Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony NWZ-A818 8 GB: MP4 ve jménu kvality

26.3.2008, Petr Papež, recenze
Sony NWZ-A818 8 GB je skvěle zpracovaný MP4 přehrávač s výborným zvukem. Displej se i přes menší rozměry vyznačuje nadstandardní kvalitou, dodávaná sluchátka jsou vysoký nadprůměr a ovládání je intuitivní. Má přehrávač i nějaké zápory?

Praxe


Nevýhody tohoto přehrávače? V první řadě chybí nabíječka do elektrické zásuvky, nabíjení přes USB nám nepřijde příliš elegantní. Při každém přenosu souborů totiž nabíjíme baterku, což se může časem negativně projevit na její kapacitě. Podpora audio i video formátů patří k tomu slabšímu, přesto je pro běžného posluchače dostatečná. Displej je pouze 2“, nové typy tohoto přehrávače mají větší úhlopříčku. Přehrávač také nenabízí nic navíc, než slibuje. Žádné čtení txt souborů, titulky, čeština, podpora jiného obrazového formátu, uživatelsky volitelný spořič, mikrofon, hry, delší než dvouletá záruka, nic takového zde nenajdeme.



Na druhou stranu to, k čemu je přehrávač stvořen, dělá dobře. Řekli bychom až výjimečně dobře. Hudbu je radost poslouchat a zvuk lze dále doladit ekvalizérem či mnoha ze zvukových vylepšení. Video běží dobře, QVGA rozlišení spolu s kvalitou displeje zaručuje skvělou podívanou (když nebereme v potaz velikost displeje). Výdrž přehrávače je nadprůměrná. Má smysl se vůbec zmiňovat o výborném technickém zpracování a povedeném vzhledu?


Závěr


Zůstává otázka, zda se Sony NWZ-A818 8 GB vyplatí koupit nebo se poohlédnout jinde. Koukneme-li do výkladních skříní konkurence, může nás až trochu zamrazit. Nejlevnější 8 GB přehrávače se prodávají už za polovinu ceny testovaného výrobku. Např. SanDisk Sansa e280 má jen o něco menší displej, ale je rozšiřitelný o MicroSD karty a může mít i rádio, také obsahuje mikrofon. SanDisk Sansa View 16 GB je stejně drahý jako testovaný produkt, ale nabízí dvojnásobnou kapacitu paměti, větší displej, doživotní záruku, rozšíření pomocí karet a mnohem širší podporu formátů. Za stejnou cenu můžete mít i Apple iPod Nano 8 GB. Pro koho je tedy produkt určen? Především pro uživatele, kteří chtějí kvalitní a luxusně zpracovaný přehrávač hudby. Sony však už připravuje nástupce s pořadovým číslem NWZ-A828 s Bluetooth či větším displejem.


Design a zpracováníMalá podpora multimediálních formátů
Kvalita displejeVysoká cena
Výborný zvukMnožství doplňkových funkcí
Jednoduché ovládáníNelze přepínat mezi MTP a mass storage
Kvalitní sluchátkaSlabé příslušenství
Cena v době testování: 5 500 Kč s DPH



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Is Sony NWZ-A818 8 GB worth buying or not? Let's have a look in competitors shop windows. The cheapest 8 GB players are being sold for a half price of the tested product. For example, SanDisk Sansa e280 player has smaller display, but is MicroSD cards extensible, could have a FM radio and has a microphone. SanDisk Sansa View 16 GB player is priced alike this player, but includes double memory capacity, larger screen, lifetime guareantee, memory card expansion and much wider audio and video format support. Apple iPod Nano 8 GB also costs the same as Sony NWZ-A818 8 GB. For whom then is this MP4 player intended to buy? Expecially for users wanting high-quality and luxury audio player. In contrast, Sony prepares successor called NWZ-A828, which should include BlueTooth or larger screen.


Design and high manufacturing qualityWeak multimedia support
Screen qualityHigh price
Great soundAdditional functions
Easily controlledLack of possibility to switch between MTP and mass storage
Superb headphonesSmall bundle
Final price: 5 500,- CZK