Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KDL-40ZX1: tenčeji už to nejde

12.10.2009, Martin Kuchař, recenze
Když jsme v poslední recenzi televizoru Samsung chválili její tloušťku, ještě jsme nevěděli, že se nám do redakce dostane tento kousek. Je jasné, že Samsung se svými 29 mm stojí až někde vzadu ve srovnání s 9,9 mm, které nám dnes ukazuje nový model Sony.
Celé OSD menu televizoru je vlastně rozděleno do dvou nezávislých sekcí, kdy jedna náleží přímo samotnému televizoru a druhá pak ovládá připojený přijímač. My se nyní podíváme na první část, která je pro obraz jako takový zcela zásadní – ovládá jas, kontrast, sytost barev, vyvážení bílé, oživení černé barvy atd.

Jak uvidíte sami, je OSD menu opravdu rozsáhlé a zcela jistě v něm najdete všechny potřebné funkce. Opět pouze připomínáme, že vzhledem k opravdu velkému množství funkcí, které jsme do diagramu museli zaznamenat, je zde vložen pouze odkaz a samotný výpis pak uvidíte až po kliknutí.


OSD menu televizoru






Citlivost tuneru


Kvalitní a citlivý tuner je u Sony samozřejmostí. K tomu je potřeba disponovat kvalitní anténou, která je alfou a omegou v otázkách kvalitního příjmu signálu. My jsme opět vyzkoušeli méně kvalitní anténu v místech s horším příjmem signálu a televizor neměl ani v těchto podmínkách zásadní problémy.

Bohužel se nám v době testování nepodařilo zachytit testovací vysílání Nova HD nebo ČT1 HD, které by měly být díky podpoře MPEG4 kódování běžně dostupné.


Zvukový projev


Je vidět, že výrobce ví, proč zabudoval reproduktory do podstavce a nesnažil se je za každou cenu vtěsnat do televizoru samotného. Zvukový projev dosahuje opravdu slušné kvality, na které si užijete nejen samotné televizní vysílání, ale nemusíte se bát ani při poslechu hudby nebo sledování akčního filmu. Reproduktor má být schopen věrně simulovat prostorové ozvučení, což se mu sice částečně daří, ale věrnost prostorového vnímání zdaleka nedosahuje kvalit ani levných 5.1 domácích kin. Bohužel toto bude u integrovaných reproduktorů problém vždycky a nadšenec si stejně pořídí odpovídající soustavu domácího kina.

V případě, kdy televizor pověsíte na zeď, vám stejně nic jiného než pořízení externí repro soustavy nezbyde – podstavec na zeď zcela jistě nepatří a kvůli tomuto kombinovanému řešení jsou zájemci o zavěšení na zeď v interiéru lehce znevýhodněni.