Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Střih videa alá Pinnacle Studio 12

24.9.2008, Radek Jahoda, recenze
Když některý software dosáhne čísla verze 12, většinou to značí, že má za sebou dlouhou historii. To je u nelineárního střihového videoeditoru Studio od firmy Pinnacle naprosto pravda. Jaká je verze z číslem 12? Podíváme se přímo na nejvyšší verzi Ultimate.
Pojďme se podívat na Pinnacle Studio 12, konkrétně nejvyšší verzi Ultimate, v praxi. Program je dodáván (na software) v docela velké krabici, která snese srovnání s krabicemi pro TV karty.



Kromě dvou instalačních disků totiž dostaneme i velmi podrobný manuál, který nás obeznámí se všemi funkcemi Studia 12. Je společný pro všechny 3 verze. Je ale pouze v angličtině, což lze akceptovat u složitějších střihových programů, kde se rozumí již určitá kvalifikovanost uživatele. U programu pro domácího uživatele, který nemusí mít znalosti vůbec žádné a navíc nemusí umět anglicky, je to docela zásadní nedostatek. Alespoň kratší verze by neškodila. Pochválit ale musíme českého prodejce, který nabízí ke stažení 440-stránkový návod.

Dále v krabici najdeme rozkládací návod pro použití přídavných pluginů Boris Graffiti, ProDAD VitaScene a Magic Bullet Looks. Ten je v mnoha jazycích a zde již čeština nechybí. Dále je zde malá knížečka s informacemi o podpoře. Ta je ale dostupná jen pro registrované uživatele. Žlutý arch papíru pak obsahuje informace o převodu obsahu z předchozí verze Studia do dvanáctky, ta je ale opět jen v angličtině.

U verze Ultimate je pak přibaleno zelené plátno, které slouží pro natáčení se zeleným pozadím a klíčování pomocí této barvy.



Asi jediný zádrhel instalace je vyndání instalačního DVD z obalu. Obě média (hlavní je DVD a druhé s pluginy je CD) jsou v papírovém tvrdém obalu a vůbec se jim nechce ven. Pokud jsem strčil prst do díry uprostřed disku, obal se natáhl a tlačil na jeho okraje a nešel ven. Vyklepat také nešel, vyjel jen o kousek a zasekl se za protilehlý obal. Nakonec musela vzít za své má zásada nesahat na spodní stranu disku prsty, takže došlo na kruté uchopení mezi dva prsty a doslova vyrvání z obalu. Jinak má instalace tradiční průběh, je nutné zadat sériové číslo a pak se již vše provádí automaticky.

Ovšem, jak je již u Pinnacle zvykem, celý proces trvá docela dlouho, za což může množství kopírovaných dat. Celkem zabere instalace přes 1 GB, z čehož na samotné Studio připadá necelá polovina, zbytek zabírají data pro SoundStage, což je generátor hudby na pozadí. Navíc lze nainstalovat Pinnacle Instant DVD Recorder, který si vezme dalších cca 80 MB. Využít můžete i SureThing Express Labeler, který má jen několik MB.

Pokud nainstalujete přídavné pluginy, počítejte s dalšími 300 MB pro Boris Graffiti, 120 MB pro ProDAD VitaScene a Magic Bullet Looks se spokojí již jen s 10 MB.

Při instalaci (a při prvním spuštění) jste vyzváni k registraci, kterou získáte aktivační klíč. Tu lze provést pouze po internetu, nemusíte mít ale připojen přímo počítač, na kterém chcete Studio používat, registraci lze provést i z jiného počítače. Internet ale vynechat nemůžete.

Registrace je nutná i pro aktivaci některých funkcí. Například export zvuku ve formátu Dolby Digital (AC3) bez registrace nevyužijete, dále registrací získáte další efekty (registraci jsem neprováděl, abych nezavřel tuto kopii případnému zákazníkovi, takže Vám neřeknu jaké).

Celý program je kompletně počeštěn, dodávána je i česká nápověda, v které je v podstatě to samé jako v tištěném manuálu, navíc je na disku i návod k použití, takže začínající uživatel má hodně možností ke studiu. Absence českého papírového manuálu tak pravděpodobně nebude vadit.