Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Střih videa alá Pinnacle Studio 12

24.9.2008, Radek Jahoda, recenze
Když některý software dosáhne čísla verze 12, většinou to značí, že má za sebou dlouhou historii. To je u nelineárního střihového videoeditoru Studio od firmy Pinnacle naprosto pravda. Jaká je verze z číslem 12? Podíváme se přímo na nejvyšší verzi Ultimate.
Studio patří mezi produkty, které umožní provést celý proces zpracování videa v jednom programu. Rozdělen je do tří kroků, jejichž posloupnost se volí pomocí záložek v horní části okna:
  1. Nahrávání - zachytávání videa z externích zdrojů, ať už analogových nebo digitálních
  2. Editace - samotný střih, přidání efektů, titulků, zvuku, grafiky, menu
  3. Export videa - vygenerování videa ve zvoleném formátu a na zvolené médium

Systém práce tak zůstává stále nezměněn již od prvních verzí. První krok pro zachytávání a nabírání videa z kamery je toho hlavním důkazem. Při nabírání z kamery se stále tradičně zobrazuje vyobrazení kamery s ovládacími tlačítky. Již ale nejde o realistické foto či vyobrazení, ale spíše o ilustraci, které záměrně dominují ovládací tlačítka a displej. Je také možné, že se v některé z dalších verzí tato kamera ztratí, jak se přechází od páskových kamer k záznamům na pevné disky a paměťové karty, kde již nejde o nabírání videa, ale o pouhé zkopírování souborů.


Nabírání video z DV kamery, pro zvětšení klepněte

Nabírání funguje stále stejně do jednoho souboru, v kterém se detekují scény podle času záznamu. Na souborovém systému NTFS lze pořizovat větší soubory než 4 GB, u FAT je omezení na tuto velikost. To platí i pro Linuxový souborový systém Ext2 nebo Ext3, který sice dovoluje větší soubory, ale Studio ho nepozná a stále bude platit omezení na velikost souboru 4 GB.

Nabírat video můžeme buď přímo v DV formátu, což bude asi nejčastější, lze ale využít i převod rovnou do MPEG v reálném čase. Pro další střih je ale lepší zachovat původní kvalitu v DV formátu. Převod do MPEGu pak provedeme při exportu videa.

Nahrané soubory jsou vloženy do seznamu nazvaném Album, kde se lze pohybovat jak po souborech, tak po klepnutí na soubor po scénách v tomto souboru. Pokud bychom naimportovali soubor, u kterého ještě nedošlo k detekci scén, tak musíme počkat na jeho provedení.

Ale to už jsme ve druhém kroku úprav - Editaci.