Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony HDR-SR11E: videokamera pro náročné

20.5.2008, Ivo Martinka, recenze
Dnes se podíváme na zoubek dalšímu od SONY. Naši pozornost si tentokrát vysloužila elegantní videokamera HDR-SR11E. Tato kráska disponuje díky Full HD rozlišení vysokou kvalitou obrazu s ukládáním na pevný disk, kam se uloží až 22 hodin záznamu.
Jako další část recenze přichází na řadu to nejdůležitější, co po kameře požadujeme - nahrávání videa. Testovali jsme podobné podmínky jako v testech fotografií, jen s tím rozdílem, že výsledný obraz nemá 2 MB ale kolikrát i 60 MB. Proto jsme se rozhodli u videí, kde nejde hlavně o kvalitu, ale spíše o nastavení, možnosti a další, snížit jejich bit-rate a zmenšit rozlišení. U testů kvality jsme videa nechali prakticky v originální podobě. A na ty se podíváme jako první - exteriér.

Test kvality 1 - pro stažení klikněte - 36 MB
Test kvality 2 - pro stažení klikněte - 32 MB

Jak můžete vidět, kvalita videí je adekvátní Full HD a dle nás není moc co vytknout. Barvy odpovídají reálu, ostrost a detaily jsou v pořádku. Jediný problém s videem vidím u jeho zpracování, ale o tom ještě bude řeč v závěru. Na řadě jsou záběry z interiéru, druhé video náleží možnosti efektů a třetí v řadě je ukázka "pomalého natáčení", které není neznámou u videokamer Sony.

Interiér - pro stažení klikněte - 22 MB
Efekty - pro stažení klikněte - 12,5 MB

Pomalé nahrávání - pro stažení klikněte - 13 MB

V interiéru je již patrný šum, ale není to nějak deformující pro danou kvalitu. Spíše nás zase uvádí do rozpaků již zmiňovaná podexponovanost. Světlejší video by se kolikrát hodilo více. Co se týče obrazových efektů, SR11 jich nabízí spíše méně, v PC si stejně můžete udělat efekt, jaký budete chtít. Další série videí se zaměřila na rychlost ostření a systém stabilizace SteadyShot.

Rychlost ostření - pro stažení klikněte - 7 MB
Stabilizace - pro stažení klikněte - 10 MB

Při ostření z makra na nekonečno je čas na náš vkus delší, než by měl být. Opačný směr jde o poznání lépe a kamera je během chvilky z nekonečna zpět na makru. Ke stabilizaci taky pořádně není co říci, protože je velmi účinná a při začínající zimnici určitě pomůže. Následující záznamy jsou možnosti kvality nahrávání (FH, HQ, SP, LP).

Full HD - pro stažení klikněte - 12 MB
HQ - pro stažení klikněte - 10 MB

LP - pro stažení klikněte - 7 ,5MB
SP - pro stažení klikněte - 7 MB

Poslední test SR11 se opět bude týkat nočního nahrávání a to v několika režimech, které jsme sloučili do jednoho videa. První scéna je klasické nahrávání bez zapnutého nočního režimu, druhá část je pomocí funkce NightShot a třetí poslední část je Super NightShot, který scénu naprosto projasní.

Noční režim - pro stažení klikněte - 60 MB

Noční režim má SR11 zmáknutý velice dobře a ani zde neztratí body v celkovém hodnocení. Délku záznamu na pevný disk jsme již zmiňovali, ale na řadě je otestovat omezující faktor při nahrávání – baterii. Sony do tohoto přístroje osadila baterii typu Li-ion s označením NP-FH60 (7,2V; 1000 mAh). Tabulka prozradí, jak je na tom baterie v praxi.

Nahrávání s LCD (bez zoomu)
140 min
Běžný provoz*
150 min
Doba nabíjení baterie
95 min
*představuje nahrávání s LCD se zoomem, prohlížení záznamu atd.

Další tabulka ukazuje použitelnost kamery při momentkách, tedy jak dlouho budeme muset čekat, než je přistroj připraven. Funkce Quick-on (rychlý start z režimu spánku) krátí dobu startu na polovinu.

První video
7,5 s
První fotografie
8 s
Rychlost zoomu
1,2 s
Quick video
Quick foto
3,2 s
4,5 s