Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
3.6.2009, Radek Jahoda, recenze
Pokud chceme pokročilý střihový software na video, tak buď musíme sáhnout hodně hluboko do kapsy a vytáhnout desetitisíce, nebo se omezit funkčností použitím nějakého jednoduššího programu pro domácí použití, nebo použít jediný software zdarma - Cinelerra.
merlins (4) | 24.7.200912:55
Zdravim ,
Kino je nastroj pro absolutne jednoduche ulozeni Iee1394 na HDD + nejeke male upravy.Nemyslel jsem , ze je to vhodne pro strih, Kino je to co je ­( a aspon funguje skoro vsude ­).

Ohledne tech mpeg2 ­- pouzivate mjpeg driver z sf ? nebo nejaky placeny primo k Vegasu ?

Linux delam celkem hodne dlouho a moc free programu na strih neni.
Odpovědět0  0
LPK_CZ | 24.7.200914:49
Ve vegasu pouzivam pro render primo implementovany MainConcept ­(myslim ze to je Pro­) a jsem s jeho vyslednou kvalitou naprosto spokojeny ­(je nutne rucne doladit parametry­). Co se tyce linuxu ­(a i windows­) tak skutecne free programu pouzitelnych pro strich videa je jako safranu a Cinelrra a Kdenlive patri k tomu nejlepsimu. V linuxu pro enkodovani pouzivam jen to co je mozne a to budto ffmpeg a nebo mpeg2enc a at delam s nastavenim cokoliv tak na stejnem bitrate nedostanu ani z 50% takove vysledky jako u toho MainConceptu a uprimne renderovat to spatky do DV ­(ikdyz takrka bezestratove­) a pak se prepinat zase do woken a tam to renderovat treba v Tmpgenc do mpeg2 to se mi fakt zda donst krkolomne ... ­(ve wine se mi ho nepodarilo rozbehat­).
Odpovědět0  0
merlins (4) | 24.7.200915:02
Koukněte se na http:­/­/appdb.winehq.org­/ , kde je celkem slušná databáze toho co pod Wine běží. Dají se tam najít i návody jak a proč. Nevím jak je to pro Váš Ubuntu , já používám od roku 2003 Suse nebo Fedoru , pravdou je to , ze Wine občas stávkuje , ale tuším , že Vegas je tam podporován. Popř. se kouknout někde na forech na http:­/­/www.abclinuxu.cz
Odpovědět0  0
LPK_CZ | 24.7.200915:27
samozrejme ze databazi znam a obcas tam mrknu jestli se neco nezmenilo ... ono Vegas podporovane je, lze jej nainstalovat i provozovat, akorat to ma jednu malinkou a nevyresitelnou vadu na krase a to je ze nefunguje nahled kompozitu, zobrazuje to jen cernou obrazovku. Je to zajimave, protoze napriklad nahled timeline funguje korektne.

Kdyz jsem zacinal s linuxem tak to byla prave Fedora 3, pak take Suse, ale nevim to mi nijak neprirostlo a nakonec uz leta pouzivam Ubuntu od 4.10 a jsem spokojeny ­(relativne­) ma sirokou uzivatelskou zakladnu a perfektni forum a podporu ...
Odpovědět0  0
merlins (4) | 24.7.200915:47
neco podobneho mi delala NVIDIE , na Kaffeine DVB­-S , kdy jsem se s tim mel podobne problemy.V mem pripade to delal RC kernel , s moduly od Nvidie.Nektere NVidie a ATI jsou na Linuxu celkem zaklete.

:­) no ja od Suse 8 pres RH 8,9 , pak FC1­- FC6 , potom jsem FC platformu opustil a vratil se k Suse , ten je na tom s podporou a forem podobne jako Ubuntu. Fedora vydavala az moc novinek a diky tomu cele prostredi padalo na pusu. Faktem je to , ze FC je testovaci verze pro RedHat , ale i tak je Suse posledni dobou STABLE nez FEDORA.
Odpovědět0  0
nd76 (3) | 24.7.200920:43
tak sem ted koukal na to winehq a zkusim to zase :­) naposledy jsem to zkousel to je mozna 2 roky, jakou verzi vegas pouzivate? ja uz se v tom pomalu prestavam orientovat v tech radach
Odpovědět0  0
LPK_CZ | 24.7.200912:15
Predne MIKU, klobouk dolu pred tebou samim, tva cinnost na tomhle serveru + filtry do vegas a ted i prace v linuxu. Palec nahoru ... :­-­)

Linuxem se zabivam jiz drahno let a strihem videa taky ­(amatersky­). Musim rict ze muj 100% favorit je stale Vegas a to jiz od dob 4 se kterou jsem se na tomhle serveru seznamoval.

Co se tyce Cinelerry tak ta ma dle meho nazoru dost zmatene pouzivani prolinacek + stmivacek ... stabilita na mem Ubuntu 8.10 32­-bit je tak 80%, ale ma dobrou funkci automatickeho ukladani a pri padu a znovu nacteni se projekt objevi na posledni editovane pozici, takze to je celkem dobra ficura. bohuzel se mi zda ze cely projekt tak nejak stagnuje a vyvoj se moc nehejbe, spousta detajlu ktere nejsou doresene bylo v clanku popsano. Dalsi vec ktera mi vadi, je spatny vystup do mpeg2 proste enkodovat scenu s chvejicim se listim na stromech je neskousnutelny a nevyresitelny problem ­(stejne i na Kdenlive­).

Kdenlive pouzivam docela rad, dost se podoba prostredim Vegasu a prace v nem je mnohem intuitivneji nez v Cinelerre a to nemluvim o lokalizaci do cestiny. Je zde mnohem jednodussi implementace efektu a i strih na timeline je podle me mnohem pohodlnejsi. Opet poskytuje vse podstatne k beznemu strihu a zpracovani videa vsetne korekci efektu a i klicovani barev. Ma celkem slusne rozjetou moznost doinstalovavani funkci primo on line z programu. Osobne tento projekt stavim hodne vysoko a nebyt zase mizerneho enkodu do mpeg2 tak se da mluvit o zadarmove a jednodussi nahrade Vegasu na linux platforme ­(Vegas bohuzel pod vine nefunguje korektne­).

Kino je nastroj uplne jineho razeni a pro nejaky strih videa naprosto nedostatecny ...
Odpovědět0  0
merlins (4) | 12.7.200921:35
Dobrý večer ,
zkoušel jsem jak Cinerellu , tak i KDEENLIVE , obě trpí spoustou neduhů , to co na Linuxu funguje pro IEE1394 je apliakce KINO. Ta aspoň funguje jak má , nepadá. Kodeky jak bylo zmíněno v textu jsoo odvislé na instalaci kodeků , které lze instalovat na Linux. Já používám Linux od roku 2002 a Cinerella běží sama ve svém prostředí , ale KDEENLIVE potřebuje pro svůj chod KDE ­( 3.5.2 , 4.3.1 ­) , ale stable verze KDEENLIVE zatím není. Má problémy s ukládáním atd. Na rychlý střih je KINO. Kdenllive je celkem slušně náročný na systémové prostředky na RAM i na CPU. Cinerella je stabilnější , ale i ta má probblémy při svém importu exportu.
Z.
Odpovědět0  0
nd76 (3) | 3.6.200913:45
shanim neco rozumnyho na strihani uz asi dva roky. potkal sem cinelerru, ta vypada velmi dobre, ale stabilita nic moc, nevim jestli to neni tim ze mam Gnome. Pred tydnem jsem zkousel kdenlive, a to konecne zacina vypadat tak jak si strih predstavuju. opravdu vam to jeste nepadlo? me pri kazdym pokusu po kazdem upgrade, ale jak rikam mam gnome a verim ze to muze byt tim...
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 3.6.200914:06
Tim gnome to nebude, to s tim vubec nesouvisi, nepouziva zadne knihovny Gnome ani GTK. Mne se to seklo akorat pri prehravani s nastavenym driverem pro audio alsa, pres OSS ale jede v pohode, nezkoumal jsem proc. Jinak mi nespadl ani jednou. Pravda ale je, ze mi k srdci neprirostl, udelal jsem jen jeden projekt a tim to skoncilo.
Odpovědět0  0
nd76 (3) | 3.6.200914:26
ja sem kdysi zkousel ve win vegas.. a tak nejak clovek uz nechce zkoust nic jineho, zkousel jste uz kdenlive?
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 4.6.20097:30
Zatím ne, ale chystém se a určitě zde o tom napíšu.
Odpovědět0  0
artam (54) | 3.6.200912:05
??? ­"v současné době není v Linuxu podpora pro H.264 ve variantě AVCHD implementována vůbec­"

Mike, toto tvrdenie je nutne upravit, pretoze je lzive. Podpora h.246 nema s Linuxom ako takym nic spolocne. Tak isto pojem ­"implementacia­" je mierne mimo.

Je to len zalezitost kodekov a schopnost software tieto kodeky pouzivat. Ze to Cinelerra nevie neznamena, ze toho ­"Linux­" nie je schopny. Prehravat AVCHD­/h264 ide bez problemov napriklad vo VLC, alebo Mplayeri, atd.

Keby sme isli do dosledkov, tak to ide aj cez Media Player Classic HC vo Wine. :­-)
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 3.6.200914:01
Ja mam zkusenost jinou ­- z moji AVCHD kamery neprehraje video ani VLC, ani mplayer ani gstreamer a ani MPC Home Cinema. Jediny mplayer hlasi proc ­- presne si nepamatuju cely, ale je to neco jako ­"unsupported feature found ....­". Jinak Adobe Premiere, Sony Vegas, Ulead funguji v pohode, takze to je opravdu implementaci H.264 ve vsech tech programech ­(taky vsechny pouzivaji stejny dekoder­). H.264 v kamerach neni to same co x.264 a kdyz se podivam po forech, tak se to tam timto hemzi vsude, takze tvrzeni to lzive urcite neni.
Odpovědět0  0
artam (54) | 4.6.200912:05
Skusil si posledny build VLC 1.0.0 rc2 ?
Odpovědět0  0
vlada (41) | 7.6.200921:28
No já jsem to tedy naposled zkoušel někdy před rokem a AVCHD video z kamery Panasonic hrálo v MPlayeru, VLC i přes ffdshow. Naopak nefungovale ve Vegasu a musel jsem to převést do AVI a dekódovat ve Vegasu pomocí ffdshow.

Dlouhou dobou byl zádrhel v PAFF prokládání, které libavcodec ­(FFmpeg­) neuměl a všechny kamery to používaly. Ale tohle už je víc než rok vyřešené. Pokud ale používáš Ubuntu, tak tam je nějaká prehistorická verze MPlayeru. Možná i další knihovny jsou zastaralé a v tom bude ten problém.

Mimochodem na některých grafikách nVidia by dokonce v Linuxu mělo fungovat i dekódování přes GPU.
Odpovědět0  0
artam (54) | 9.6.200915:22
Tak som si to overil. Zrejme budes mat u AVCHD problem s profilom BDAV, v ktorom je muxovane h.264 video v mp4 kontajneri ­(bezne z kamier­). Je to ale problem dotycneho softveru otvorit elementary stream v BDAV profile, nie je to problem h.264 kodovania ako takeho. takze za tvrdenim o ­"lzivosti­" si musim stat ;­).
Pomoc je vsak jednoducha ­- remuxovat video stream ­(h.264­) z BDAV profilu na obycajny High profil level 4.1 a nechat to v m2ts. S tym by si mala uz poradit vacsina softverov.
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 9.6.200921:02
Tak už jsem to vyřešil, mplayer z prosince nefunguje, teď mám z května a ten už funguje. A funguje i poslední VLC. Chyba byla v nepodporovane funkci v implementaci H.264. V článku to upravím, ať je to aktuální.

A nelžu ­- lež je vědomé uvádění nepravdy, pouze jsem se mýlil a mýlit se je liské, to je rozdíl ;­) Lhaní nech politikům...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.