Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Střih videa alá Pinnacle Studio 12

24.9.2008, Radek Jahoda, recenze
Když některý software dosáhne čísla verze 12, většinou to značí, že má za sebou dlouhou historii. To je u nelineárního střihového videoeditoru Studio od firmy Pinnacle naprosto pravda. Jaká je verze z číslem 12? Podíváme se přímo na nejvyšší verzi Ultimate.
Pinnacle Studio 12 jsem měl možnost používat více než měsíc (díky!) a za tu dobu jsem konečně sestříhal čekající videa. Na jednu stranu tak musím říct, že po prvotním tápání jsem se s ním docela sžil, což nebylo ani nakonec ani tak těžké. Studio nabízí vše, co deklaruje, od jednoduchosti používání až po poměrně široké možnosti. Vyzdvihnout lze hlavně podporu formátů, když ladem nezůstane pro žádné videokamery. Ale to už všechno víme, popis vlastností i způsob práce máme za sebou, i když jsme samozřejmě nemohli obsáhnout vše.

Bohužel musím ale také říci, že Studio potvrdilo i pověst, která mu předchází. Problémy na sebe nenechaly dlouho čekat. Hned při prvním projektu jsem se ho pokusil uložit do adresáře D:Video, ale čekala na mne hláška "Projekt nelze uložit". Zkusil jsem to tedy na disk C:, ale se stejným výsledkem. Pokus o restart počítače a zkusil jsem to znovu, stále stejný výsledek. Nakonec jsem podlehl a zkusil uložit projekt do původně nabízeného adresáře do Mých dokumentů, kde se to zdařilo. Hmmm, kde může být problém? Nakonec jsem pracoval tam, ale po čase mi to nedalo a zkusil to opět na disk D:. Tentokrát bez problémů...

Studio jsem nainstaloval do standardní cesty do "C:Program files...", kde již nemám příliš místa (obzvlášť po instalaci tohoto programu) a po čase asi u třetího projektu se objevil znovu problém s ukládáním. Tentokrát ale na vině bylo to, že došlo místo na disku. Studio si renderuje soubory videa i zvuku do jednoho Temp adresáře (primárně na disku C:, ale jde změnit), který narostl do velikosti pár GB. Takže nezapomenout mazat tento adresář, což lze i přímo z menu programu (pro otevřený projekt nebo ostatní projekty).

O nabírání videa jsme již mluvili, ale ještě připomeňme, že je vždy vytvářen jeden soubor a jsou detekovány scény v tomto souboru. Pokud ale potřebujeme vytvořit pro každou scénu jeden soubor, tak máme smůlu. Já měl smůlu i v tom, že pro data mám partition v Linuxovém formátu Ext3 a Studio nechtělo vytvořit větší soubor než 4 GB. Musel jsem tedy nahrát video v jiném programu. Při importu do Studia nastane další nepříjemnost - začne si skenovat všechny soubory pro případné scény, což trvá hodně dlouho - projít několik (desítek) GB zabere nějakou chvíli (desítky minut), po kterou se musí čekat na dokončení. I při listování v seznamu (šipkami se pohybujeme po stránkách s jen několika klipy) trvá často přechod na další stranu docela douho. Ostatně systém listování také není nejvhodnější, najít klip na disku tímto způsobem docela trvá. Posuvník by byl vhodnější, ovšem při této rychlosti načítání by to možná bylo ještě horší. Po prvotním načtení už ale vše běží normálně.

Další skenování nastane při otvírání projektu, kdy si vytváří audio peaks pro video soubory, které jsou v projektu. To může trvat i několik minut.

Když jsme u té rychlosti, práce s HD videem vyžaduje opravdu rychlý systém a hlavně hodně paměti. I na počítači s 2 GB paměti a Windows XP se snadno dočkáte hlášky od systému "Virtual memory too low. Increasing ...." Náhled navíc není přímo v reálném čase, protože si Pinnacle generuje spoustu věcí do dočasných souborů.

Naopak přímo střih a práce s časovou osou je bez problémů. Tam vše funguje jak má a i samotný styl práce je intuitivní. Výrobce nezatěžuje uživatele zbytečnostmi, v časové ose je striktně dodržováno rozdělení stop a jejich označení nenechá na pochybách, k čemu slouží. I přes to, že jsem zvyklý pracovat s více (hlavně video) stopami, tak pro střih domácího videa bez složitých kompozicí postačuje. Navíc jednoduchost je zde na prvním místě, takže je to pochopitelné.



Trochu zklamán jsem byl nabídkou efektů a hlavně témat koláže, menu, titulků a hudby na pozadí. Ty vyčerpáte velmi rychle, v podstatě ty pěkné, vhodné pro domácí video jsem vyplácal na 10 projektech. Představoval bych si těchto témat spíše stovky než jen 10-20 (ale konkurence na tom není lépe). U verze Ultimate částečně tento problém řeší přibalené 3 pluginy od jiných výrobců - ProDAD VitaScene, Magic Bullet Looks a Boris Graffiti. Ne ale pro hudbu na pozadí, menu a koláže. Pokud chcete více, musíte sáhnout po doplňcích HFX 1,2,3 a RTFX 1,2 a Premium Pack 1,2, které ale stojí každý kolem 1700,- Kč, což je pro domácího uživatele docela dost. V každém balíku ale dostanete kolem 400 efektů, což je parádní porce.

Jistá omezení je nutné přijmout při exportu na (DVD) disk. Studio dokáže generovat pouze jeden titul, do kterého lze vložit kapitoly. To může být určité omezení, když na disk nedáte například více od sebe tématicky nebo časově oddělená videa. Samozřejmě to lze částečně simulovat pouze kapitolami, návratovými skoky a lze použít i vnořená menu.

Má oblíbená činnost, vygenerovat si druhý zvuk bez hudby na pozadí, také dostala vážné trhliny. Při exportu samotného zvuku se pravidelně stává, že ve vygenerovaném souboru chybí konec. přitom celý renderovací proces doběhl až na konec. Řešením bylo vygenerovat opět vše včetně videa, což ale trvá mnohem déle.

Další problém, na který jsem narazil, bylo cyklické opakování části zvuku po exportu na DVD disk. Představte si situaci, že si pustíte hotové video, to normálně běží, ale najednou se zvuk zastaví a asi desetkrát se opakují poslední dvě sekundy, zatímco video běží dále. Další vygenerování toto napravilo, ale kdo ví, kde to je ještě, aniž bych si toho všiml.

V neposlední řadě musíme zmínit, že výjimkou nejsou ani pády celé aplikace. Stávalo se to v podstatě nahodile, takže nelze říci, že to způsobuje nějaká specifická funkce. I když na jednu si vzpomínám - při projektu s českým názvem (paradoxně si ho tak pojmenuje Studio samo - jako Můj film), padne aplikace při exportu na Blu-ray nebo AVCHD disk. Pinnacle toto částečně řeší obnovením projektu při prvním spuštění po pádu, ale ne vždy je k dispozici poslední provedená akce. Tento problém ale trápil i minulé verze, takže to chce počkat na aktualizace.

Máme před sebou dvě otázky. První je, zda se vyplatí koupě Studia 12. Pro někoho, kdo chce teprve začít se střihem a nechce mu obětovat svůj veškerý volný čas, je Studio dobrou volbou. Nabízí jednoduchou obsluhu a po zvládnutí základů i poměrně dobré možnosti střihu. Navíc je zcela počeštěn včetně nápovědy a návodu, což je pro mnoho lidí určitě velké plus. Ten, kdo se chce věnovat střihu více, by se ale raději měl porozhlédnout po jiných programech, které jsou blíže profesionálním produktům. Studio by ho díky svému striktnímu zaměření asi omezovalo.

Druhá otázka je, zda se vyplatí upgrade pro stávající uživatele. Odpověď je zde těžší, protože záleží na požadavcích uživatele. Pokud by chtěl zůstal u stejného produktu a stříhat například HDV nebo AVCHD formát kamer, tak rozhodně ano. Pokud ale do teď vydržel bez funkcí, jako je koláž nebo klíčování hlasitosti zvuku, vydrží bez nich asi i dále. Kdyby byl k dispozici mnohem větší počet témat koláží, byla by situace asi jiná. Ale to už je spíše na každém individuálně.

A pády aplikace? To je bohužel klasický problém tohoto výrobce u prvních verzí, takže věřím, že se tyto nepříjemnosti Pinnacle podaří časem odstranit. Minulost ukazuje, že se snaží a z velké části se mu to i daří.

A kolik to vše stojí? Základní verzi Studia 12 bez podpory AVCHD, Blu-ray a prostorového zvuku dostanete za 990,- Kč vč. DPH, verzi Plus s HD podporou za 1790,- Kč a Ultimate za 2290,- Kč. Pokud připočtete další peníze za efekty HFX a RTFX po 1790 a Premium Pack za 1290 (což není nezbytné, ale hodně vhodné), tak se můžete dostat až na cenu přes 13 tisíc Kč. A to už je až příliš pro domácí hobby, takže asi málokdo si koupí celý balík.

Pozn.: Po dokončení této recenze se objevila aktualizace Studia 12 označená jako beta verze, která řeší některé problémy, například pád při exportu na Blu-ray u českých názvů projektu, a přidává i další funkce, například podporu pro video z kamer Sanyo Xacti nebo podporu kodeku AVC1. Kompletní seznam oprav pak najdete na stránkách EXACu.


Široká podpora formátů včetně HD
Chyby v programu, občasné pády
Jednoduchost
Nízký počet efektů a témat v základu
Kompletně v češtině
Náročnost na pevný disk
Cena v době testování: 990 až 2290 Kč s DPH


Za zapůjčení děkujeme firmě EXAC s.r.o