Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer do 20 000: Canon FS11

31.7.2008, Michal Učeň, recenze
První kamerou od Canonu v našem testu je model FS11. Jde o kompaktní a energeticky úsporné zařízení umožňující záznam na paměťovou kartu nebo interní paměť. Jedná se o elegantní, designově dobře řešenou variantu, jež by měla být ideálním společníkem na cesty.
Závěrečné zhodnocení bude u každé kamery souhrnem toho, co se nám na ní líbilo a co naopak ne, dosazení modelů do hodnotícího systému z uvedené metodiky pak bude následovat v závěrečném článku po projetí všech testů.

U modelu Canon FS11 musíme konstatovat, že jde o poměrně dobrou videokameru, která by mohla najít své fanoušky hlavně z řad běžných uživatelů. Nemůžete ovšem čekat excelentní kvalitu videa a širokou nabídku nastavení. Problémem jsou zejména fotografie, které můžeme při dnešních poměrech označit jako prakticky nepoužitelné. Pokročilejší zákazníky by také mohla zklamat absence některých důležitých výstupů a možné problémy otevřít nahrané videozáznamy s příponou .MOD v některých profesionálních programech. Na druhou stranu běžní uživatelé naleznou v balení přiložený software, který pro základní úpravy domácího videa postačí. Nemusíte také nutně disponovat kvalitním počítačem, který by zvládal upravovat na hardware náročná videa z Full HD kamery.

Na kameře nás potěšilo její zpracování a líbivý design. Výborná je také její nízká hmotnost a malé rozměry, které potěší jak při natáčení, tak i při přenášení. Dalším pozitivem je skvělá výdrž baterie a integrovaná 16GB paměť, takže nebude nutné dokupovat další paměťová média, ikdyž tu samozřejmě tato možnost stále je. Ovládání je až na méně citlivou páčku zoomu docela jednoduché a příliš ani nevadí, že kamera nemá dotykový displej.


- Pro zvětšení klikněte -

Kvalita záznamu videa je poměrně dobrá a odpovídá předpokladům vzhledem k uvedené maximální možné kvalitě. Trochu zklamání nám přinesl hlavně 37x optický zoom, při kterém i při menších hodnotách lze jen velmi těžko zaostřit. Nepomáhá příliš ani elektronická stabilizace. Při slabším osvětlení se objevuje šum, který ovšem příliš neruší kvalitu záznamu a vzhledem k cenové kategorii kamery se jedná o průměrný výsledek. Stejně je na tom i kvalita zvuku, kde je šumění v pozadí docela výrazné.


Kompaktní rozměry a nízká hmotnost
Nízká kvalita fotografií
Zpracování a design kamery
Horší výsledky při slabším osvětlení
Slušná kvalita videa
Méně bohaté příslušenství
Výdrž baterie
Vyšší hladina šumu
Integrovaná paměť
Pouze USB a AV výstup
Příznivá cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 12 800 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Canon FS11 děkujeme firmě Canon.