Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KDL-46W905A: prakticky dokonalá!

16.7.2013, Pavel Kovač, recenze
Pokud dnes sháníte novou televizi, je téměř jisté, že sáhnete po LCD s LED podsvícením. Samozřejmě bude chytrá a velká. SONY navíc přidává prakticky dokonalé barvy a opravdu slušný kontrast. Co víc si přát?

Menu


A nyní přichází jeden z největších plusů celé televize. Menu a ovládání je až neuvěřitelně intuitivní a přehledné. Televize vás nezahrnuje tisícem nastavení a zbytečnými informacemi. Je to vidět úplně všude. Stahování firmwaru, připojování k síti. Vše pěkně vysvětleno jednou krátkou větou a vše hlavně funguje. Je zde zkrátka vidět, že si výrobce dal se softwarem záležet.


Sony KDL-46W905A main menu


Menu je celé animované, což někoho může na první pohled odradit, ale naštěstí jsou animace opravdu nenásilné. Prakticky největší animace je přetáčení ikonek, či spíše dlaždic. Menu je taková kombinace Windows 8 dlaždic a Windows Media Center. Vertikální orientace si vzalo SONY z Media Center a dlaždice z Windows 8. Je pozoruhodné, jak tato kombinace pěkně funguje.


Sony KDL-46W905A menu


Co nás ovšem bude zajímat nejvíce, je položka obraz. V ní je velká řada funkcí co zkrášlují obraz. No, slůvko zkrášlují je v tomto případě trošku ošemetné, ale u televizí se těmto funkcím zkrátka nevyhneme. Obraz je v základu sice hodně přeostřen a přibarven, ale pokud všechny tyto funkce vypnete a necháte IPS panel pracovat tak, jak si filmaři přáli, ocení vás televize naprosto perfektním ... a ne, o tom později.

Protože obrázky ohledně menu nikdy neřeknou tolik, co vidět samotné menu v plné kráse a naživo, tak se můžete podívat na video, Předem se omlouvám, že neuvidíte televizní signál. V prostorách, kde natáčím, nemám přípojku k televizi, ale vzhledem k tomu, že dnes není televize jen o televizním signálu, to až takový problém není. Samotnému menu to navíc vůbec neškodí.



Ladění programů


V televizi je zabudovaný tuner jak pro pozemní digitální, tak pro kabelové a pro satelitní. V podstatě tedy nemáte problém naladit cokoli. Vyzkoušel jsem nejproblémovější a také nejrozšířenější signál. DVB-T. Co je jistě potěšující, je citlivost tuneru, která je na velmi vysoké úrovni. Pro tyto testy zapojuji malou přenosnou anténu, která u nás na vesnici často nestačí. Sony KDL-46W905A si s tím však poradila bravůrně a všechny kanály naladila.

Webový obsah a "chytré" funkce


Dnes jsou prakticky všechny televize takzvaně "chytré". To, že je to prakticky jen marketingový tah výrobců jak nazvat fakt, že umí přistupovat na telefon na internet a přehrávat i jiný obsah než ten z pozemního či satelitního signálu, je věc druhá. Každopádně se podíváme na to, co televize umí. Na první pohled toho totiž není mnoho, ale po podrobnějším zkoumání zjistíte, že se zde nachází prakticky vše, co od televize očekáváte.

Můžete přistupovat na sociální sítě, můžete přehrávat videa z video portálů včetně různých placených pomocí Sony Entertainment Network. Zde jsou kanály Berliner Philharmoniker, FilmBox Live, Quello HD Concerts, TOPFUN a Wild TV. Samozřejmě záleží na samotné společnosti Sony jestli bude či nebude v budoucnu měnit a přidávat kanály.
 
Pro prohlížení internetu je zde celkem výkonný prohlížeč, který zvládá Acid3 na 100 bez jediného zaškobrtnutí. U testu HTML5TEST získal 374 bodů a 8 bonusů. Přičemž ztrácí hlavně ve funkcích jako je drag&drop, events apod., což jsou funkce, které bez myši či dotykového ovládání ani nelze využít. Takže Celkově jde o naprosto perfektní prohlížeč, co splňuje prakticky všechny standardy. A aby také ne, webový prohlížeč je postavený na Opera jádru, tedy Presto.

Docela zajímavou funkcí je zrcadlení obrazu. To umožní sledovat stejný obsah jak na televizi, tak na tabletu či mobilním telefonu. Pro funkčnost je potřeba ovšem mít NFC v telefonu/tabletu. To bohužel nevlastním, a tak nemohu ověřit funkci.


Nahrávání


Pokud připojíte externí disk, tak můžete nahrávat, a tím pádem se promění televize v klasické multimediální centrum. Co je ovšem trošku nepříjemné, je fakt, že nelze nahrávat na disky menší než 32 GB. To znamená, že většina flash disků je vyloučena. Připravte si tedy tradiční plotnový USB disk.