Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony NWZ-A818 8 GB: MP4 ve jménu kvality

26.3.2008, Petr Papež, recenze
Sony NWZ-A818 8 GB je skvěle zpracovaný MP4 přehrávač s výborným zvukem. Displej se i přes menší rozměry vyznačuje nadstandardní kvalitou, dodávaná sluchátka jsou vysoký nadprůměr a ovládání je intuitivní. Má přehrávač i nějaké zápory?

Kapitoly článku:

Design a zpracování


Konstrukce výrobku je jednoduchá. Přehrávač je vyroben z kovu, zcela jistě z hliníku. Vše dokonale pasuje a troufám si tvrdit, že vrzání či nekvalita materiálů se ani v budoucnu u tohoto přehrávače neprojeví. Tlačítka jsou plastová, mají příjemný stisk a lehce při stisku klapají (téměř neslyšně). Pro stisk lze nastavit pípání.









Pro pohyb v menu přehrávač disponuje čtyřsměrným tlačítkem a potvrzovacím středovým tlačítkem PLAY. Pro pohyb zpět slouží tlačítko BACK. Při podržení tlačítka se dostaneme do základního menu bez zběsilého mačkání. Poslední tlačítko na vrchní straně přehrávače je OPTION. S tím lze vyvolat nabídku možností nebo při podržení vypnout přehrávač. Zapnutí přehrávače je okamžité (méně než 1 vteřina) a nastane po stisknutí libovolného tlačítka.



Po pravé straně najdeme ovládání hlasitosti a ze spodní strany je poslední tlačítko HOLD sloužící k uzamčení přístroje.





Očko pro přichycení přehrávače k oděvu či na krk je po pravé straně. "Tlačítko" reset slouží, jak už název napovídá, k násilnému vypnutí přehrávače.



Displej má výbornou kvalitu, škoda jeho menší velikosti. Barvy jsou dobře čitelné i z úhlů. Z levé strany a shora jsou barvy displeje viditelně horší, slévají se do sebe. Čitelnost na slunci je dobrá, zde jsem problém neshledal.



Obrázek ve vysokém rozlišení najdete zde.

Paměť přehrávače je poměrně pomalá. 654 MB hudebních souborů se do přehrávače překopírovalo za 5 minut a 3 vteřiny. To je zápis o rychlosti přibližně 2,2 MB/s. Zapsat 8GB by teoreticky trvalo přibližně hodinu. Jako flash disk tedy přehrávač příliš použitelný není. Čtení není o moc rychlejší, pouze 2,4 MB/s. Po připojení přehrávače si Windows sám najde ovladače a zařízení se přihlásí jako Portable device. Máte-li v počítači nainstalovaný přehrávač Microsoft Windows Media Player 10 a vyšší, přehrávač se automaticky přepne do MTP režimu. Tehdy lze se zařízením pracovat ve zmíněném multimediálním přehrávači. Do přehrávače lze v MTP režimu nahrávat soubory, pouze budete upozorněni, že nejsou se zařízením kompatibilní. Dá se tedy říci, že i v MTP režimu se dá přehrávač použít jako flash disk. Přepínat mezi režimy MTP a mass storage není možné.

Nabíjení přehrávače z USB trvá dvě hodiny a sedm minut.

Výrobce uvádí 33 hodin pro přehrávání hudby s vypnutými efekty. Nám se podařilo dosáhnout "pouze" 27 hodin a 45 minut. Výdrž při přehrávání filmu ve formátu MP4 s maximálním jasem displeje je 5 hodin a 14 minut.


Poslech


Pro poslech používáme otevřená sluchátka Audio-Technica ATH-AD500 (cena okolo 2 500 Kč). Přehrávač jsem měl pro test k dispozici déle než týden. Moje nejposlouchanější hudební žánry jsou rock, post rock, hard rock či různé druhy metalu, ale pro testovací účely používám i pop, hip-hop, drum'n'base a vážnou hudbu.

Přehrávači se nedá po zvukové stránce nic vytknout. Zvuk je čistý, nezkreslený i na nejvyšší hlasitost a dá se ladit mnoha vylepšeními. V první řadě je zde pětipásmový ekvalizér se sedmi kroky v každém pásmu a třístupňové zvýraznění basů Clear Bass. Čtyři nastavení ekvalizéru provedl výrobce, dvě nechal pro vaše experimenty. Ekvalizér funguje velmi dobře a basové zvýraznění nepůsobí nepřirozeně. VPT (Surround) nabízí šest módů "prostorového" zvuku, z nichž jsem ani jeden neshledal použitelným, o vylepšení hudebního přednesu by se dalo polemizovat.

Jedinou zajímavou volbou by mohlo být Karaoke, které potlačí pásma, kde se běžně nachází lidský hlas. Tato vymoženost funguje, ale nakolik kvalitně, nemohu posoudit. Karaoke jsem (naštěstí) nikdy neprovozoval. Funkce DSEE vylepšuje vysoké frekvence ztracené při kompresi zvuku. Poslední zvuk-vylepšující položkou je Clear Stereo, které ve stručnosti zlepšuje oddělení levého a pravého kanálu. Vzhledem ke kapacitě a ceně přehrávače pravděpodobně nebudete používat nekvalitní nahrávky, v takovém případě jsou pro Vás poslední dvě zmíněné položky téměř zbytečné.