Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KDL-40W5800 pro milovníky satelitu

20.1.2010, Martin Kuchař, recenze
Již jsme si zvykli na nové tunery, které zvládají dekódovat jak klasické digitální vysílání, tak i jeho MPEG-4 HD verze. Sony jde ale o něco dále a přidává podporu i pro DVB-C a hlavně pro DVB-S, díky čemuž můžete sledovat kanály vysílané družicí Astra.
Barevný gamut je u dnešní televize trochu menší, než u nedávno testovaných kousků. Rozdíly jsou ale natolik malé, že si jich nemáte šanci všimnout. Pokud navíc zvážíte, jakých parametrů dosahuje televizní vysílání, nemusíte si vůbec zoufat. Drobné rozdíly byste mohli poznat snad jedině pomocí kolorimetru a kalibračního softwaru.




Interpolace


Je již skoro zvykem, že v recenzích musíme trochu pošpinit kvalitu SD rozlišení, která je dána především interpolací. Ta je i pro současné televizory relativně velkým oříškem a způsobuje nejvyšší ztráty kvality, kterým se nevyrovná ani horší odezva nebo nehomogenní podsvícení. Rozmazané hrany a artefakty v obrazu opravdu nevypadají hezky a uživatel kupující Full HD televizi by měl s tímto drobným problémem počítat.

Televize ČT 24 změnila design a logo stanice posunula do horního pravého rohu. Proto počínaje touto recenzí musíme trochu pozměnit jeden z testovacích obrazců. Budeme stále fotit spodní levý roh, na kterém je zobrazen čas a kousek textu ve stylu Svět nebo Domov apod. Věříme, že tato změna nebude v recenzích žádnou překážkou – fotografovat logo samotné by totiž nemělo takovou vypovídací hodnotu, jako je fotografování spodního řádku.



Jak můžete sami vidět, je fotografie dost neostrá až dokonce rozmazaná. Velké množství artefaktů (především kolem nápisu SVĚT) taky nevypadá zrovna hezky a celkově tak zde musíme televizor spíše pokárat. Všimněte si, že na fotografii jde jasně vidět struktura pixelů, což značí, že fotografie je správně zaostřená – problém je tedy výhradně v interpolaci, která způsobuje rozmazání.



Televize Nova HD se svým logem podává tradičně velmi přesvědčivé výsledky. Všimnete si velmi ostré struktury hran, které jsou až lehce zubaté. Takto má vypadat obraz v HD rozlišení a Sony ho předvedla bezchybně. Zde není nic víc co komentovat



Stanice Nova v SD rozlišení už ale tak přesvědčivý výsledek nepodává. Stejně jako u obrázku ČT 24 můžete totiž jasně vidět rozmazané hrany a také nepěkné artefakty, které se objevují vždy vně rozmazaných hran (na bílé ploše si jich tak snadno nevšimnete). Interpolace tedy rozhodně není silnou stránkou tohoto televizoru.


Regulace jasu


Jas je regulován tradičně skrze podsvětlovací trubice. Měřením jsme odhalili jejich frekvenci, která se pohybuje kolem hranice 160 Hz, což je více než skvělá hodnota. U této televize tak máte 100% jistotu, že vás z blikání hlava bolet nebude.




Spotřeba


Spotřeba televizoru se pohybuje ve velmi slušných hodnotách. Je to dáno použitím nespočtu moderních ekologických funkcí, které se snaží ušetřit každý drahý watt. Ve StandBy režimu můžete naměřit pouhých 0,3 W a následně po zapnutí televizoru se spotřeba pohybuje v rozmezí 73,5 W až 164,3 W podle intenzity jasu. Hodnota je to velmi pěkná a bylo by hezké, kdybychom se s podobnými výsledky setkávali častěji.