Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Telit Galileo: DVB-T přijímač se záznamem

29.9.2011, Tomáš Ligmajer, recenze
Nedávno se na českém trhu objevila novinka v podobě multimediálního DVB-T přijímače od společnosti Telit pod názvem Galileo. Dokáže nabídnout něco víc, než jeho početní cenoví konkurenti, nebo zapadne do průměru? To zjistíme v naší recenzi.
Díky zabudovanému konektoru USB 2.0 dokáže přijímač nahrávat svoje vysílání na připojený externí datový nosič (USB flash disk nebo externí pevný disk s vlastním napájením) a zvládá i přehrávání některých obrázkových, hudebních a filmových formátů.




Menu pro práci s multimédii nabízí integrovaný přehrávač médií nebo možnost nastavit funkci PVR.




Pokud je správně detekováno připojené USB zařízení, zobrazí se na krátký okamžik malá ikonka.


Výbornou zprávou je podpora souborového systému FAT 32 (i staršího formátu FAT) a NTFS zároveň. Jelikož je to vlastnost spíše dražších přijímačů, byl jsem mile překvapen. Navíc funkce pro formátování je dostupná z menu multimédií. Samozřejmostí by mělo být použití vysokorychlostního USB zařízení, aby nedocházelo ke špatnému zápisu při nahrávání. Na jednu hodinu záznamu potřebujeme přibližně 2 GB datového prostoru. Po připojení disku se v pravé horní polovině obrazovky zobrazí symbol značící úspěšné připojení.




Připojené zařízení lze naformátovat na souborový systém FAT/NTFS, důležitá je záloha dat.


Přijímač zároveň podporuje několik funkcí pro správu externích disků, ať už se jedná o výše zmíněné formátování nebo zobrazení informací o stavu disku a jeho bezpečné odpojení od zařízení.




Informační tabulka připojeného disku obsahuje několik důležitých vlastností (např. volné/využité místo a typ souborového systému).




Pokud není v USB portu vloženo paměťové zařízení během startu nahrávání (pomocí časovače), přijímač vás na to upozorní varovnou hláškou v anglickém jazyce.


Kromě časovače lze nahrávky pořizovat i běžným způsobem přes tlačítko REC. Samozřejmě je nutné připojit externí disk, aby šla funkce použít. Doba nahrávání je továrně nastavena na dvě hodiny, což nemusí vyhovovat každému. Opětovným stisknutím tlačítka REC je možné nastavit vlastní čas, případně okamžitě ukončit akci pomocí tlačítka STOP. Všechny pořízené záznamy se ukládají do sekce PVR nastavení (zřejmě špatný překlad, stejná položka zde již existuje) v menu multimédií, ta je přístupná i přes tlačítko PVR.




Tabulka nahrávání obsahuje všechny potřebné údaje (číslo a název kanálu, nahrávaný pořad, uplynulý čas, dobu a formát nahrávání nebo volnou paměť). Jestliže je tabulka skryta, informaci o probíhajícím záznamu nám značí symbol REC v levé horní části obrazovky nebo lze použít tlačítko INFO.




Během nahrávání je také možné sledovat jiný kanál ze stejného transpondéru.




Před ukončením nahrávání pomocí tlačítka STOP se vás přijímač nejprve zeptá.




V seznamu všech záznamů vidíme maximálně pět položek najednou, lze je zamknout, smazat, přejmenovat nebo zobrazit informace o nahraném pořadu a během sledování zrychlit či zpomalit 2/4/8/16/24×. V horní části je údaj o typu záznamu značící možnost přehrávání na počítači. Prvním typem je TS (*.dvr), lze přehrát pouze v přijímači nebo PS (*.mpg), lze přehrávat i na PC (odzkoušeno např. ve VLC/MPC/WMP).


Další nabízenou funkcí je časový posun (timeshift) vyžadující připojení vysokorychlostního paměťového zařízení. Nejprve se musí zpřístupnit v PVR nastavení, následně je aktivováno při každém spuštění přijímače a běží na pozadí. Kdykoli je sledovaný pořad pozastaven, zaznamenává se na paměťové médium a po opětovném spuštění pokračujeme z místa přerušení (normální rychlostí nebo zrychleně).




Časový posun se zobrazuje ve stejném okně jako běžné nahrávání.




Funkce časového posunu se musí nejprve aktivovat v nastavení PVR. Kromě toho jsou zde další vlastnosti: typ záznamu (TS/PS), úsporný režim (pokud je funkce zapnuta můžeme i nahrávat), časový posun (nastavení doby časového posunu od 10-60 minut), posun času (aktivace), volné místo pro záznam (pokud je zapnuto, data z časového posunu se ukládají na USB zařízení, v opačném případě je záznam nahráván automaticky od času, kdy je zapnuto nahrávání).


Jak bývá zvykem u většiny přijímačů, běžně obsahují několik doplňkových funkcí. Telit Galileo má v tomto směru poměrně chudou výbavu. Podle manuálu se můžete těšit na tři hry (Tetris, Snake a Othello), bohužel realita je jiná a chybí zrovna hra nejzábavnější (jak jinak), tedy Tetris.




Snake neboli had: stará klasika určitě zabaví, ale díky nepohodlnému ovládání rychle omrzí.




Othello: „jakási hra s černými a bílými kameny“.