Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony HDR-SR11E: videokamera pro náročné

20.5.2008, Ivo Martinka, recenze
Dnes se podíváme na zoubek dalšímu od SONY. Naši pozornost si tentokrát vysloužila elegantní videokamera HDR-SR11E. Tato kráska disponuje díky Full HD rozlišení vysokou kvalitou obrazu s ukládáním na pevný disk, kam se uloží až 22 hodin záznamu.
Na řadu konečně přichází praxe. Podíváme se, jak se tato AVCHD kamera poprala s fotografiemi. Velikost rozlišení fotek si můžeme nastavit pěti způsoby (10,2; 7,6; 6,1; 1,9 a 0,3 Mpx). Jak už jsme se zmínili v úvodu, kamera pomocí rozložení pixelů dosáhne až 10,2 Mpx (3680 x 2760), ale testy jsme prováděli na klasickém rozlišení 6,1 Mpx (2480 x 2136). Všechny fotografie jsou ve formátu JPEG a můžete je zapisovat na pevný disk nebo na paměťovou kartu. Podívejme se teď na fotografie pořízené „SR jedenáctkou“. Jako první jsou snímky, u kterých hodnotíme detaily, kresbu a barevné podání. Po kliknutí na obrázek se otevře okno s fotografií v plném rozlišení.

Test kvality 1 - pro zvětšení klikněte
Test kvality 2 - pro zvětšení klikněte

Jak vidíme z těchto dvou obrázků, kamera se nemá za co stydět a už se může srovnávat i s levnějšími fotoaparáty. Detaily jsou trochu potlačeny, šum je viditelný i při dostatečném osvětlení, ale pro nenáročné fotografy je přístroj výborný i na vyvolání fotografie o rozměrech 15x10 cm. Při nízkém osvětlení v interiéru dokáže šum zcela pokazit výslednou fotografii, tak uvidíme, jak se s tím popere SR11. První foto je pořízené bez blesku za nízkého osvětlení ale proti přímému zdroji světla. Druhý snímek s bleskem.

Interiér s bleskem - pro zvětšení klikněte
Interiér bez blesku - pro zvětšení klikněte

U focení při velmi nízké hladině osvětlení nastává problém s podexponovanými fotkami. Bohužel kamera místo toho, aby zvýšila hodnotu ISO, nastaví nejdelší závěrku, otevře clonu a zbytek už je jen otázkou světla. Další fotografie se týkají vyvážení bílé barvy a možnosti korekce expozice.

Vyvážení bílé - pro zvětšení klikněte
Korekce expozice - pro zvětšení klikněte

U těchto dvou záběrů není co vytknout, ale ani co pochválit, takže se zaměříme na další obrázky, což jsou wide a tele záběry. Opticky je na tom kamera velmi dobře a 12-ti násobný zoom je většinou dostačující. Obecně platí, že čím větší je rozsah zoomu, tím horší jsou optické vlastnosti objektivu. Ale natáčet s kamerou na pevné ohnisko asi není moc praktické.

Wide - pro zvětšení klikněte
Tele - pro zvětšení klikněte

Další testovanou oblastí je nejkratší možná ostřící vzdálenost, čili makro. Omezujícím faktorem při pořizování makra je objektiv. Ale jedná se o mechanickou část objektivu, protože při snímání už narážíte do objektu, který fotografujete. Kamera by snad byla schopna ještě větších detailů, ale blíže objekt už posunout nelze. SR11 disponuje i funkcí Tele-Makro, čili pořizujete makro na delší ohniskovou vzdálenost, ale nedosahujete takového zvětšení jako při wide záběru.

Makro 1 - pro zvětšení klikněte
Makro 2 - pro zvětšení klikněte

Před nočními záběry si proklepneme ještě jednou samotný objektiv. Testovali jsme jeho chyby, čili aberaci, vinětaci a reflexi. Zde záleží jen na samotném objektivu, z jaké soustavy čoček je sestrojen.

Aberace - pro zvětšení klikněte
Vinětace - pro zvětšení klikněte

Reflexe - pro zvětšení klikněte

Opět můžeme pochválit a přidat plusový bod, protože v těchto rizikových testech objektiv obstál na jedničku. Poslední testované záběry byly pořízeny v pozdních večerních hodinách. Při snímání pomocí nočního režimu NightShot můžeme zapnout infračervenou diodu a máme možnost vidět i v absolutní tmě. Bohužel při foto režimu není možné zapnout funkci Super NightShot, a proto jsme fotografie pořizovali v režimu video a jsou tudíž formátu 16:9.

NightShot infra - pro zvětšení klikněte
Super NightShot infra - pro zvětšení klikněte

Noc normál - pro zvětšení klikněte
Noc NightShot - pro zvětšení klikněte

Noc Super NightShot - pro zvětšení klikněte

Dle předchozích obrázků můžeme vidět, že za menšího osvětlení je nezbytné mít zapnutý Super NightShot režim. V případě, že jsme blízko snímaného objektu, dostačuje normální NightShot při infra diodě. Při ostření dochází k menším problémům, což způsobuje, že se kameře podaří zaostřit až po několika sekundách.