Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Telit Galileo: DVB-T přijímač se záznamem

29.9.2011, Tomáš Ligmajer, recenze
Nedávno se na českém trhu objevila novinka v podobě multimediálního DVB-T přijímače od společnosti Telit pod názvem Galileo. Dokáže nabídnout něco víc, než jeho početní cenoví konkurenti, nebo zapadne do průměru? To zjistíme v naší recenzi.
Samotné zapojení přijímače je bezproblémové, komplikací může být snad jen přílišná blízkost konektorů výstupu anténní smyčky a Scart. Pokud však výstup VF signálu pro další zařízení nepotřebujete, nijak tuto drobnou vadu nepocítíte, konektor pro vstup antény je od Scartu již dostatečně daleko. Vrhneme se tedy na instalaci a nastavení. Při prvním spuštění je k dispozici obrazovka pro výběr země a jazyka OSD menu, dál se dostaneme potvrzením volby Hledat. Následuje spuštění automatického vyhledávání televizních a rádiových programů, vše je hotovo během 50 vteřin. Tím je dokončena prvotní instalace a dojde k přepnutí na první nalezenou předvolbu.




Úvodní instalační obrazovka umožní nastavení jazykových vlastností: region (celkem 18 světových oblastí v čele s Českou republikou, převládají evropské státy, ale na výběr je i Argentina, Austrálie, Taiwan nebo Vietnam) a jazyk OSD menu (sedm evropských jazyků).




Přehledný průběh vyhledávání.


Nyní se můžeme vrátit do hlavního menu. Vzhled je poměrně triviální, přičemž úvodní okno OSD menu je rozděleno do pěti základních částí:
  • Kanál
  • Instalace
  • Nastavení
  • Nástroje
  • Média+



Jak je patrné z obrázků, v OSD menu převládá fialová barva. Ovládání je klasické pomocí směrových šipek a označené volby jsou rozlišeny žlutým pruhem. Lokalizace do češtiny a zobrazování diakritiky je bezchybné. Samozřejmostí je informační lišta s nápovědou na spodním okraji, i přes to bývá ovládání v některých částech lehce problematické a nepohodlné (funkce EPG nebo editace kanálů), více v následujících kapitolách.


Nyní se pojďme podívat, jaké další možnosti nastavení Telit Galileo nabízí. V sekci Instalace lze opětovně spustit automatické vyhledávání televizních a rádiových programů, případně pokud znáte parametry kanálu, je vhodné využít funkci skenování (manuální vyhledávání). Třetí položka je nastavení tuneru, umožňující regulovat jeho zesílení.




Automatické vyhledávání: na výběr jsou dvě možnosti, Reinstall (smaže všechny nalezené předvolby a nahradí je nově nalezenými) nebo Update (doplní nové položky, pokud existují).




Funkce skenování kanálu: vyhledávání nové položky je prováděno manuálně, buď podle kanálu, nebo frekvence. Současně se zobrazuje i kvalita a intenzita signálu.


Jakmile máme naladěny všechny dostupné programy, nastává ideální čas pro průzkum sekce nastavení. Nalezneme zde položky:
  • OSD jazyk
  • TV systém
  • Region a čas
  • Nastavení časovače
  • OSD nastavení
  • Dětská pojistka



TV systém: představuje doplňkové nastavení televizoru a umožňuje nastavit mód displeje (PAL/NTSC), vzhled ukazatele (4:3 LB/4:3 PS/16:9 PB/16:9 AUTO), video výstup (RGB/CVBS), LCN mód a auto stand-by.




Region a čas: samotný region byl vybrán už při úvodní instalaci přijímače a podle něj dojde k nastavení časového pásma, je však možné využít manuálního nastavení, případně umožnit permanentní zobrazení času, jež je po instalaci vypnuto (to bych nedoporučoval, jelikož při sledování televizního vysílání může rušit).




OSD nastavení: trochu překvapivě je zde možnost nastavení zobrazování titulek (vypnuto/standard/teletext). Následují běžné vlastnosti, jako délka zobrazení informací o kanálu (od dvou sekund až po dvě minuty), intenzita průhlednosti OSD menu (10–50 %) nebo položka pro obnovení původního nastavení OSD menu.




Dětská pojistka: kromě možnosti uzamčení celého menu, nabízí i známou funkci pro zamčení jednotlivých kanálů (podle věku nebo manuálně). Kdo by neodhadl defaultní heslo, může ho dohledat v manuálu a následně změnit.




Programový časovač.


Poslední položkou v menu nastavení je časovač. Nepostradatelná funkce každého přijímače pro nahrávání oblíbených pořadů i za vaší nepřítomnosti. Telit Galileo zpřístupňuje maximálně 8 časovačů, což není moc, ale pro běžné potřeby je to dostačující. Navíc pro každou položku lze nastavit následující údaje: mód (jednou, denně, týdně, měsíčně), servis (televizní nebo rádiové stanice), nahrávaný kanál, datum, čas a libovolnou délku nahrávání. Rezervaci pořadu lze provést i v elektronickém programovém průvodci (EPG).




Kromě klasického programového časovače se zde nachází možnost spustit automatické vypnutí přijímače po uplynutí nastavené doby, na výběr je 10, 30, 60, 90 a 120 minut. Navíc je vidět odpočítávání se zbývajícím časem.




Možnost automatického vyhledávání nových verzí softwaru nebo televizních a rádiových stanic při vypnutém/zapnutém přijímači. Tato funkce však v ČR momentálně není využitelná (v DVB-T MUXech nejsou vysílána data pro aktualizaci přijímačů).


Na závěr této kapitoly menší zmínka o možnosti aktualizace softwaru. Přijímač nabízí hned několik způsobů pro nahrání novější verze, například pomocí připojeného USB disku nebo automatické nastavení aktualizací softwaru i programů v určitý čas. Žádné novější verze ale nejsou k dispozici.




Přehledné okno shrnující informace o přijímači.