozlišení videosnímku, kvalita (normal, fine, superfine), rychlost závěrky, zobrazení vodících linek a digitální zoom. Jsou zde však další možnosti, které mohou výrazně dopomoci finální kvalitě videa, například větrný filtr, protisvětlo, detekce obličeje, nebo dotykové ostření. K jednotlivým funkcím toho budeme mít co říci zejména v praktické části testu.



Druhá záložka pak patří spíše "systémovým" nastavením. Kromě jazyku menu je zde možné pozměnit datum a čas, typ datového média nebo upravit vlastnosti LCD displeje. Další funkce se zase věnují zvukové signalizaci či nastavení zobrazení na výstupním zařízení.

Pokud přepnete na mód fotografování, najdete zde opět podobné funkce. Některé z těch speciálně zaměřených na video však vystřídaly typické funkce pro fotografování. Prakticky je zde navíc pouze nastavení ostrosti (normální, měkké, ostré), sériové snímání a ISO (automaticky, 50, 100, 200, 400, 800, 1600 a 3200).

Poslední je režim přehrávání, což je v podstatě galerie s náhledy na soubory, které si lze přehrát v případě videa nebo zobrazit u fotografií. Prezentaci fotek můžete dát i elegantnější formu se zvukovým doprovodem a pozvolným přepínáním snímků s časováním 1 nebo 3 sekundy.



Celkem dobré je i rychlé menu, které vyvoláte tlačítkem po levé straně displeje. Obsahuje pouze základní možnosti nastavení v daném režimu. Samsung obecně (i u dalších modelů) má menu velmi dobré, zejména díky jeho přehlednosti. Sony například také využívá dotykového displeje, ovšem menu je zdvojeno a některé funkce najdete pouze v jednom menu a některé zase v druhém.