Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test DVB-T PCI: Hauppauge WinTV Nova-T a WinTV Nova-T-500

19.4.2007, Radek Jahoda, recenze
Hauppauge je již také na poli TV karet delší dobu, možná i proto se nám dostaly do testu 2 karty. Obě mají stejný software, liší se pouze hardwarem. Nejdříve se podíváme na nejnižší a nejstarší model WinTV Nova-T a poté na model se 2 tunery, WinTV Nova-T-500.
Instalace software, který je stejný pro obě verze karty, je příkladná. Instalátor zobrazí vše, co je nutné nainstalovat. Popisovat software je jako nosit dříví do lesa, a tak využiji už minulých recenzí. Použil jsem poslední verzi 5.2.25067 z webu výrobce, která již přímo integruje EPG (dříve se muselo instalovat zvlášť). Vzhled programu WinTV2000 vidíte na obrázku, ovládání je intuitivní a nečekají tedy na nás žádné záludnosti. Za zmínku stojí přepnutí do módu obrazu bez okrajů klepnutím pravým tlačítkem myši. Režim celé obrazovky lze zapnout tlačítkem vlevo nahoře, z obou režimů se vrátíme do základního okna prostým stisknutím tlačítka Escape na klávesnici.


Dole pod obrazem najdete 3 tlačítka, která přepínají 3 režimy:
  • TV - normální režim sledování
  • PAUSE - zastaví obraz a zapne režim timeshift, objeví se malé okno s tlačítky přehrávače, pomocí kterého lze opět spustit pokračování v místě, kde jsme obraz zastavili. Vysílání je stále nahráváno a současně přehráváno se zpožděním (lze zobrazit informaci o času nahrávky resp. zpoždění přehrávání, viz obrázek aplikace výše), analogové vysílání se nahrává do MPEG, u digitálního se ukládá přijímaný MPEG stream
  • RECORD - přepne do režimu nahrávání, objeví se panel s tlačítky pro ovládání (viz následující obrázek)

K ladění stanic a jejich správě je použito speciální dialogové okno, jehož obsah se přepíná čtyřmi tlačítky v horní části. První záložka slouží pro autoscan - prohledání celého spektra frekvencí jak pro analogové, tak i digitální stanice.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Pod tlačítkem Sources se skrývá manuální ladění. V levé části zvolíme zdroj, u analogového a digitálního tuneru je pak možnost přímo vepsat frekvenci vysílače. Zde ale máme jeden chyták - u analogu se frekvence zadává celým číslem s přesností na 10kHz (100,50MHz je tedy 10050), ale u digitálu s přesností na 1kHz (100,50MHz je tedy 100500). Je to tedy stejné jako u minulých verzí software. Naštěstí je ještě dole tlačítko Scan, které začne automatické vyhledávání a vyplňuje políčko pro frekvenci správně, takže s trochou pozornosti si toho lze všimnout.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Pod třetím tlačítkem se skrývají jen informace o hardwaru a pod čtvrtým je možnost si stanice uspořádat a některé přiřadit do oblíbených a omezit pak přepínání jen na tyto.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Ostatní nastavení mají jiné dialogové okno, které používá systém dvojitých záložek. Nastavit lze spoustu parametrů, většina z nich je ale zbytečných nebo by byla lepší zpřístupnit přímo z menu. Z těch užitečných je to např. volba OSD, dále typu deinterlace nebo vnucení poměru stran.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Dále lze nastavit adresář pro zachytávání nebo rozlišení ukládaných snímků, které nabízí ale jen "monitorová" rozlišení 640x480, 800x600 atd., klasické 720x576 zde chybí.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Pokud ale dojde k přepnutí na stanici digitální, zobrazí se i právě vysílaný a následující pořad, avšak bohužel bez diakritiky. Bez diakritiky je i EPG, který se nainstaluje do systémové lišty jako EPG Service Tool. Funguje jednoduše jako web server, v systémové liště zůstává jeho ikonka programu, k informacím se přistupuje přes webový prohlížeč. Při prvním přístupu (nebo při stisknutí Update guide) se nejprve prohledají vysílače na příjem EPG, což trvá asi půl minuty, mezitím se stále obnovuje okno prohlížeče s informací o průběhu, poté se objeví aktuální TV program. Po klepnutí na název pořadu se zobrazí bližší informace, po klepnutí na červený puntík se přidá pořad do plánovače k nahrání. Češtinu ale program stále nezvládá.

Až potud je vše stejné pro obě karty. U duální verze jsem očekával zobrazení více oken stanic najednou nebo PiP, nic z toho se ale nekoná. Jediný rozdíl je v tom, že Nova-T-500 umožňuje nahrávat dva pořady najednou.

Nastavení plánovače je součástí aplikace, vzhled ladí s prostředím hlavního okna.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Nahrávat lze jednorázově nebo denně nebo týdně, uspat počítač mezi nahrávkami přímo nelze.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Naplánované úlohy se spouštění přímo plánovačem z Windows. Je k nim tedy přístup i z ovládacího panelu.



Verze se dvěma tunery má v dodávce také program Wing, který rozšiřuje možnosti nahrávání o záznam do DivX nebo formátu pro přenosné přehrávače Apple iPod, Sony PSP nebo Creative ZenVision.


Klepněte pro zvětšení obrázku

Teletext je dodáván jako zvláštní aplikace VTPlus, pouští se také samostatně. K fungování je nutný spuštěný WinTV2000, jinak nic nepřijímá. Češtinu bohužel také nezvládá.

Hauppauge se svými kartami potvrzuje, že hardware zvládá, co se týče softwarové stránky, je to už nějaký čas horší a rozhodně by si zasloužil významnější upgrade. Také stálá nefunkčnost češtiny je už na pováženou, protože konkurenti tuto vlastnost (alespoň zčásti) implementují.

Díky BDA ovladačům fungují i alternativní programy, takže uživatel zřejmě použije tyto. Přijde tím ale zřejmě o výhodu dvou tunerů u typu WinTV Nova-T-500. Dalším řešením je použití Windows XP MCE, pro které jsou dodávány ovladače.

Hodnocení je společné pro oba přijímače:
 
 
Dobrý hardware
Čeština u EPG a teletextu
Ikona Odkaz na databázi
Chybí PiP u duální karty
Cena s DPH v době testování:
WinTV Nova-T: 1 550 Kč, WinTV Nova-T-500: 3 050 Kč


Za zapůjčení přijímače WinTV Nova-T děkujeme firmě 100MEGA distribution
Za zapůjčení přijímače WinTV Nova-T-500 děkujeme obchodu Alza.cz.