Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer do 20 000: Samsung VP-HMX10C

7.8.2008, Michal Učeň, recenze
Další model od Samsungu patří mezi cenově dostupné videokamery se záznamem videa v HD kvalitě. V podstatě jde o podobnou kameru, jakou je vlajková loď současné nabídky tohoto výrobce VP-HMX20C, ovšem Samsung odebral pár funkcí a snížil cenu.

Popis a zpracování


Než si kameru vyzkoušíme v praktických testech, podíváme se na popis jednotlivých částí a prvků, které na ní najdeme. Samsung zvolil už tradičně kombinaci černého a stříbrného plastu. Vzhled je poměrně pěkný a zejména části s lesklým povrchem působí elegantně. Odolnost kamery není špatná, zejména díky kvalitním plastům. Co se týče rozměrů, kamera s 61,5 x 67,5 x 117,5 mm patří v našem srovnávacím testu k průměru. Stejně tak je na tom i hmotnost 310 gramů, která není nejmenší, zároveň ale kamera nezatěžuje ruku.


- Pro zvětšení klikněte -

Na čelní straně je výrazný objektiv, který má sice integrovanou krytku, ovšem ta se otevírá výhradně manuálně posuvným tlačítkem. Na rozdíl od nejlevnější kamery od tohoto výrobce je použit objektiv přímo od výrobce Samsung s ohniskovým rozsahem od 3,3 do 33 mm. Snímač o velikosti 1/4,5" má pak rozlišení 1,56 Mpx. Pod objektivem nalezneme integrovaný mikrofon, ke kameře lze ovšem připojit i externí. Bohužel ale není nikde žádná možnost úchytu, tedy alespoň ne žádná tradiční. Nad objektivem je ještě umístěn přijímač pro dálkové ovládání, nasvětlovací dioda a kontrolka nahrávání, bohužel chybí zakomponovaný blesk. Možnost nástavby pak umožňuje závit s průměrem 30 mm.



Zadní strana obsahuje většinu tlačítek, protože zbytek ovládání je hlavně na dotykovém displeji. Najdete zde tlačítka Power, posuvné tlačítko pro započetí a ukončení záznamu, přepínání módu a zapnutí funkce automatického nastavení EasyQ. Tři modré diody nad tlačítkem Mode informují o aktuálně zvoleném módu (záznam videa, fotografování a přehrávání). U spodní hrany je krytka napájení z elektrické sítě a ještě úkryt vstupu z externího mikrofonu, který bohužel nemá možnost žádného standardního uchycení na kameře.



Na levé straně klasicky dominuje vyklápěcí LCD displej s logem výrobce a popisky, které zdůrazňují přednosti kamery. Nic jiného zde prakticky nenajdeme.



Po vyklopení displeje, kterým lze následně otáčet v rozmezí 270°, se nám objeví dvě nová tlačítka. Jedná se o funkce zobrazení informací na displeji (včetně stavu baterie a volné paměti ve vypnutém stavu) a zlepšení viditelnosti displeje na přímém slunci. Vedle těchto tlačítek je malý reproduktor, který nemá nijak velký výkon, ale pro kontrolu záznamu postačí. U spodní hrany je krytka s výstupy HDMI, USB, komponentní, A/V, S-Video a tlačítko reset.



Pravá strana nabízí pro Samsung typický systém vyklápění madla, čímž lze změnit polohu držení kamery ze spodní strany na držení shora. Kožený popruh je dost tenký a držení tak není úplně ideální, ale vzhledem k nižší hmotnosti kamery to není až takový problém. Na objektivu je z této strany viditelné posuvné tlačítko na otevření krytky.



Shora jsou umístěny dva ovládací prvky - páčka zoomu a tlačítko pro fotografování. Zoom podobně jako u levnějšího modelu VP-MX10A dostal páčku s malým rozsahem a malou citlivostí, což se projeví na plynulém přechodu při přibližování. Na horní straně kamery najdeme ještě netradičně umístěný úkryt baterie a slot pro paměťové karty SDHC či MMC+.



Ze spodní strany je viditelný závit pro stativ, konektor pro spojení s kolébkou a opět posuvné tlačítko pro otevírání krytky objektivu.




Ovládání


Některé ovládací prvky jsou na kameře dobře dostupné, některé ovšem nikoliv. Tak například ze zadní strany umístěná tlačítka Power, EasyQ či změna módu - zde jen těžko palcem dosáhnete. Kamera se jinak poměrně dobře drží, horší je to s popruhem na pravou ruku, který je tenký. Manipulace je ale poměrně snadná, zejména díky nízké hmotnosti a zaoblenému tvaru, který dobře padne do ruky.



Dva způsoby držení jsou zajímavou inovací, kterou Samsung rád používá všude tam, kde se dá. Najdete je tak jak u nejlevnějšího modelu, tak i u toho nejdražšího. Druhý úchop seshora umožňuje dosáhnout jiných úhlů bez nutnosti výraznější změny polohy kameramana.


- Klasické držení -


- Držení seshora -


LCD displej


Displej kamery má výhodu dotykového ovládání, které velmi usnadňuje volbu funkcí a orientaci v menu. LCD má rozměry 2,7" s rozlišením 230 000 bodů a poměrem stran 16:9. Podání barev i kvalita zobrazení celkově je velmi dobrá a stejně tak i čitelnost z jiného než přímého pohledu. Dotykové ovládání je velmi přesné a přestože některé ikonky jsou menší, není problém se na ně i s větším prstem trefit. Po levé straně displeje jsou umístěné další ovládací prvky, které umožňují ovládání kamery bez použití tlačítek na její zadní straně. Můžete tak zoomovat, zobrazit rychlou nabídku nebo začít, respektive ukončit záznam.




Baterie


V kameře je použitá baterie typu Li-Ion s kapacitou 850 mAh a napětím 7,4 V. Výrobce udává výdrž baterie 90 minut (1 hodina 30 minut), my jsme v našem testovacím provozu naměřili slabších 82 minut (1 hodina 22 minut) záznamu videa v nejvyšší možné kvalitě. U nabíjení úplně vybité baterie na maximální kapacitu jsme pak dostali čas 83 minut (1 hodina a 23 minut).



Opět je v kameře integrovaný systém kontroly aktuálního stavu baterie, který zobrazuje její zbývající kapacitu a volné místo v interní paměti či na paměťové kartě. Zobrazení je možné samozřejmě i při vypnuté kameře.



Typ baterie
Li-Ion
Kapacita baterie
850 mAh
Napětí
7,4 V
Výdrž baterie (kvalita SF, zapnutý LCD)
82 minut
Doba nabíjení baterie
83 minut


Kapacita média


Uživatele jistě potěší přítomnost integrované paměti s kapacitou 8 GB, kterou lze rozšířit o dodatečné karty typu SDHC nebo MMC+. Základní paměť je ale poměrně dobrá a vydrží vám při nejvyšší kvalitě na slušnou dobu záznamu odpovídající kapacitě baterie.

Při našem testování měla paměť kapacitu 92 minut (1 hodina 32 minut), což považujeme za velmi dobrý výsledek. Navíc se jednalo o záznam ve velmi dobrém rozlišení 1280 x 720.


Rozhraní


Videokamera patří k těm levnějším, ovšem kromě těch základních výstupů v podobě USB rozhraní a AV portu zde najdete i HDMI. Sice zde chybí třeba komponentní výstup, ale myslím, že v tomto ohledu je kamera vybavena dostatečně.



Rychlost rozhraní USB se při přenosu testovacího souboru o velikosti 700 MB pohybovala v průměru necelých 2,9 MB za sekundu, celková doba kopírování tohoto souboru pak činila 242 sekund (4 minuty 2 sekund). V podstatě jde o slušnou rychlost a tak nebudete muset zbytečně dlouho čekat, než se vám vaše videosnímky zkopírují do počítače.


Menu


Struktura menu je velmi přehledná a není nijak zmateně rozdělena do dvou částí, jak tomu bývá třeba u videokamer Sony. Námi testovaný model neměl podporu češtiny, ovšem v praxi to nijak nevadilo, zejména díky velmi dobře srozumitelným názvům jednotlivých položek (například model VP-HMX20C menu v češtině má, takže pravděpobně šlo jen o testovací model bez aktualizace). Menu lze rozdělit podle módu na záznam videa, fotografování a přehrávání. U videozáznamu je možné nastavit důležité funkce, jako je volba scény, redukce bílé nebo stabilizace obrazu. Nechybí ani manuální nastavení expozice, ostření, závěrky či zapnutí protivětrného filtru, korekce protisvětla nebo telemakra.

U módu fotografování jsou v nabídce velmi podobné funkce, rozdíl je v možnosti sériového snímání a volbě rozlišení namísto kvality záznamu. Poslední mód přehrávání už nabízí spíše doplňkové funkce pro zobrazení a prezentaci videosnímků či fotografií. Všechna tři menu mají pak společné záložky pro úpravy nastavení kamery (jazyk, datum a čas apod.) a volbu paměťového média.



Při záznamu je vhodné využívat jednodušší rychlé menu se základními funkcemi volby záznamového média, ostření, expozice, korekce bílé, závěrky a zobrazení vodících linek. Lze tak mnohem rychleji reagovat na aktuální podmínky a případně upravit nastavení podle potřeby.



Protože je menu videokamery značně členité a rozdělené také do několika částí podle režimu, pro zobrazení jsme vybrali pouze část věnovanou záznamu videa. Pečlivě si tedy prohlédněte strukturu a zhodnoťte, zda-li vám v ní něco nechybí.