Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer do 20 000: Canon FS11

31.7.2008, Michal Učeň, recenze
První kamerou od Canonu v našem testu je model FS11. Jde o kompaktní a energeticky úsporné zařízení umožňující záznam na paměťovou kartu nebo interní paměť. Jedná se o elegantní, designově dobře řešenou variantu, jež by měla být ideálním společníkem na cesty.
Druhá, mnohem podstatnější část praktického testu, je věnována testu kvality záznamu videa. Do této chvíle jsme Canon FS11 hodnotili spíše negativně, u videa nás ale kamera docela příjemně překvapila. Samozřejmě nejde vzhledem k ceně o nějak výborné výsledky, ostatně to není Full HD kamera s ideálním objektivem a snímačem. Pokud ale vezmeme v úvahu kompaktní rozměry a nízkou hmotnost se slušnými schopnostmi záznamu, pak by z našeho pohledu mohlo jít o docela dobrou kameru pro běžné filmování. Tím máme na mysli hlavně amatérské záběry z rodinných oslav, cestování apod.

Video je zaznamenáváno ve formátu MPEG-2, konkrétně s příponou .MOD, což lze bez větších problémů přehrávat v běžných programech, ovšem editace je poněkud složitější. Příkladem programu, který můžete použít, je v balení přiložený ImageMixer 3 SE, z jiných třeba CyberLink Power Director. Rozlišení videa je pak SD (Standard Definition) 720x576.

Kamera disponuje třemi možnostmi nastavení kvality - vysoká XP (9 Mbps), standardní SP (6 Mbps) a nízká LP (3 Mbps). Od ní se odvíjí i celková délka záznamu, kterou je 16GB integrovaná paměť kamery schopna pojmout. Výrobce samozřejmě uvádí nejvyšší možnou kapacitu při nejméně kvalitním záznamu. Pak lze opravdu dosáhnout více jak 10 hodin. Pokud ale budete chtít raději záznam v nejvyšší kvalitě, pak počítejte se 3 hodinami a 45 minutami. I tak jde o výborný čas, na který vám ovšem nebude úplně stačit kapacita baterie.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o videa ve vysokém rozlišení, nechali jsme je pro vás v tom původním. Vybrali jsme scény, které by měly dostatečně ukázat kvality kamery při natáčení v interiéru, exteriéru, v noci a přidali jsme i testovací snímky prověřující rychlost ostření, optický zoom a společně s ním i stabilizaci. V případě zájmu si první video můžete stáhnout i v origiálním formátu .MOD.


Exteriér


Venkovní prostory jdou kameře lépe, což je pravidlo dané hlavně dostatkem světla. Následující záběry byly pořízeny za horšího počasí, kdy kameře většinou dělá problém hlavně ostrý přechod na bílou oblohu a kontrast barevných objektů. První snímek potvrzuje, že i přes slabé výsledky fotografování je kamera schopná docela slušných záběrů. Na prvním videosnímku je záměrně v poslední fázi záběr na barevné panelové domy, které kamera díky přechodu z tmavé plochy na oblohu podstatně pomaleji zaostřuje a i automatická expozice je prodloužená. Tohle však bude problém většiny kamer, u této nejde o nijak výrazný jev. Druhý snímek přece jen trochu naznačuje horší detaily, ovšem proti fotografiím je zde skok v kvalitě o několik úrovní nahoru.

- Exteriér město [24 MB] - pro stažení klikněte -
- Exteriér krajina [13,4 MB] - pro stažení klikněte -


Interiér


V místnosti se slabším bodovým osvětlením je opět výsledek slušný, dokonce i barevné podání je velmi dobré. Šum je sice již viditelný a příznivci Full HD asi uvidí i horší prokreslení detailů, ovšem na kameru této cenové kategorie se jedná o poměrně vyvedený videosnímek. Větší problémy měla kamera v místnosti pouze s přirozeným osvětlením z oken. Tmavá místnost měla za následek podstatně tmavší snímek s horší sytostí barev. K lepší kvalitě nemůže pomoci ani detekce obličeje, kterou výrobce do nastavení nezahrnul.

- Interiér 1 [14,7 MB] - pro stažení klikněte -
- Interiér 2 [12,7 MB] - pro stažení klikněte -

 

Záznam v různé kvalitě


Jak už jsme zmínili výše, v nabídce nastavení máte možnost volby mezi třemi stupni kvality záznamu (LP, SP a XP). Pro srovnání jsme provedli testovací videosnímky, které si můžete stáhnout níže. V podstatě u statického předmětu není vidět podstatný rozdíl, horší je to naopak při špatném osvětlení, kde se nejvyšší kvalita podstatně odlišuje. Vzhledem ke kapacitě interní paměti je ale snižování kvality za účelem šetření volného místa skoro zbytečné, a tak bude pravděpodobně každý uživatel používat nejvyšší možnou kvalitu.

- XP 9 Mbps [3,8 MB] - pro stažení klikněte -
- SP 6 Mbps [2,3 MB] - pro stažení klikněte -


- LP 3 Mbps [1,4 MB] - pro stažení klikněte -


Speciální režimy


Kamera je vybavena nočním režimem, takže jsme ji podrobili testu filmování v noci. Objekty jsou hůře viditelné, ale v podstatě až na horší podání barev v automatickém režimu vyvážení bílé jsme nic lepšího neočekávali. Sice je kamera ochuzena o podobnou funkci, jakou je u Sony NightShot, ale je tu zase k dispozici nasvětlovací dioda. Její výkon není nijak valný, ale lepší než nic. Lze ji použít zejména na velmi krátkou vzdálenost do cca 1,5 metru, pak už je osvětlení velmi slabé. Jak si můžete všimnout na testovacím záběru, kameře také trochu dělá problémy ostření, ikdyž je vzhledem k okolí objekt docela jasný.

- Noční režim [19,2 MB] - pro stažení klikněte -
- Nasvětlovací dioda [5,7 MB] - pro stažení klikněte -

Poslední dva testovací videosnímky jsou zaměřeny na zhodnocení kvality zoomu, stabilizace a rychlosti ostření. První test zahrnuje přiblížení na maximální hodnotu optického zoomu a dále je otestována stabilizace pomocí přejetí komínu směrem dolů. U této kamery nejde o nijak výborný výsledek, hlavně co se zaostření a stabilizace týče. Při tak velkém zvětšení (37x) už je nutností stativ, jinak vám integrovaná stabilizace výrazně nepomůže. Protože jde o levnější model, jedná se pouze o elektronickou stabilizaci (Electronic Image Stabilization - EIS). Její systém redukování otřesů pomocí úpravy pixelů na okrajích snímaného obrazu snižuje výsledné rozlišení, což samozřejmě snižuje kvalitu obrazu.

Rozsah ohniskových vzdáleností je 2,6 - 96,2 mm, v přepočtu na kinofilm 41,7 - 1877 mm. Už jsme v předchozích kapitolách zmiňovali horší citlivost páčky zoomu, v menu tento neduh můžete zredukovat pomocí tíi stupňů rychlosti. Naše výtka však směřovala hlavně na proměnlivé rychlosti podle toho, jak moc páčku vyhnete do strany. V tomto případě vám ani upravení nastavení moc nepomůže. Rychlost ostření jsme otestovali přechodem z velmi blízkého předmětu na nekonečno a zpět. Reakce kamery byla celkem dobrá, ikdyž ostření na nekonečno trvalo podstatně delší dobu než návrat zpět.

- Zoom a stabilizace: ohnisko 2,6 - 96,2 mm [13,8 MB] - pro stažení klikněte -
- Rychlost ostření [6,6 MB] - pro stažení klikněte -

V nastavení můžete najít i různé efekty a tím nemyslíme jen ty klasické v podobě barevných úprav (černobíle, sépie, apod.), ale i další digitální efekty, kterými lze vytvořit pěkné video s přechody už v kameře. Samozřejmě jde o slabou náhražku mnohem vybavenějších softwarových řešení, ale pro amatéry, kteří si s videem na počítači už nijak hrát nechtěji, se může jednat o užitečnou funkci. V následujícím videu tak máte možnost podívat se na dostupné efekty v tomto pořadí - bez efektů, černobíle, sépie, umění, mozaika, stmívání a stírání. Efekty se u kamery aktivují výběrem v menu a pak u nahrávání videa stiskem tlačítka Set a pohybem páčky joysticku nahoru.


- Obrazové efekty [26,8 MB] - pro stažení klikněte -

Otestovali jsme i kvalitu zvuku, takže pomocí krátkého záznamu si můžete udělat vlastní obrázek, zejména pak následným porovnáním s ostatními kamerami v testu. Hodnocení u zvuku je dost subjektivní záležitost, ovšem tentokrát můžeme s klidným svědomím označit kvalitu jako průměrnou, zejména pokud jde o výraznější šum v pozadí. Kamera umožňuje nahrávání pouze v režimu stereo (3 MB), 5.1 zvuk v nabídce nenajdete.

Rychlost kamery v režimu nahrávání videa je o něco pomalejší, než je tomu u fotografií. První video tak pořídíte za 4,3 sekundy, započetí záznamu při přechodu z pohotovostního stavu už jen 1,8 sekundy. Lepší je u záznamu videa naopak rychlost zoomu, který z nejkratšího ohniska na nejdelší přejde za 2 sekundy.

První video
5,4 s
Rychlost zoomu
3,0 s