Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer do 20 000: Canon FS11

31.7.2008, Michal Učeň, recenze
První kamerou od Canonu v našem testu je model FS11. Jde o kompaktní a energeticky úsporné zařízení umožňující záznam na paměťovou kartu nebo interní paměť. Jedná se o elegantní, designově dobře řešenou variantu, jež by měla být ideálním společníkem na cesty.

Popis a zpracování


Videokamera Canon FS11 má v našem testu jedno významné prvenství. Je totiž díky svým rozměrům 58 x 60 x 124 mm a hmotnosti 260 gramů nejmenší a zároveň nejlehčí kamerou válcovitého tvaru. Jediná kamera, která ji předstihla, je Panasonic SDR-SW20EP, která je ovšem z poněkud jiného soudku. Stává se tak ideálním společníkem na cesty, kde nebude příliš překážet a zároveň s ní lze pohodlně manipulovat. Hlavním použitým materiálem je samozřejmě plast, nic jiného v této kategorii ani čekat nemůžeme. Je dostatečně odolný i proti drobným škrábancům. Co však zaujme podstatně více, je fakt, že kamera vypadá na první pohled velmi pěkně zpracovaná. Design je podtržen použitím kombinace stříbrného a šedého nástřiku a společně s kompaktním tvarem se jistě jedná o lákavou nabídku. Ovšem možná pouze z hlediska vizáže - testy nás teprve čekají.


- Pro zvětšení klikněte -

Čelní straně dominuje poměrně malý objektiv s širokým rozsahem ohniska od 2,6 do 96,2 mm. Kamera umožňuje optické zvětšení až 37 x (s funkcí Advanced Zoom až 45 x), digitální zoom pak toto číslo navyšuje až na 2000 x. Advanced Zoom je už vlastně digitální navýšení zvětšení optického zoomu, jedná se však o úpravy s minimálním zhoršením kvality. Za objektivem je 1/6" snímač CCD s rozlišením 1,07 Mpx. Krytka objektivu je zabudovaná a otevírá se automaticky po zapnutí kamery do režimu fotografování nebo záznamu videa. Těsně pod objektivem je pak umístěn integrovaný mikrofon, konkrétně tedy dvě jeho části pro snímání levého a pravého kanálu. Posledním zajímavým prvkem přední strany kamery je nasvětlovací dioda. Ta vám pomůže při natáčení ve zhoršených světelných podmínkách, nicméně žádné zázraky nečekejte. Uživatelům jistě bude naopak chybět blesk, který by byl v případě fotografií užitečný.



Canon FS11 má velmi jednoduché a účelné ovládání, na zadní straně tak nenajdete žádná speciální tlačítka, pouze otočné kolečko se čtyřmi režimy - prohlížení fotografií, přehrávání videa, záznam videa a fotografování. Uprostřed je pak tlačítko pro započetí a ukončení videozáznamu. Trochu zvláštní je nutnost přepnout při přehrávání fotografií nebo videa do počítače na daný režim prohlížení, jinak se bude kamera chovat tak, jako by připojená vůbec nebyla. Ne příliš příjemné je také kopírování videí (neplatí u fotografií) do PC kvůli tomu, že musíte mít zapojenou kameru do elektrické sítě. Na cestách tak třeba s pouhým notebookem bez napájení nepočítejte.



Na levé straně je výklopný LCD displej s klasickými polepy od výrobce, které nás informují o hlavních přednostech kamery. Po vyklopení displeje se objeví na těle kamery další dvě tlačítka pro spuštění přednastavené funkce Easy pro automatické nastavení a úpravy v zobrazení informací na displeji. Dále zde najdete malé tlačítko pro reset kamery a tři porty - USB, vstup pro externí mikrofon a AV výstup. V dnešní době aktuální HDMI zde nenajdete, stejně tak ani komponentní výstup. Zdířka na externí mikrofon je v praxi málo využitelná, protože na kameře nenajdete žádné sáňky ani jiný způsob uchycení. Musíte tak mít stále jednu ruku volnou nebo si pomoci jiným způsobem, ovšem vždy tím bude trpět buď vaše pohodlí nebo peněženka. V levém dolním rohu je umístěn malý reproduktor, který sice nemá valný výkon ani kvalitu, ale pro kontrolu záznamu na kameře bohatě postačí.


- Pro zvětšení klikněte -

Canon na rozdíl od Sony nebo Samsungu nepoužívá dotykové displeje. To trochu zhoršuje ovládání, které není už tak intuitivní. Na druhou stranu je poměrně dobře vyřešeno díky pětisměrnému joysticku po pravé straně LCD, který je doplněn pěti tlačítky určenými k nastavení funkcí a ovládání přehrávání. Je trochu škoda, že tlačítka nejsou vůbec podsvětlena, takže ovládání v horších světelných podmínkách vyžaduje delší praxi.



Pravá strana kamery je místem, kde ji drží pravá ruka kameramana, a tak zde najdeme poutko pro její pevné držení. U zadní hrany kamery je kryt napájení z elektrické sítě a nad ním kontrolka nabíjení.


- Pro zvětšení klikněte -

Při pohledu shora jsou viditelné zejména ovládací prvky a prohlubeň pro lepší uchopení kamery rukou. Páčka pro regulaci přiblížení není přímo ideální, zejména co se její citlivosti týče. Kousek za ní je pak tlačítko pro pořizování fotografií a tlačítko pro zapnutí a vypnutí kamery s indikační diodou.



Na spodní straně je krytka baterie a také slotu na paměťové karty SDHC. Kamera má však i integrovanou paměť 16 GB, což vystačí na docela dlouhou dobu záznamu. Posledním zajímavým prvkem na spodní straně je závit pro stativ klasického průměru.




Ovládání


Umístění tlačítek i jejich popis byl již zmíněn výše, nyní se zaměříme na vlastní pohodlí uživatele při ovládání kamery. Díky velmi dobré hmotnosti a rozměrům je její držení jednou rukou bezproblémové i při delším záznamu, ovšem na druhou stranu je kamera tak lehká, že se to může negativně projevit při otřesech. Těžší kamera znamená větší stabilitu a horší mobilitu, u těch lehčích je to bohužel zase naopak. V praxi se hodí přidržovat kameru i druhou rukou, ostatně pokud budete chtít během záznamu měnit nastavení, pak vám nic jiného nezbývá.



Tlačítka na kameře jsou jinak dobře dostupná, jak jsme ale zmínili, kvalita páčky zoomu není ideální. Zpočátku nás také při testování mátlo umístění tlačítka On/Off hned vedle spouště fotoaparátu. Stalo se tak několikrát, že jsme místo snímku kameru vypnuli. Kolečko na zadní straně s integrovaným tlačítkem započetí či ukončení záznamu uprostřed je intuitivní a snadno lze mezi režimy přepínat.




LCD displej


Displej má úhlopříčku 2,7" se zobrazením snímků v poměru stran 16:9 a s rozlišením 123 000 pixelů. Ovládání je, jak jsme již zmínili, pouze pomocí tlačítek po levé straně. Kvalita displeje je celkem dobrá, barevné podání je sice slabší, ale pro orientaci při záznamu a přehrávání to stačí.




Baterie


V kameře je použita baterie typu Li-ion s kapacitou 890 mAh a napětím 7,4 V. Výrobce výdrž baterie neudává, my jsme naměřili velmi dobrých 185 minut záznamu videa v nejvyšší možné kvalitě. U nabíjení úplně vybité baterie na maximální kapacitu jsme dostali čas 135 minut (2 hodiny a 15 minut). Výdrž i doba nabíjení jsou na sobě závislé, jejich hodnoty lze ale označit za velmi dobré. Ikdyž je doba nabíjení trochu delší, v kameře na druhou stranu nebudeme muset výměňovat baterii ani při delším natáčení. Vzhledem k dlouhé výdrži vás nebude ani moc mrzet fakt, že Canon nechal baterii přesně vyhrazený prostor, takže nelze koupit jinou s větší kapacitou.



Výrobce se chlubí vylepšeným systémem zobrazování možného zbývajícího času záznamu podle kapacity baterie i ve vypnutém stavu. Z našeho pohledu nejde o nic moc převratného, protože stejnou funkci najdeme třeba u kamer Sony nebo Samsung.



Typ baterie
Li-ion
Kapacita baterie
890 mAh
Napětí
7,4 V
Výdrž baterie (kvalita XP, zapnutý LCD)
185 minut
Doba nabíjení baterie
135 minut


Kapacita média


V tomto oddíle se budeme věnovat kapacitě média, které je součástí balení. Výhoda kamery Canon FS11 je v integrované paměti 16 GB, kterou lze rozšířit o dodatečné karty typu SDHC. Už v základu ale paměť docela stačí a vydrží vám dostatečně dlouhou dobu i na záznam v maximálním možném rozlišení.



Při našem testování měla paměť kapacitu 226 minut (3 hodiny 46 minut), což považujeme za velmi dobrý výsledek. Samozřejmě nejde o kvalitu Full HD, ale pro méně náročné uživatele má kamera v tomto ohledu velké plus.


Rozhraní


Videokamera patří k těm levnějším, a tak bohužel obsahuje pouze základní výstupy v podobě USB rozhraní a AV portu. Nenajdete zde ani FireWire, S-video či HDMI. Pro základní propojení s počítačem a televizorem je to dostačující, ovšem náročnějším uživatelům asi kamera v tomto ohledu nevyhoví.



Rychlost rozhraní USB se při přenosu testovacího souboru o velikosti 700 MB pohybovala v průměru necelých 5 MB za sekundu, celková doba přehrávání tohoto souboru pak činila 141 sekund (2 minuty 21 sekund). V podstatě jde o slušnou rychlost, a tak nebudete muset zbytečně dlouho čekat, než se vám vaše výtvory zkopírují do počítače.



Menu


Menu videokamery se liší podle módu, který se nastavuje kolečkem na zadní straně. Z důležitých funkcí, které naleznete v režimu nahrávání videa, je volba scény, nastavení vyvážení bílé nebo různé digitální efekty. Pokud budete chtít přejít do podrobnějšího nastavení, pak budete muset přejet menu až na spodní položku. Zde je pak možné upravit rychlost zoomu, zapnout stabilizaci obrazu nebo třeba nastavit časování. Další záložky se věnují nastavení kamery, například jazyku, zobrazení na LCD apod.



U snímání fotografií je v podstatě menu skoro stejné. Režimy nastavení vyvážení bílé jsou totožné, stejně tak i scény. Pokročilejší nastavení je trochu ochuzeno a pak následuje opět výčet několika záložek s nastavením kamery. Nestandardní je volba režimu blesku mimo menu, který lze změnit docela rychle pohybem páčky joysticku. Stejně tak se ovládá i dioda nasvětlující scénu u videa.



Prohlížení fotografií a videa je jednoduché a lze si přepínat mezi těmi, které jsou uložené na paměťové kartě a v interní paměti. Lze si také vytvořit playlist a po zapojení kamery k výstupnímu zobrazovacímu zařízení sledovat již jen to, co opravdu chcete.

Protože je menu videokamery značně členité a rozdělené také do několika částí podle režimu, pro zobrazení jsme vybrali pouze část věnovanou záznamu videa. Upozorňujeme, že funkce nasvětlení scény diodou, manuální ostření a úprava expozice se ovládají joystickem, nikoli přes menu. Proto je v následujícím výčtu nehledejte.