Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer do 20 000: Samsung VP-HMX10C

7.8.2008, Michal Učeň, recenze
Další model od Samsungu patří mezi cenově dostupné videokamery se záznamem videa v HD kvalitě. V podstatě jde o podobnou kameru, jakou je vlajková loď současné nabídky tohoto výrobce VP-HMX20C, ovšem Samsung odebral pár funkcí a snížil cenu.
Další částí, která je stěžejním prvkem v hodnocení kamery, je test kvality záznamu. Video je zaznamenáváno ve formátu MPEG-4.AVC s kodekem H.264, koncovku pak mají soubory .MP4, které můžete editovat třeba v přiloženém software CyberLink Power Director. Upozorňujeme, že editace je díky vyšší kvalitě náročnější na hardware. Kamera disponuje pěti možnostmi nastavení kvality - [HD] Super Fine, [HD] Fine, [HD] Normal, [SD] Standard a [SD] Economy. Od ní se odvíjí i celková délka záznamu, kterou je 8GB integrovaná paměť kamery schopna pojmout. Při nejlepší kvalitě tak dosáhnete přibližně hodiny a půl záznamu, v režimu Economy pak téměř devíti hodin.

Vzhledem k tomu, že se jedná o videa ve vyšším rozlišení 1280 x 720, nechali jsme je pro vás v tom původním pouze u prvních čtyř videosnímků a u porovnání kvality. Další záznamy už testují konkrétní vlastnosti a funkce, kde není kvalita úplně podstatná. Také si můžete stáhnout první video v originálním formátu .MP4 (30,3 MB). Vybrali jsme scény, které by měly dostatečně ukázat kvality kamery při natáčení v interiéru, exteriéru, v noci a přidali jsme i testovací snímky prověřující rychlost ostření, optický zoom a společně s ním i stabilizaci.


Exteriér


Rozdíl v kvalitě od kamer s nižším rozlišením je více než patrný a to i přes fakt, že ještě nejde o Full HD. Videa v exteriéru už naznačují velmi dobré detaily a podání barev. Automatická expozice si celkem rychle poradila i s ostrým přechodem mezi domy a oblohou v prvním snímku a v druhém jsou znatelné propracované detaily. Proti modelu Canon FS11, který lze označit za přímého konkurenta s podobnou cenou, je tak nárůst v kvalitě citelný.

- Exteriér 1 [34,2 MB] - pro stažení klikněte -
- Exteriér 2 [23,7 MB] - pro stažení klikněte -


Interiér


Interiér s bodovým osvětlením šel kameře trochu hůře, bylo viditelné i šumění, ale vše bylo v rámci slušné kvality. Překvapivě dobrý byl naopak výsledek v interiéru s osvětlením pouze denním světlem, které dělalo ostatním kamerám dost problémů. Tmavé a nevýrazné snímky tentokrát byly nahrazeny podstatně lepším podáním barev a výbornými detaily.

- Interiér 1 [20,4 MB] - pro stažení klikněte -
- Interiér 2 [29,1 MB] - pro stažení klikněte -


Záznam v různé kvalitě


Porovnání kvality má už v tomto případě větší význam, než u kamer s nižším rozlišením. Tam totiž většinou není snižování kvality časté, protože pak už se jedná o téměř nepoužitelné snímky. V tomto případě se klidně můžete podvolit ke snížení až na úroveň Normal, která je stále velmi dobrá a ušetří vám potřebnou kapacitu v interní paměti. Bohužel je tu stále omezení ve formě baterie, která delší a na kapacitu méně náročný záznam, než je Super Fine, nezvládne.

- [HD] SF [6,2 MB] - pro stažení klikněte -
- [HD] F [4,8 MB] - pro stažení klikněte -
- [HD] N [4,0 MB] - pro stažení klikněte -
- [SD] S [2,1 MB] - pro stažení klikněte -


- [SD] E [1,9 MB] - pro stažení klikněte -


Speciální režimy


Speciální režimy jsou zde spíše ve formě volby scény. Noční režim tak může podpořit maximálně nasvětlovací dioda, nikoliv však funkce jako je NightShot od Sony. Noční záběry jsou tak docela špatné, těžko lze rozeznat jednotlivé objekty a také šum je velmi výrazný. S nasvětlovací diodou toho také moc nevylepšíte, maximálně ji můžete použít do 1,5 metru, ovšem i tak jsou výsledky docela slabé.
 
- Noční režim [18,0 MB] - pro stažení klikněte
- Režim s přisvícením [5,0 MB] - pro stažení klikněte
 
Zoom s maximálním zvětšením 10x nepatří zrovna ke špičce a stejně tak je to i s elektronickou stabilizací (EIS). Ta sice pomáhala v případě fotografií, ovšem zde jde i při slabém zoomu o průměrné výsledky. Rychlost ostření je docela pomalá, zejména při přechodu z blízkého předmětu na nekonečno. Zpátky to jde trochu rychleji, ovšem opět to není žádná sláva.

- Zoom a stabilizace [7,9 MB] - pro stažení klikněte -
- Rychlost ostření [9,7 MB] - pro stažení klikněte -

Obrazové efekty nabízí kamera čtyři. Jedná se zejména o ty typické, které najdeme na většině kamer - černobíle, sépie, negativ a umění. Využití v praxi musí zhodnotit každý sám, pokročilejší uživatelé většinou těmto funkcím moc neholdují.


- Obrazové efekty [17,1 MB] - pro stažení klikněte -

Otestovali jsme samozřejmě i kvalitu zvuku. Krátký záznam by vám měl napovědět, jak je na tom kamera v porovnání s ostatními modely ve srovnávacím testu. Popravdě jde spíše o průměrný výsledek, ovšem i přes vyšší hladinu šumu v pozadí je zvuk jasný a srozumitelný. Kamera nabízí pouze stereo (2,8 MB) záznam ve formátu AAC. Pětikanálový zvuk v nabídce nenajdete.

Rychlost kamery v režimu nahrávání videa je o něco lepší, než je tomu u fotografií. První video tak pořídíte za 8 sekund. Ke zlepšení času napomáhá fakt, že není nutné přepínat mód z videa na fotografování. Pohotovostní režim kamera nemá, a tak jsme ještě zkusili rychlost přechodu zoomu z nejkratšího na nejdelší ohnisko.

První video
8,0 s
Rychlost zoomu
2,3 s