Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Telit Galileo: DVB-T přijímač se záznamem

29.9.2011, Tomáš Ligmajer, recenze
Nedávno se na českém trhu objevila novinka v podobě multimediálního DVB-T přijímače od společnosti Telit pod názvem Galileo. Dokáže nabídnout něco víc, než jeho početní cenoví konkurenti, nebo zapadne do průměru? To zjistíme v naší recenzi.
Načtení obrazu při zapínání přijímače z režimu stand-by trvá přibližně 4–5 vteřin. Následné reakce na povely dálkového ovladače jsou okamžité a nedochází k žádným prodlevám. To se týká jak pohybu v OSD menu, tak při změně pořadu.




Obrazovka televizních programů: na levé straně je seznam všech předvoleb (maximálně zobrazí 8 položek). Vpravo se nachází okno s ukázkou právě vysílaného pořadu.




Mezi další použitelné funkce patří vyhledávání podle názvu, třídění (abecedně od A-Z/Z-A, podle volných či placených) a editace předvoleb.


Mezi jednotlivými předvolbami lze listovat velice jednoduše pomocí směrových šipek nahoru/dolu nebo ručním zadáním čísla požadovaného kanálu. Přístroj poněkud nelogicky čísluje kanály od 1000 výše. program na první pozici v seznamu má tedy číslo předvolby 1000, druhý 10001 a tak dále... Nejčastěji proto budete k přepínání kanálů využívat spíše nabídky zpřístupněné tlačítkem OK, kdy se zobrazí přehledný seznam všech předvoleb i se zmenšenou ukázkou právě vysílaného pořadu. Na tuto obrazovku se lze dostat také z hlavního menu přes položky Kanál - TV kanály. Kromě výběrů stanice zde lze upravovat nebo třídit jednotlivé předvolby. Všechny výše zmíněné operace nad televizními kanály je možné provádět také u rádiových stanic.




Vyhledávání programů podle názvu.




Stiskem čísla 1 se dostaneme k možnosti editovat předvolby a tlačítky 0-6 provádíme akce. Lze sestavit až 8 skupin oblíbených pořadů (FAV), zamknout, přeskočit, smazat nebo přejmenovat kanál.


K ovládání se nepoužívají pouze směrové šipky, ale důležitou roli zde hrají i číslicová tlačítka na ovladači. Za sebe mohu tvrdit, že je ovládání trochu nepohodlné a po delším čase otravné, jelikož s každou novou obrazovkou je funkce čísel odlišná a velmi lehce můžete ztratit orientaci. Většinu času tedy sledujete nápovědu ve spodní části obrazovky určující váš další postup.




Při smazání kanálu nedojde k jeho úplnému odstranění, ale je vložen do tzv. Recycle listu. Až zde je možné danou položku definitivně odstranit nebo obnovit.




Virtuální klávesnice poslouží k přejmenování předvoleb.




Po přepnutí programu nebo po stisknutí tlačítka INFO se ve spodní části obrazovky objeví informační lišta. Obsahuje číslo a název kanálu, aktuálně a následně vysílaný pořad s časem a několik dalších parametrů (čas, dostupnost teletextu, značku uzamčení nebo přeskočení). Doba zobrazení info lišty je nastavitelná v OSD menu.




Po druhém stisknutí tlačítka INFO se nám zpřístupní podrobné charakteristiky zvoleného kanálu, které ocení zkušenější uživatelé. Více informací o samotném pořadu lze zjistit až funkcí EPG.




Zvuk je možné zesílit standardně tlačítky VOL+/-, průběh se zobrazuje na stupnici o 25 dílcích.


Elektronický programový průvodce (EPG) představuje hlavní zdroj informací o vysílaných pořadech. Skládá se ze tří základních částí. Vlevo nahoře je seznam televizních stanic, naráz zobrazí 6 položek. Vpravo se nachází datum, čas a název právě vysílaného a následujícího pořadu. Spodní polovinu obrazovky zabírá televizní program zobrazující pět následujících pořadů. K ovládání se opět využívá čísel, detailní popis vybrané položky lze zobrazit tlačítkem 3. Velmi často docházelo k situaci, že se položky v televizním programu načítaly se zpožděním (2–3 vteřiny, v tom lepším případě), několikrát se dokonce nenačetly vůbec a přijímač jsem musel vypnout a zapnout (nejčastěji po několika hodinovém provozu).




Rozložení EPG, tlačítkem REC lze nastavit časovač, případně tlačítko OK pro upozornění na vybraný pořad.




Detailní informace zvolené položky, čeština funguje na výbornou i zde. Na výběr je krátký nebo rozšířený popis (trochu netradiční je posouvání textu šipkami do stran, místo nahoru/dolu).


K dispozici je také český teletext, jehož detekce je automatická. S diakritikou není problém, horší je to s jeho rychlostí (podobně jako u EPG). Načtení úvodní stránky trvalo průběžně kolem 5 vteřin u všech kanálů.




Ukázka teletextových znaků na straně 898.




Takto vypadá úvodní stránka teletextu kanálu ČT24.


Nakonec si popíšeme některá další tlačítka se speciální funkcí, která jsem dosud nezmínil: Recall (přechod z aktuálního na předcházející sledovaný kanál), TV/Radio (přepínání televizních a rádiových stanic), Audio (na výběr je režim stereo, levý/pravý kanál a zvuková stopa), SUB-T (zobrazení titulek vypnuto/standard/teletext) a celá sekce určená funkci PVR (o té více v následující kapitole).




Nastavení zvuku: k dispozici je česká stopa a režim stereo/levý/pravý.




Skryté titulky se zobrazují správně. Háčky a čárky jsou dobře čitelné.




Pokud v průběhu spuštěných skrytých TXT titulků stisknete tlačítko OK, ovlivníte tím barvu pozadí titulků.




Lze ji regulovat ve čtyřech krocích od zcela černé přes dvě úrovně průhledné šedé až po variantu zcela bez pozadí, kdy je v popředí obrazu pouze samotný text (to je už někdy důsledkem horší čitelnosti).