Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KD-49XD8305: Android TV s HDR za 25 000 Kč?

10.5.2017, Jakub Doležal, recenze
Televizor dnes nepořizujeme jen na sledování digitálního vysílání. Máme zde internet, služby, nebo online videopůjčovny. Jak si poradilo Sony s integrací chytrých funkcí a propojení s domácností? Obstojí řada XD83 se svou výbavou v roce 2017?

Vybalujeme a nastavujeme

 
Obrazovka o velikosti 49“ patří v dnešní době mezi ty menší. Na druhou stranu alespoň není problém s televizorem manipulovat v jednom, a to ani v zabaleném stavu. Tenké tělo přináší výrazné snížení hmotnosti oproti minulým generacím, ale také se velmi citelně prohýbá při manipulaci. Při instalaci si tedy dejte pozor na případná poškození.
 
 
Počáteční nastavení je v době chytrých televizorů stručné, jasné a velmi rychlé. Ne vždy jde ale vše hladce a hned při prvních krocích mě průvodce vyzval k zadání Google účtu, přitom ještě ani nebyl připojený k internetu. Vývojáři nejspíše počítali s tím, že uživatel využije Ethernetu. Situaci lze vyřešit volbou „nemám účet“, přeskočit k zadání Wi-Fi hesla a poté se vrátit.
 


Nahrávání a přehrávání pořadů


Záznam oblíbených televizních pořadů je u televizorů již několik let standardem a většinou postačí zasunout USB flashdisk, systém si jej naformátuje a můžete nahrávat. V případě Sony jsem však narazil hned na několik problémů. Tím prvním je fakt, že pro nahrávání můžete použít pouze jeden dedikovaný USB port 3.0, zbylé dva USB 2.0 neumí XD83 pro tyto účely využít.
 
 
Další komplikace následuje vzápětí, neboť po vložení 32GB flashdisku jej televizor naformátoval, ale poté jej odmítl použít s tím, že je příliš malý. Externí 2,5“ disk s kapacitou 160 GB naproti tomu televizor neuměl načíst v USB 3.0, byť rámeček je na tuto verzi připraven a disk fungoval pouze ve starších portech 2.0, kde však nemůžete nahrávat.

Test záznamu tedy protentokrát musíme vynechat a zároveň uděluji televizoru první záporný bod. Netuším, z jakého důvodu nefungoval disk na novějším řadiči. Daný port má navíc vyšší napájecí proud oproti ostatním portům (900 vs 500 mA). Dále mi přijde od Sony zbytečné stanovovat minimální velikost disku na 32 GB, což jednak 32GB flashdisk nesplní kvůli reálné kapacitě 29 GB a navíc většina českých televizních stanic vysílá v nízkém rozlišení a námi používaný testovací 32GB flashdisk by tak hravě pojmul i dvě desítky hodin záznamu.
 
 

Operační systém


Uživatelské prostředí si každý větší výrobce ještě donedávna vytvářel sám, avšak prakticky žádný nedokázal držet tempo se systémy na mobilních telefonech. Sony tento souboj vzdalo a využilo platformy Android TV od Google. Tím si otevřelo cestu k enormnímu množství aplikací a prakticky nekonečné zásobě multimediálního obsahu. Bonusem je i kompatibilita, která již není vázaná pouze na modely z vlastního portfolia.



Android TV se od toho mobilního vzhledově liší, ale chová se velmi podobně a majitelé telefonů s Androidem budou během několika okamžiků „doma“. Sony sice v době testu nenabízelo nejnovější verzi, ale i tak jsou k dispozici všechny soudobé funkce a navíc cokoliv, co by chybělo, si obratem doinstalujete z obchodu Google Play.



V základním balíčku aplikací mě příjemně překvapila Opera, která mezi mobilními prohlížeči patří k tomu nejlepšímu. Komplikace nastávají pouze ve chvíli, kdy se pokusíte tento moderní ekosystém ovládat přibaleným ovladačem. Vše funguje, ale není to ono, zejména zadávání adres je velmi zdlouhavé. Díky přítomnosti Androidu si můžete kromě sledování obsahu také zahrát hry.