Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony XEL-1: OLED poprvé v akci

26.2.2010, Martin Kuchař, recenze
Trvalo to dlouho, ale získali jsme pro test jednu z prvních OLED televizí, které kdy byly vůbec vyrobeny. Dlouho propagovaná a všude omílaná technologie je sice stále v plenkách, ale už teď ukazuje drápky. Pojďme se na prvního zástupce podrobně podívat.
Co vás a samozřejmě i nás zajímá nejvíce, je srovnání technologií. Nejeden světový výrobce o technologii OLED doslova pěje oslavné ódy a zcela jistě ví, proč tak dělá. Je sice pravda, že testování skrze fotografie je lehce zavádějící, ale pokud se omezíme pouze na přímé srovnání dvojic fotografií, můžeme získat objektivní výsledky a o kvalitách OLED si udělat vlastní názor.


OLED vs. CRT




Hned na první pohled je dobře vidět, že OLED zobrazuje barvy daleko věrněji a živěji. Při stejném jasu a kontrastu je slunečník věrnější a příjemnější na pohled, voda i obloha také působí věrněji.



Zcela totožná situace je i u následujícího snímku, který ukazuje detail krásně zelené rostliny. Barva OLED fotografie je opět bez diskuzí věrnější a příjemnější na pohled a působí prostě živě a ne uměle. Bohužel nižší rozlišení OLED panelu se projevilo na viditelném rastru.


OLED vs. LCD



- pro zvětšení klikněte, vlevo OLED, vpravo LCD s technologií TN -

Velmi podobná situace je i u LCD panelu. Testovali jsme schválně na běžném TN modelu, který je na trhu mezi uživateli zastoupen více než 2/3 podílem a je opět jasně vidět, na jakou stranu se naklonily věrnější barvy. Velmi přirozené a věrné podání je i zde na straně OLED.


- pro zvětšení klikněte, vlevo OLED, vpravo LCD s technologií TN -

Zde snad ani není co komentovat – fotografie hovoří sama za sebe. Příliš velký dynamický kontrast způsobil, že na LCD panelu jsou některá místa přepálená a některá příliš tmavá. OLED tímto problémem netrpí – tmavé body jednoduše „odpojí“ a do světlých pustí tolik napětí, kolik je nastaveno. Z pohledu barev se ani není o čem bavit.


OLED vs. LCD-TV




Moderní LCD televizor se svým podáním dostává OLED velmi blízko, avšak některá místa na fotografii prostě nejsou ideální a realistická. Opět totiž můžete vidět přepálený písek a zcela tmavou nohu slunečníku, také barvy moře nejsou zcela v pořádku. Obraz je prostě mdlý.



Situace zde není tak špatná, jako je tomu u běžného LCD monitoru s TN technologií, ale i přes to můžete vidět, že barvy nejsou natolik přesné, jak bychom si představovali.

Jak jste asi sami poznali, je prostě OLED o „generaci“ vpředu a to, co dokáže s barvami, je neskutečné. Bohužel zde opět narážíme na problém, že na běžných LCD panelech nebude rozdíl tak viditelný a zcela objektivní (z pohledu čtenáře). Berte v úvahu i komentáře, které jsme psali nejen na základě posouzení fotografií, ale především jsme se snažili popsat reálnou situaci v redakci.