Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test DVB-T set-top-boxů: vyhodnocení

2.7.2007, Radek Jahoda, recenze
Prokousali jsme se pěknou řádkou set-top-boxů pro příjem DVB-T (celkem 16 modely) a někteří z vás již mají určitě jasno. Pokud ještě ne, tak je zde závěrečné shrnutí, které těm nerozhodným jistě pomůže.
Ocenit lze na dnešním trhu přijímačů hlavně to, že je z čeho vybírat. Variabilita všech přijímačů je hodně velká, Jsou zde přijímače malé i velké, stříbrné i černé, pro 220V i 12V s externím zdrojem, které se hodí například do karavanů, jsou s displejem i bez displeje, i variabilita výstupů je značná. Zde lze vnímat vytrácení se S-video výstupu na úkor RGB. Má to nevýhodu v tom, že např. A/V receivery dokáží S-video signál přepínat, ale s RGB si již neporadí. U některých přijímačů je i YUV výstup, což je vlastně RGB, ale s jinými barevnými složkami.

Mnoho přijímačů je vybavena i dvěma SCART konektory, což usnadňuje spojení s videorekordérem. Lze tak stále využít doma se válejících VHS nebo DVD rekordérů. Otázka samozřejmě zní, zda pro tuto funkci není lepší si pořídit rovnou DVB-T přijímač s pevným diskem a funkcí nahrávání. Nepřijdeme tak o kvalitu, protože se ukládá přímo přijímaný stream v nezměněné podobě a jeho přehrávání je naprosto stejné jako u sledování živého vysílání. Oproti tomu VHS rekordér nám ořízne rozlišení na polovinu a navíc vnese do obrazu analogový šum. Získáme tak nevýhodu obojího. DVD rekordéry na tom budou podobně, pouze neztratíme rozlišení, ale následná komprese zase vnese do obrazu další "digitální" chyby. Dvakrát překomprimovaný obraz asi také nebude nic moc. Navíc se určitě nedostaneme na shodné datové toky (tedy tak nízké) jako jsou v DVB-T, zabere tedy více místa.

Žádný přijímač si neporadí s příjmem MPEG-4 formátu, což může být do budoucnosti problém. Toto vysílání se již testuje, otázka ale je, zda dojde k jeho nasazení. Osobně si myslím, že standardní vysílání v normálním SD rozlišení bude pokračovat pouze v MPEG-2 formátu, takže by to nemělo být na závadu. Jestli se dočkáme HDTV vysílání, tak bude s největší pravděpodobností MPEG-4 formát použit (ať už to bude čistý MPEG-4, nebo H.264 varianta), to bude ale určitě ještě několik let trvat. Absence MPEG-4 tak zřejmě nebude v současné době překážkou.

Zbývá snad už jen vyhlásit vítěze, cenu Best Of Test za nejlepší výkon, nejlepší ovládání a nejlepší funkce získává přijímač Technisat DigiPal 2 TX. Lze u něj vyzdvihnout i to, že neobsahuje žádné chyby, což je u mnoha přístrojů bohužel běžné.








Další cenu Trefa TV Freak dostává přijímač Topfield TF4000COT, který lze doporučit, pokud je vyžadován RF modulátor pro připojení ke staršímu televizoru bez externího vstupu (SCARTu).








Jak už jsme avizovali, tak to není úplně konec. Ještě se dočkáte několika již samostatných recenzí přijímačů, které nespadají do naší kategorie základních modelů. Stay tuned...